Προς πλήρη ανακατασκευή ο κινηματογράφος Καλιφόρνια στον Πειραιά

Οι δήμαρχοι Πειραιά και Δελφών συναντήθηκαν και συζήτησαν την οριστικοποίηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του ιστορικού κινηματογράφου.

cinema_kalifornia_peiraias

Με τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή συναντήθηκε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, με τον οποίο συζήτησαν την οριστικοποίηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του ιστορικού κινηματογράφου "Καλιφόρνια" από τον Δήμο Πειραιά. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης και ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου κ. Αντώνης Μήλιας.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές, προκειμένου να προχωρήσει η πλήρης ανακατασκευή  του εμβληματικού  κινηματογράφου.

Η παραχώρηση από τον Δήμο Δελφών του ιστορικού κτηρίου - που βρίσκεται στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα - είναι 25ετούς διάρκειας. Ο  Δήμος Πειραιά θα αναλάβει την κατάρτιση των μελετών της πλήρους ανακατασκευής, την ένταξή της σε χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς και την επίβλεψη της κατασκευής του κτηρίου. Η προγραμματική σύμβαση θα λάβει έγκριση από τα  Δημοτικά Συμβούλια των δύο πόλεων, όταν και θα ανακοινωθούν αναλυτικότερα οι λεπτομέρειες της ανακατασκευής του "Καλιφόρνια".

moralis_tagalis

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε σε δήλωσή του:
"Ένα ακόμη ιστορικό κτήριο στον Πειραιά, το οποίο παρέμενε αναξιοποίητο για πάρα πολλά χρόνια, θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να αναγεννιέται και να παίρνει 'ζωή', γεγονός που με γεμίζει υπερηφάνεια. Σε άριστη συνεργασία με τον συνάδελφο μου Δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, οριστικοποιήσαμε όλες τις λεπτομέρειες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, η οποία προβλέπει την πλήρη ανακατασκευή του εμβληματικού κινηματογράφου 'Καλιφόρνια'. Ενός χώρου στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, με μεγάλη ιστορική σημασία και για τις δύο πόλεις. Στη συνάντησή μας διαπίστωσα, για ακόμη μια φορά, το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου Δελφών να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 'Καλιφόρνια',  το οποίο χρονολογείται από το 1936. Κοινός μας στόχος είναι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας, με την αξιοποίηση του 'Καλιφόρνια' ως Πολιτιστικό Κέντρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που ο Πειραιάς αποκτά έναν ακόμη σημαντικό χώρο πολιτισμού. Σε συνδυασμό με το Δημοτικό Θέατρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τον Πολιτιστικό Πολυχώρο Κ. Κωσταράκος στα Καμίνια, δημιουργούμε ένα ισχυρό 'πλέγμα' πολιτισμού που θα διαχέεται σε ολόκληρη την πόλη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Δελφών για την εξαιρετική μας συνεργασία".

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του σημείωσε:
"Συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, με τον οποίο έχω εξαιρετική συνεργασία και συζητήσαμε όλες τις λεπτομέρειες που θα οδηγήσουν στην πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού κινηματογράφου 'Καλιφόρνια'. Ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε στις συνέργειες, ειδικά όταν αυτές διέπονται από όραμα, δουλειά, προσπάθεια και στοχευμένο σχεδιασμό. Ο κινηματογράφος 'Καλιφόρνια', ο οποίος αποτελεί ένα κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης Γαλαξειδίου (κληροδότημα Μάμα), είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός χώρος για τον Δήμο μας, με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί ως Πολιτιστικό Κέντρο, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πολιτιστική ανάπτυξη του Πειραιά και παράλληλα - εκπληρώνοντας τη βούληση του διαθέτη - να στηρίξουμε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και αριστούχους μαθητές της πόλης του Γαλαξειδίου. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη και το επόμενο διάστημα θεωρώ πως θα είμαστε σε θέση με τον Γιάννη Μώραλη να ανακοινώσουμε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για την αξιοποίηση του 'Καλιφόρνια'".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
26/01/2023

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.

Μπελ: Ο Δράκος και η Πριγκίπισσα

Η πραγματικότητα των social media κριτικάρεται εύστοχα μέσα από μια μοντέρνα, anime διασκευή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ανήλικους θεατές.

Πού μπορείτε να δείτε τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

Ένας αναλυτικός οδηγός για να προλάβετε να δείτε όλα τα φιλμ μέχρι την απονομή των 95ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

To φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Πέρα από τα Σύνορα" έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση με έδρα το Καστελλόριζο φέρνει μαζί τις βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης.