Η ριζοσπαστική queer όπερα "Orfeas 2021" στην Ταινιοθήκη

Το πρωτοποριακό έργο του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ είναι έτοιμο για την αθηναϊκή πρεμιέρα του.

ORF21-1

Μετά από την πανελλαδική πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η κινηματογραφημένη εκδοχή της queer όπερας "Orfeas 2021" έρχεται στην Αθήνα και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Σε σύλληψη του καλλιτεχνικού διδύμου ΦΥΤΑ (Φιλ Ιερόπουλος, Φοίβος Δούσος) και με βάση την όπερα "L’ Orfeo" του Κλαούντιο Μοντεβέρντι, η υπόθεση αφορά τους αγώνες του πρώτου γκέι πρωθυπουργού της Ελλάδας, ενάντια στην πατροπαράδοτη ιστορία καταπίεσης "Live Your Myth in Greece". Το "Orfeas 2021" αποτελεί την πρώτη ελληνόφωνη queer όπερα και σύμφωνα με το δελτίο τύπου συνιστά "ένα μεταμοντέρνο πειραματικό έργο με στοιχεία μπαρόκ μελοδράματος, DIY κολάζ, post-internet αισθητικής και εικονικής πραγματικότητας".

Ο Δούσος και η Αντριάνα Μίνου συνυπογράφουν το λιμπρέτο, ενώ ο Ιερόπουλος το μοντάζ και τη σκηνοθεσία της βιντεο-όπερας, η οποία αφιερώνεται στη μνήμη τ@ περφόρμερ και ακτιβιστ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh. Το "Orfeas 2021" προβάλλεται στις 19 και 26/1 (21.30) παρουσία των συντελεστών, οι οποίοι μετά τις θεάσεις θα συζητήσουν με το κοινό. Η προπώληση ξεκινά στις 13/1 και η είσοδος είναι € 7 (€ 5 μειωμένο).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.