Το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας εγκαινιάζει νέο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα

Οι σπουδαστικές ταινίες των νέων εγχώριων δημιουργών αποκτούν δική τους ενότητα στη διοργάνωση.

drama_film_festival_logos

Το επερχόμενο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (5-11/9) θα είναι εμπλουτισμένο, καθώς η διοργάνωση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου διαγωνιστικού τμήματος.

Πρόκειται για το εθνικό σπουδαστικό τμήμα, στο οποίο ρόλο head programmer αναλαμβάνει ο σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Παναγιώτης Ιωσηφέλης. Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην πλατφόρμα FilmFreeway.

Eιδικά για φέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους, με καταληκτική ημερομηνία 31 Μαΐου 2022. Η υποβολή αιτήσεων στο FilmFreeway είναι δωρεάν. Δεκτές γίνονται ελληνικές σπουδαστικές ταινίες παραγωγής 2021-2022 (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές), ενώ απαιτείται ελληνική πρεμιέρα. Διευκρινίζεται πως οι σπουδαστές μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν αίτηση και στα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Πρόκειται για το δεύτερο σπουδαστικό τμήμα που "αυτονομείται" από το 2020, την πρώτη χρονιά που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεσμού ο Γιάννης Σακαρίδης, όταν και για πρώτη φορά διοργανώθηκε το διεθνές σπουδαστικό τμήμα με επικεφαλής το Θανάση Νεοφώτιστο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φεστιβάλ, υπάρχει η φιλοδοξία μέσω αυτών των τμημάτων να δοθεί βήμα στους "πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού μέλλοντος στην χώρα μας, να αναδείξει νέες τάσεις και να προβάλλει ακόμα περισσότερο την ελληνική παραγωγή σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους. Σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα στόχος είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό δίπολο για τον κινηματογράφο, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Φεστιβάλ για την μικρού μήκους ταινία".

panagiotis_iosifelis
Παναγιώτης Ιωσηφέλλης

Από τη μεριά του, ο Παναγιώτης Ιωσηφέλλης επισημαίνει: "Το Εθνικό Σπουδαστικό
Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχει στόχο να φέρει τους σπουδαστές κινηματογράφου και το έργο τους σε επαφή με το ευρύ κοινό, τους ανθρώπους της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αλλά και τους νέους κινηματογραφιστές μεταξύ τους. Επιθυμία μας είναι το πρόγραμμα αυτό, σε εθνικό επίπεδο, να  λειτουργήσει ως ένα σταθερό σημείο συνάντησης και διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε τεχνική και αισθητική προσέγγιση της οπτικοακουστικής αφήγησης, ως ένα εκκολαπτήριο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της νέας κινηματογραφικής ματιάς, του νέου βλέμματος".

Παράλληλα, το φεστιβάλ θεσπίζει το βραβείο Φρίντα Λιάππα στη μνήμη της σπουδαίας σκηνοθέτριας. Το συγκεκριμένο βραβείο θα απονέμεται στην καλύτερη ελληνική σπουδαστική ταινία και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο € 5.000. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1980, στο 3ο Φεστιβάλ Δράμας, η Λιάππα είχε αποσπάσει τα βραβεία καλύτερης ταινίας, κοινού και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την τρίτη μικρού μήκους της "Απεταξάμην".

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η επιλογή του συγκεκριμένου βραβείου δε γίνεται τυχαία "καθώς το έργο της Φρίντας Λιάππα είναι συνώνυμο της πρωτοπορίας, του κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και μιας ιδιότυπης ποιητικής ματιάς πάνω στο ρεαλισμό –χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα διαχρονικό πρότυπο για τη νέα γενιά. Όπως άλλωστε
πρέσβευε η ίδια, 'μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού,
ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου –μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν -,
αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες
ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα'".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.