Τελευταίο αντίο στον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Χαρίτο

dimitris_charitos

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον κριτικό κινηματογράφου και ποιητή Δημήτρη Χαρίτο ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Αεικίνητος και ακούραστος ως το τέλος, παρακολουθώντας στενά τα σημαντικότερα ελληνικά φεστιβάλ αλλά και τη διεθνή κινηματογραφική επικαιρότητα, υπήρξε ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του εγχώριου σινεμά.

Ο Δημήτρης Χαρίτος γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες. Η ενασχόλησή του με την κριτική κινηματογράφου, παράλληλα με τις εικαστικές τέχνες και την ποίηση, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60. Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, αλλά και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1993). Την περίοδο 2000-2002 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, ενώ για 14 χρόνια κατείχε τη θέση του μέλους στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκτός από τη συμμετοχή του σε κριτικές επιτροπές φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έγραψε μεταξύ άλλων στα περιοδικά Αντί, Νέα Εστία, Ζυγός, Το Τέταρτο, Καινούργια εποχή. Η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Ιστορία του Απρίλη" κυκλοφόρησε το 1955 και ακολούθησαν ακόμα τρεις ("Περιπέτειες με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον έρωτα", "Μανδραγόρες", "Μυθεύματα κι αυτοβιόγραφα").

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του, στον Παναγιώτη Φρούντζο και την εφημερίδα Documento, o Δημήτρης Χαρίτος είχε δηλώσει: "Εγώ γεννήθηκα στον κινηµατογράφο. Νονός µου ήταν ο Φίνος. Από µωρό παιδί είµαι µέσα σε κινηµατογραφικές αίθουσες. Εντούτοις, ο κινηµατογράφος δεν είναι το κύριο γεγονός που µε έχει τραβήξει στον κόσµο της τέχνης. Η κριτική κινηµατογράφου έρχεται δεύτερη. Ξεκίνησα ως κριτικός εικαστικών τεχνών. Ακολούθως η εντρύφηση στην ποίηση. Εχω τυπώσει ήδη έξι ποιητικές συλλογές. Κάπου εκεί µέσα πάντοτε ο κινηµατογράφος κρατούσε τη βέργα, ήταν από πάνω µου και µου ’λεγε "έχε µε στον νου σου". Τον έχω πάντα στον νου µου τον κινηµατογράφο".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
30/01/2023

Αφιερώματα στους σκηνοθέτες Σταύρο Ψυλλάκη και Νικολάους Γκεϊρχάλτερ από το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το έργο δύο κορυφαίων δημιουργών έχει την τιμητική του στην προσεχή μεγάλη γιορτή των ταινιών τεκμηρίωσης.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η Carousel Films απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βασίλης Κωνσταντόπουλος, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Updated | Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 2/2

Επιστροφή στο γαλατικό χωριό, ένα ανατρεπτικό θρίλερ από τον Μ. Νάιτ Σιάμαλαν και ένα υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η One from the Heart απαντά

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Λευτέρης Αδαμίδης και Σοφία Αγγελίδου, απαντούν στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ψηφίστε την καλύτερη ταινία του 2022 και κερδίστε 131 σινεφίλ δώρα!

Αναδείξτε τα κορυφαία φιλμ της χρονιάς και διεκδικήστε συλλεκτικά κινηματογραφικά δώρα.

Ένα must αφιέρωμα στον αιρετικό σκηνοθέτη Καβν ντε λα Κρουζ

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται όλες οι ταινίες του δημιουργού από τις Φιλιππίνες ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα.