Belfast

2,5

Ημιαυτοβιογραφική δραμεντί του Κένεθ Μπράνα, ο οποίος σκηνοθετεί με παιχνιδιάρικη νοσταλγία και υπερβολικό συναίσθημα μια οσκαρικής συνταγής ιστορία ενηλικίωσης.

belfast1

Όπως μας έχουν ήδη προϊδεάσει οι εφτά υποψηφιότητες Χρυσής Σφαίρας και το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο, το "Belfast" θα επαναφέρει τον… παραστρατημένο Κένεθ Μπράνα στα Όσκαρ. Το άλλοτε σαιξπηρικό παιδί-θαύμα, που με τον "Ερρίκο Ε΄" χρίστηκε στα 30 του διάδοχος του Λόρενς Ολίβιε, συνέχισε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μια σειρά από τα έργα του Βάρδου ("Άμλετ", "Πολύ Κακό για το Τίποτα", "Αγάπης Αγώνας Άγονος", "Όπως σας Αρέσει"), προτού αλλάξει εντελώς πορεία κι αρχίσει τις χολιγουντιανές μπλοκμπαστεριές: "Thor", Σταχτοπούτα", "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές".


Μπαίνοντας στην έβδομη δεκαετία της ζωής του, ο Μπράνα αποφασίζει τώρα να κοιτάξει πίσω. Να επιστρέψει στη γενέτειρά του και να διηγηθεί πώς βίωσε τους τελευταίους μήνες παραμονής του στο αγαπημένο του Μπέλφαστ, τη χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε η πολυετής εθνικιστική σύγκρουση στη Βόρειο Ιρλανδία, γνωστή ως "The Troubles". Η προσέγγισή του είναι πρόδηλα νοσταλγική και δεδηλωμένη από τα πρώτα κιόλας πλάνα της ταινίας, όταν οι έγχρωμες εικόνες της σύγχρονης πόλης δίνουν γρήγορα τη θέση τους στον ασπρόμαυρο Αύγουστο του 1969, την ημέρα που τα βρετανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην κατεχόμενη Ιρλανδία. Οι βιαιότατες συγκρούσεις μεταξύ καθολικών, οι οποίοι επιθυμούν την ανεξαρτησία, και των φιλικών προς την αγγλική επικυριαρχία προτεσταντών, όπως η οικογένεια του εννιάχρονου Μπάντι, είναι καθημερινές και ο πατέρας του μικρού ήρωά μας έχει στοχοποιηθεί από τους φανατικούς της δικής του πλευράς. Ένας πατέρας ο οποίος λείπει συχνά σε ταξίδια για δουλειές και χρωστάει νοίκια και φόρους. Μια μητέρα η οποία αγωνίζεται σχεδόν μόνη να μεγαλώσει τα δυο αγόρια της, ενώ παππούς και γιαγιά δίνουν τις δικές τους συμβουλές στον περίεργο πιτσιρικά, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την ταραγμένη πραγματικότητα που τον περιβάλλει.


Σερβιρισμένη με παιχνιδιάρικο χιούμορ και δραματική συγκίνηση, η ημιαυτοβιογραφική ιστορία ενηλικίωσης του Μπράνα αποτελεί μια αλάνθαστη οσκαρική συνταγή. Το αθώο βλέμμα του Μπάντι καθοδηγεί το συναίσθημα του θεατή μακριά από ανησυχητικές κακοτοπιές, περιγράφοντας πικάντικες σκανταλιές, ανώδυνες παιδικές ανησυχίες και τρυφερά οικογενειακά ενσταντανέ. Από τον αφελή γείτονα μέχρι τον εθνικιστή νταή τα πορτρέτα των περιφερειακών χαρακτήρων αγγίζουν την καρικατούρα και όταν τα πράγματα σοβαρεύουν –και θίγονται θέματα όπως η πατριαρχική εξουσία, η πολιτική βία και οι πατριωτικά ιδεώδη–, η αφήγηση επιλέγει μια σινεφιλικά χιουμοριστική προσέγγιση, η οποία τη σώζει από την ιστορικοκοινωνική σοβαροφάνεια, όχι όμως κι από την εκβιαστικά χαριτωμένη γραφικότητα. Η νοσταλγία γλυκαίνει την ψυχή και αμβλύνει τις αντιθέσεις, μας ψιθυρίζει κλείνοντάς μας το μάτι (υπερβολικά συγκαταβατικά, όμως) ο χαρισματικός παραμυθάς Μπράνα, ο οποίος και τι δεν θα ’δινε για να ήταν η ζωή μια ατέλειωτα διασκεδαστική ασπρόμαυρη ταινία.

Α/Μ, Έγχρ. Μ. Βρετανία. 2021. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: TULIP

Περισσότερες πληροφορίες

Belfast

2,5
  • Δραματική
  • 2021
  • Διάρκεια: 98 '
  • Κένεθ Μπράνα

Ο μικρός Μπάντι μεγαλώνει στο Μπέλφαστ του 1969, το οποίο σπαράσσεται από τις συγκρούσεις Ιρλανδών καθολικών και προτεσταντών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.