Το Σκαρί

3,5

Βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σάντανς για μια νταρντενική περιπέτεια επιβίωσης η οποία συνδέει με κινηματογραφική ευθύτητα το αυστηρά προσωπικό δράμα με την κοινωνική τραγωδία.

To_skari

Ο Άλεξ Καμιλέρι είναι ένας Αμερικανομαλτέζος σκηνοθέτης ο οποίος έχει δουλέψει χρόνια ως μοντέρ (κυρίως σε ταινίες του Ραμίν Μπαχρανί) και ντοκιμαντερίστας. Στην πρώτη του μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους θα αξιοποιήσει την πείρα του και θα στραφεί στις αληθινές ιστορίες των ψαράδων του νησιού του. Της μικροσκοπικής Μάλτας, που στη μέση της Μεσογείου μοιάζει με βαρκάκι στην ανοιχτή θάλασσα. Ο Καμιλέρι συνδέει τη μοίρα της με αυτή του Τζέσμαρκ, ενός νεαρού ψαρά ο οποίος προσπαθεί με την πατροπαράδοτη ξύλινη βάρκα του, κληρονομιά του πατέρα και του παππού του, να κερδίσει τα προς το ζην για τη σύζυγο και το νεογέννητο παιδί τους. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τις μεγάλες τράτες, την παράνομη αλιεία, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού. Ταυτόχρονα, απαξιώνεται από την οικογένεια της γυναίκας του, λόγω της φτωχικής καταγωγής του, και στριμώχνεται ακόμα περισσότερο όταν η παιδίατρος διαπιστώνει ότι το μωρό του χρειάζεται ειδική φροντίδα γιατί δεν παίρνει βάρος.

Αυτό που ακούγεται σαν υπόθεση ενός κοινωνικού μελοδράματος καταγγελίας γίνεται στα χέρια του σκηνοθετικά στιβαρού Καμιλέρι μια νταρντενική περιπέτεια επιβίωσης. Με την κάμερα σε απόσταση αναπνοής από τα πρόσωπα, η ταινία του περιγράφει ψύχραιμα και χωρίς να σηκώνει στιγμή τους τόνους μια σκληρή ιστορικά αλήθεια. Το τέλος ενός παραδοσιακού οικονομικού μοντέλου παραγωγής και εκμετάλλευσης (φυσικών πόρων), το οποίο φέρνει μαζί του την αλλαγή ηθικών αξιών και ολόκληρου τρόπου ζωής. Το "Σκαρί" είναι το χρονικό της σταδιακής "διαφθοράς" μιας κοινωνικής τάξης που δεν έχει τρόπο να αντισταθεί στις αλλαγές των καπιταλιστικών καιρών, καταρρέοντας οικονομικά, ψυχολογικά και εντέλει πολιτικά. Πιστές στα νεορεαλιστικά χνάρια του βισκοντικού "Η Γη Τρέμει", οι ζωντανές, καθαρές εικόνες του συνδέουν άμεσα το αυστηρά προσωπικό δράμα με την κοινωνική τραγωδία, ενώ την αλήθεια του παγιδευμένου ήρωα υπερασπίζεται ο ερασιτέχνης ηθοποιός και πραγματικός ψαράς Τζέσμαρκ Σκικλούνα, βραβευμένος για την ερμηνεία του στο φεστιβάλ του Σάντανς.

Μάλτα. 2021. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Σκαρί

Luzzu
3,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 94 '
  • Άλεξ Καμιλέρι

Ο Τζέσμαρκ είναι ένας νεαρός ψαράς που προσπαθεί με την ξύλινη βάρκα του να κερδίσει τα προς το ζην για τη σύζυγό του και το νεογέννητο παιδί τους. Έρχεται όμως αντιμέτωπος με τις μεγάλες τράτες, την παράνομη αλιεία, τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κλίκες που λυμαίνονται την ιχθυαγορά του νησιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".