Συρανό ντε Μπερζεράκ

2

Στιλάτη (υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών) κινηματογραφική μεταφορά μιας μιούζικαλ διασκευής του διάσημου θεατρικού του Εντμόν Ροστάν. Με ένα χαρισματικό πρωταγωνιστή, αλλά με άψυχη καλλιγραφική προσέγγιση που «καταπίνει», αντί να αναδεικνύει, το ρομαντικό δράμα των χαρακτήρων.

Cyrano-de_Bergerac

Από τα κορυφαία έργα του θεατρικού ρομαντισμού, ο "Σιρανό ντε Μπερζεράκ" του Εντμόν Ροστάν έχει μεταφερθεί επανειλημμένα στην οθόνη, χαρίζοντας στους πρωταγωνιστές του πεδίον ερμηνευτικής δόξης λαμπρόν (Όσκαρ για τον Χοσέ Φερέρ, ο καλύτερος κινηματογραφικός ρόλος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ). Έχει επίσης διασκευαστεί αρκετές φορές ευφάνταστα, με κορυφαία την απολαυστική "Ρωξάνη" του Φρεντ Σκεπίσι με τον Στιβ Μάρτιν. Το πρώτο υλικό είναι λοιπόν διαχρονικά δοκιμασμένο και μια ταινία που θέλει να ξεφύγει πετυχημένα από την ακαδημαϊκή μεταφορά του πρέπει να διαθέτει πρώτα μια ευρηματική ιδέα και κατόπιν έναν ικανό πρωταγωνιστή.


Ο Βρετανός Τζο Ράιτ ("Εξιλέωση", "Χάνα") έχει αποδείξει την αγάπη του για τα κλασικά έργα ("Περηφάνια και Προκατάληψη"), αλλά και τη σκηνή, καθώς πρόσφατα κινηματογράφησε την "Άννα Καρένινα" του Λέον Τολστόι ως… θεατρική παράσταση. Μια παρόμοια καινοτομία επιχειρεί τώρα και με την τραγική ερωτική ιστορία του Ροστάν, με ανάλογα μάλιστα αποτελέσματα. Εδώ ο κρυφά ερωτευμένος με την παιδική του φίλη Ροξάν Σιρανό παραμένει δεινός ξιφομάχος και ρομαντικός ποιητής. Μόνο που αυτός είναι νάνος κι εκείνη μια πανέμορφη γυναίκα, γοητευμένη μάλιστα από έναν νεοφερμένο στρατιώτη (η επιλογή να είναι Μαύρος μάλλον καταλήγει… ρατσιστική) ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθεια του Σιρανό για να την κατακτήσει. Η προσπάθειά τους θα είναι περιπετειώδης, αλλά και μελωδικότατη, καθώς αυτός ο "Σιρανό" βασίζεται στο μιούζικαλ ανέβασμα που επιχείρησε η - εδώ σεναριογράφος - Έρικα Σμιντ το 2018. Ο σύζυγός της Πίτερ Ντίνκλατζ και η Χέιλι Μπένετ διατηρούν τους ρόλους τους και ο Τζο Ράιτ φροντίζει για τη στιλάτη σκηνοθετική ενορχήστρωση. Τα τραγούδια όμως των Άαρον και Μπράις Ντέσνερ (μουσική), Ματ Μπέρνινγκερ και Κάριν Μπέσερ (στίχοι), είναι ανέμπνευστα και παρά τις προσπάθειες του χαρισματικού πρωταγωνιστή η όλη άψυχη καλλιγραφική προσέγγιση (υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών) "καταπίνει", αντί να αναδεικνύει, το ρομαντικό δράμα των χαρακτήρων.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2022. Διάρκεια: 124΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Συρανό ντε Μπερζεράκ

Cyrano
2
  • Μιούζικαλ
  • 2021
  • Διάρκεια: 123 '
  • Τζο Ράιτ

Δεινός ξιφομάχος και ρομαντικός ποιητής, ο Σιρανό είναι κρυφά ερωτευμένος με την παιδική του φίλη Ροξάν. Μόνο που αυτός είναι νάνος κι εκείνη μια πανέμορφη γυναίκα, ερωτευμένη μάλιστα με έναν νεοφερμένο στρατιώτη ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθεια του Σιρανό για να την κατακτήσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.