Πάντα στο Κόκκινο

3,5

Διασκεδαστικότατη, ευρηματική και αφηγηματικά απολαυστική αλληγορία θηλυκής ενηλικίωσης. Γεμάτη σεναριακές ιδέες, πολιτισμικές αναφορές, διακριτική κοινωνική κριτική και εύστοχη ψυχολογική ανάλυση.

Panta_sto_kokkino

Storyboard artist στα "Οι Απίθανοι 2", "Τα Μυαλά που Κουβαλάς" και "Toy Story 4", η Καναδοκινέζα Ντόμι Σι έγραψε και σκηνοθέτησε το 2018 το οκτάλεπτο "Bao", μια αριστουργηματική, εξαιρετικά πρωτότυπη και συγκινητική ιστορία γονεϊκής υπαρξιακής κρίσης που της χάρισε το Όσκαρ μικρού μήκους animation. Τέλεια γνώστης της θαυματουργής καρτουνίστικης συνταγής της Pixar και χωρίς να απομακρυνθεί από τη συγκεκριμένη θεματική, περνάει τώρα σε μια μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων, στην οποία δύο γυναίκες και δύο κουλτούρες διασταυρώνουν το ταμπεραμέντο και τις ιδέες τους στην πόλη του Τορόντο.


Στην πολυπολιτισμική μητρόπολη του Καναδά, η κινεζικής καταγωγής Μέι Λι είναι μια 13χρονη έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Άριστη μαθήτρια, εξωστρεφής, κοινωνική και ευγενικότατη, είναι το καμάρι της υπερπροστατευτικής μητέρας της Μινγκ, την οποία βοηθά στις ξεναγήσεις που εκείνη οργανώνει για Καναδούς και τουρίστες στον μικρό οικογενειακό ναό τους. Ταυτόχρονα, μαζί με τις τρεις κολλητές της, μετρά τις μέρες μέχρι την πολυαναμενόμενη συναυλία του αγορίστικου ποπ συγκροτήματος 4 Town στην πόλη της, έχοντας να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα: να βρει τα λεφτά για το εισιτήριο και να πείσει τη μητέρα της να την αφήσει να την παρακολουθήσει. Πριν τα λύσει, όμως, θα βρεθεί ξαφνικά μπροστά σε ένα μεγαλύτερο: κάθε φορά που την πλημμυρίζει ένα έντονο συναίσθημα μεταμορφώνεται σε… γιγαντιαίο κόκκινο πάντα.


Το "Πάντα στο Κόκκινο" είναι μια διασκεδαστικότατη, ευρηματική και αφηγηματικά απολαυστική παραβολή θηλυκής ενηλικίωσης. Γεμάτη σεναριακές ιδέες, χτίζει έναν άμεσα αναγνωρίσιμο κόσμο, πραγματολογικά και ψυχολογικά, γεμίζοντάς τον πολύχρωμους χαρακτήρες, παιχνιδιάρικα διλήμματα και ξεκαρδιστικές ανατροπές. Ταυτόχρονα, τον περιγράφει σε βάθος με έξυπνες πολιτισμικές αναφορές και διακριτική κοινωνική κριτική (μέχρι και για τον βορειοαμερικανικό ρατσισμό), "φυτεύοντας" διαδοχικές αλληγορικές νύξεις με αξιοθαύμαστη κινηματογραφική επιδεξιότητα. Στο τέλος, η ματιά της Ντόμι Σι πάνω στην εξεγερμένη εφηβεία, τη γυναικεία χειραφέτηση, την πολιτιστική κληρονομιά και την κοινωνική ενσωμάτωση εκπλήσσει και συγκινεί ταυτόχρονα, χωρίς να χάνει ούτε στιγμή την ανήλικη, ακαταμάχητη αθωότητά της.

ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: FEELGOOD

Περισσότερες πληροφορίες

Πάντα στο Κόκκινο

Turning Red
3,5
  • Animation
  • 2022
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ντόμι Σι

Η Μέι Λι είναι μια 13χρονη κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα, η οποία διαπιστώνει εντελώς ξαφνικά ότι κάθε φορά που την πλημμυρίζει ένα έντονο συναίσθημα μεταμορφώνεται σε γιγαντιαίο κόκκινο πάντα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.