Ο "Χαλεπάς" με το βλέμμα των The Boy και Αργυρώ Χιώτη

Οι δύο δημιουργοί οραματίζονται το σύμπαν του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά σε μια μικρού μήκους που προβάλλεται στο ψηφιακό κανάλι της Στέγης Ωνάση.

σιμος κακαλας

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που παρουσιάζει η Στέγη Ωνάση πάνω στη ζωή και το έργο του σπουδαίου γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά, οι δημιουργοί The Boy και Αργυρώ Χιώτη σκηνοθέτησαν τη μικρού μήκους "Χαλεπάς", η οποία φιλοξενείται στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υποτροφίας Καλλιτεχνικής Έρευνας και Ανάπτυξης από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η καλλιτεχνική ομάδα επισκέφτηκε αρχικά την Τήνο και πήρε συνεντεύξεις από κατοίκους του νησιού. Ταυτόχρονα αναπτύχθηκε μια πρώτη μορφή του λιμπρέτου από τον The Boy και της μουσικής από τον Jan Van Angelopoulos για την παράσταση, ενώ τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν στο Λαύριο Αττικής, με πρωταγωνιστές τους Σίμο Κακάλα, Μαρία Πανουργιά, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.

Η Αργυρώ Χιώτη σημειώνει στο ημερολόγιο της από τις ημέρες καλλιτεχνικής έρευνας: "Ο Γιανούλης ανεβαίνει στο βουνό διαρκώς. Πήγαινε στους μύλους και καθόταν ψηλά, για έμπνευση, του άρεσε γιατί έβλεπε τον Πύργο από τη μία, τα Υστέρνια από την άλλη. Το λατομείο, η μεγάλη αποκάλυψη: απόκοσμο τοπίο, φουτουριστική κατακόμβη πέτρας, πράσινου μαρμάρου. Στον δρόμο πεταμένο ένα πτώμα γουρουνιού σε προχωρημένη σήψη. Στο λατομείο, το ανθρώπινο σώμα φαντάζει ελάχιστο. Οι όγκοι της πέτρας ορθώνονται πελώριοι και αδιαμφισβήτητοι. Ίσως επιστρέψουμε για γύρισμα με Σίμο, με το λαϊκό τραγούδι της μάνας, 'τα χώματα, τα χώματα… δως μου φιλί, δως μου φιλί... εγώ σου ’δωσα το όνομά μου'. Πρώτες δοκιμές με το γυμνό σώμα της Τζω, ζεστασιά στον πάγο. Η αντήχηση της φωνής είναι ασύλληπτη. [...] Στη σχολή μαρμαροτεχνίας μείναμε ώρα, μιλήσαμε με τον Λεωνίδα Χαλεπά και τον μαρμαρογλύπτη Γιώργο Σιλίκο. Το φως έρχεται από πάνω φυσικό, από φεγγίτη. Το σκάλισμα στη σχολή είναι μουσική. Τρανς. Γλυκός ήχος παρά το σκληρό του μαρμάρου. Θα επιστρέψουμε για ηχογράφηση. 'Παραμύθι είμαι εγώ. Παραμύθι να σου πω;' είχε πει κάπου ο Γιανούλης".

halepas_short_film2

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: "Μέσα από την αποσπασματική και ελεύθερη αφήγηση του έργου επιχειρείται μια καταβύθιση στον ψυχισμό ενός ανθρώπου με πορεία δύσβατη˙ με τα βουνά, τη θάλασσα και τους ανέμους της Τήνου έντονα παρόντα, μια σκιά πάντα να ακολουθεί, μια ανάμνηση έρωτα να ξεπηδά, και τη μάχη με το σκίτσο και το γλυπτό να ζωντανεύει".

Οι Boy και Χιώτη εκτός από τη μικρού μήκους συνυπογράφουν και την παράσταση "ΧΑΛΕΠΑΣ" (10-27/2), σε λιμπρέτο του Boy και σκηνοθεσία της Χιώτη, η οποία έρχεται να προστεθεί στο πλαίσιο των δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση προς τιμήν του γλύπτη. Το Ίδρυμα, εξάλλου, διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο γλυπτών, σχεδίων, προπλασμάτων και εκμαγείων από έργα του Γιανούλη Χαλεπά. Τέλος, ετοιμάζονται η έκθεση "Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν" στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (18 Φεβρουαρίου – 5 Ιουνίου 2022) αλλά και μία έκδοση.

Δείτε τη μικρού μήκους "Χαλεπάς" εδώ:

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά μετά τον "Καποδίστρια"

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
22/01/2026

Οι "Αμαρτωλοί" συνέτριψαν το ρεκόρ οσκαρικών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες για τα 98α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επεφύλαξαν λιγοστές, αλλά ηχηρότατες εκπλήξεις, με το αλληγορικό θρίλερ φαντασίας του Ράιαν Κούγκλερ να καταρρίπτει κάθε προηγούμενη επίδοση, διεκδικώντας 16 Όσκαρ.

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.

OPEN CALL: Οι υποβολές του Φεστιβάλ Δράμας ανοίγουν για το 2026

Ο αγαπημένος θεσμός καλεί νέους δημιουργούς να καταθέσουν τις ταινίες μικρού μήκους τους για το φετινό φεστιβάλ.

Ιάκωβε Βρούτση, ποια είναι τα must του Ethno☰Hauntology vol1;

Οι insider πληροφορίες για το νέο φεστιβάλ κινηματογράφου και τέχνης που ενώνει την Αθήνα με τη Λατινική Αμερική.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 22 Ιανουαρίου.

"Άμνετ": Πρώτη ματιά στο συγκινητικό σύμπαν της Κλόι Ζάο

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό βίντεο με τη σκηνοθέτιδα, την βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα Τζέσι Μπάκλεϊ και τον Πολ Μέσκαλ.