Δεσμοί Γυναικών

3

Δράμα με ξεκάθαρη κοινωνική ατζέντα, τις περισσότερες ευκολίες της οποίας ξεπερνά με αβίαστη αμεσότητα, σκηνοθετική κομψότητα και ανθρωποκεντρική ματιά.

Desmoi_gynaikon

Σε μια εποχή κατά την οποία οι φωνές διεκδίκησης των γυναικείων δικαιωμάτων ακούγονται όλο και δυνατότερα ανά τον κόσμο, η αντιμετώπιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αναδεικνύεται σε ένα από τα κυρίαρχα σύγχρονα κινηματογραφικά θέματα. Από το αμερικανικό "Never, Rarely, Sometimes, Always" έως το γαλλικό "Γεγονός", οι ηρωίδες οι οποίες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ορίζουν το σώμα τους πληθαίνουν. Εδώ, η δεκαπεντάχρονη Μαρία, μια κοπέλα από την Ντζαμίνα του Τσαντ η οποία ζει με τη χωρισμένη μητέρα της Αμίνα, πιστή μουσουλμάνα, μένει ξαφνικά έγκυος. Η ίδια είναι αποφασισμένη να κάνει έκτρωση πάση θυσία, κάτι το οποίο στη χώρα της είναι νομικά απαγορευμένο, αλλά και ηθικά όσο και θρησκευτικά έντονα κατακριτέο. Η Αμίνα θεωρεί την ιδέα της κόρης της εξωφρενική, αλλά το ανυποχώρητο πείσμα της μικρής την πείθει να γίνει αρωγός της σε αυτό το απονενοημένο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί απόλυτη μυστικότητα, "ειδικές" γνωριμίες και πολλά χρήματα.


Ο βραβευμένος Αφρικανός δημιουργός Μουχαμάτ-Σαλέχ Χαρούν ("Η Κραυγή Ενός Ανθρώπου") δεν κρύβει την κοινωνική ατζέντα του, την οποία αποκαλύπτει ο εύστοχος ελληνικός τίτλος (το lingui σημαίνει κάτι σαν "ιεροί δεσμοί"). Σκηνοθετικά απλός, μα ξεκάθαρος κι αποτελεσματικός, δεν χάνει ποτέ από την κάμερά του τη σχέση χαρακτήρων και περιβάλλοντος, διατηρώντας μια στιλάτη, ρεαλιστική κι ανθρωποκεντρική ματιά. Οδηγεί τις ηρωίδες του προς την απελευθερωμένη συνειδητοποίηση με δροσερή αισιοδοξία και κάποιες καλοδεχούμενες αφηγηματικές ευκολίες, περιγράφει χωρίς μεμψιμοιρίες μια σκληρή, αόρατη στον δυτικό κόσμο καθημερινότητα και καταγγέλλει την καλά κρυμμένη βία της θρησκόληπτης, πατριαρχικής και αυταρχικής πραγματικότητας μιας ολόκληρης ηπείρου.

Τσαντ, Γαλλία, Βέλγιο. 2021. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART

Περισσότερες πληροφορίες

Δεσμοί Γυναικών

Lingui
3
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 87 '
  • Μαχαμάτ - Σαλέχ Χαρούν

Η Αμίνα μεγαλώνει μόνη της τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Οι σχέσεις τους θα οδηγηθούν στα άκρα, όταν η Αμίνα ανακαλύπτει ότι η κόρη της έχει μείνει έγκυος σε μια χώρα όπου οι εκτρώσεις απαγορεύονται τόσο από το νόμο όσο και από τη θρησκεία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".