Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται

2

Ριμέικ μιας γαλλικής περιπέτειας εκδίκησης («Le Convoyeur», 2004), η μη γραμμική αφήγηση της οποίας προσθέτει σασπένς και μυστήριο σε μια χούφτα σχηματικών χαρακτήρων και μια προβλέψιμη μέχρι κεραίας πλοκή.

Enas_orgismenos_antras_ekdikitai

Πολεμιστές ("Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού"), κατάσκοποι ("Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E."), ιδιωτικοί ντετέκτιβ ("Sherlock Holmes") και κάθε λογής καταφερτζήδες ("Αλαντίν") αποτελούν την ηρωική σινε-πινακοθήκη του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι, ο οποίος έχει μια ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία: τους Βρετανούς γκάνγκστερ ("Δυο Καπνισμένες Κάννες", "Η Αρπαχτή", "Rocknrolla", "The Gentlemen"). Αυτήν τη φορά, όμως, αποφασίζει να διασχίσει τον Ατλαντικό και να προσγειωθεί στο Λος Άντζελες, όπου οι συνοδοί μιας χρηματαποστολής δολοφονούνται κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης ληστείας. Λίγους μήνες αργότερα, ο Πάτρικ Χιλ προσλαμβάνεται ως φύλακας ασφαλείας στην ίδια εταιρεία μεταφοράς μετρητών. Σιωπηλός κι απόμακρος, όταν το όχημά του δέχεται επίθεση από ενόπλους αποδεικνύει ότι διαθέτει πολλά περισσότερα προσόντα απ’ όσα απαιτεί η δουλειά του. Το FBI τον παρακολουθεί μυστικά και όλα δείχνουν ότι βρίσκεται εκεί βάσει προγραμματισμένου σχεδίου, κανείς όμως δεν μπορεί να καταλάβει ποιο ακριβώς είναι αυτό.


Το σχέδιο του Χιλ είναι τελικά απλό, και ο τρόπος με τον οποίο θα το εκτελέσει ακόμα απλούστερος. Αλλά αυτό που κάνει την παρακολούθηση της ιστορίας του ενδιαφέρουσα, πάντα στο πλαίσιο μιας χιλιοϊδωμένης γκανγκστερικής περιπέτειας, είναι η "τεθλασμένη" εξιστόρηση των συμβάντων, η οποία προσθέτει σασπένς και μυστήριο στο τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της αρχικής ληστείας, ποιες είναι οι μυστικές σχέσεις των χαρακτήρων μεταξύ τους και ποια τα πραγματικά κίνητρα του καθενός. Ο Ρίτσι διασκευάζει ο ίδιος σεναριακά το γαλλικό revenge movie του Νικολά Μπουκριέφ "Le Convoyeur" (2004) και συγκρατεί τη συνήθη βιντεοκλιπίστικη σκηνοθετική φρενίτιδά του, αφήνοντας το διηγηματικό τρικ των απανωτών φλας μπακ να νοστιμίσει την παλιομοδίτικα στιβαρή προσέγγισή του. Η πρωταγωνιστική παρουσία του ξύλινου Τζέισον Στέιθαμ δεν αφήνει πολλά περιθώρια εκπλήξεων, οι διαδοχικές πραγματολογικές αστοχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα, ενώ οι απόλυτα σχηματικοί χαρακτήρες και η προβλέψιμη μέχρι κεραίας πλοκή δεν θα ενοχλήσουν όσους προσδοκούν απλώς μια ταινία δράσης που… delivers όσα ετοιμοπαράδοτα υπόσχεται.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2021. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ODEON

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Οργισμένος Άντρας Εκδικείται

Wrath of Man
2
  • Περιπέτεια
  • 2021
  • Διάρκεια: 119 '
  • Γκάι Ρίτσι

Ο Πάτρικ Χιλ προσλαμβάνεται ως φύλακας ασφαλείας σε μια εταιρεία μεταφοράς μετρητών, η οποία λίγους μήνες πριν έχει πέσει θύμα αιματηρής ληστείας. Σιωπηλός κι αποφασισμένος, βρίσκεται εκεί βάσει προγραμματισμένου σχεδίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.