Σκηνές Από Ένα Γάμο

4,5

Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για την κινηματογραφική εκδοχή μιας τηλεοπτικής μίνι σειράς, στην οποία ο Μπέργκμαν αποδομεί επώδυνα την κοινωνική αυταπάτη του «ευτυχισμένου γάμου».

Scines_apo_ena_gamo

Όπως είχε γίνει και με την "Τελετουργία" (ή "Οι Τιποτένιοι") του 1969, την οποία ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν σκηνοθέτησε για την τηλεόραση και τελικά προβλήθηκε και στους κινηματογράφους, έτσι και οι "Σκηνές από Ένα Γάμο" γυρίστηκαν το 1973 ως μίνι σειρά έξι πενηντάλεπτων τηλεοπτικών επεισοδίων, με τη σχεδόν τρίωρη κινηματογραφική εκδοχή τους να ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα.
Σίριαλ και ταινία αφορούν τη γαμήλια ρουτίνα, τις εντάσεις και τελικά την κρίση στη μακρόχρονη σχέση του ψυχολόγου Γιόχαν και της δικηγόρου Μάριαν, ενός "ιδανικού" σουηδικού ζευγαριού με δύο παιδιά και τακτοποιημένη καθημερινότητα. Για τον Μπέργκμαν, όμως, το πιο αιματηρό πεδίο μάχης δεν είναι άλλο από το συζυγικό κρεβάτι. Γι’ αυτό και τραβώντας τα σκεπάσματα από την αψεγάδιαστα στρωμένη κλίνη του Γιόχαν και της Μάριαν, θα διαπιστώσει ότι σε κάθε τέλειο γάμο η ευτυχία έχει αντικατασταθεί από την ανακωχή. Η απόσταση από την κήρυξη πολέμου με τα χρόνια μικραίνει και δεν χρειάζονται παρά μικρές αφορμές (οι αρχικές τρεις σεκάνς) ώστε αυτός να ξεσπάσει. Οι ήρωες της ταινίας, αν και γνώστες της ανθρώπινης επιθυμίας (ο ψυχολόγος) και των κοινωνικών συμβάσεων (η δικηγόρος), θα καταλήξουν από την τρυφερότητα στη βία αφού, εγκλωβισμένοι στις συμβάσεις του γάμου, σ’ ένα πλαστό κοινωνικό συμβόλαιο δηλαδή, έχουν μετατρέψει τον έρωτά τους σε εχθρότητα, οργή, άρνηση, απόγνωση. Κι έπειτα έρχεται το ανατρεπτικά σαρκαστικό φινάλε, που επαναφέρει τα πράγματα "στη θέση τους", σαρκάζοντας κάθε κοινωνιολογική σοβαροφάνεια.

"Δεν ξέρω τίποτα πιο φρικτό από έναν άντρα και μια γυναίκα που μισούν ο ένας τον άλλον". Έχοντας στο νου τα λόγια του δασκάλου του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, ο Μπέργκμαν μετατρέπει τους εκφραστικούς περιορισμούς της τηλεόρασης σε δημιουργικές κινηματογραφικές ελευθερίες, με ένα γκρο πλάνο να συγκεντρώνει μέσα του την ένταση μιας ολόκληρης σεκάνς καταιγιστικής δράσης. Μία κάμερα, δύο ανθρώπινα πρόσωπα και ίσως η χαρακτηριστικότερη περίπτωση από όλες όσες η απίστευτη επιμονή στη σκηνοθετική λιτότητα μετατρέπεται σε κινηματογραφικό μεγαλείο.

Περισσότερες πληροφορίες

Σκηνές Από Ένα Γάμο

Scener ur Ett Aktenskap / Scenes From a Marriage
4,5
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 169 '
  • Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Η γαμήλια ρουτίνα, οι εντάσεις και τελικά η κρίση στη μακρόχρονη σχέση του ψυχολόγου Γιόχαν και της δικηγόρου Μάριαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.