Αμνός

3

Ατμοσφαιρικό και τρομακτικό μοντέρνο παραμύθι, που αντιπαραβάλλει την ανθρώπινη επιθυμία στους αρχέγονους νόμους που την «περιβάλλουν».

Lamb

Έχοντας δουλέψει ως ηλεκτρολόγος και ειδικός των εφέ σε χολιγουντιανές παραγωγές ("Προμηθέας", "Fast & Furious 8", "Transformers"), ο Ισλανδός Βάλντιμαρ Γιόχανσον αποφάσισε να αξιοποιήσει όλη αυτή την κινηματογραφική εμπειρία όταν στάθηκε για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα. Όχι όμως με τον προφανή, εντυπωσιακό τρόπο. Ο "Αμνός" του είναι ένα λιτό ψυχολογικό θρίλερ με μία –μόνο μία, αλλά τολμηρή και αφηγηματικά προκλητική– ιδέα, που το σπρώχνει στο χώρο του φανταστικού σινεμά. Εκεί η συνεισφορά των (απλών) εφέ είναι καθοριστική, αλλά η υπόλοιπη ταινία είναι γυμνή από κάθε τρικ που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του θεατή από τους δύο απομονωμένους στη βόρεια Ισλανδία πρωταγωνιστές, την πείσμονα προσπάθειά τους να υπερασπίσουν την "οικογένειά" τους και την επιβλητική φύση, η οποία επιβάλλει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Lamb

Πρόκειται για ένα ζευγάρι το οποίο εκτελεί ρουτινιάρικα τις κτηνοτροφικές εργασίες του ανταλλάσσοντας ελάχιστες φράσεις και κουβαλώντας τη μνήμη μιας τραγικής απώλειας. Κι ενώ φαινομενικά τίποτα δεν μπορεί να μπει ανάμεσα στον Ίνγκβαρ, τη Μαρία και το απέραντο τοπίο που απλώνεται γύρω από την απομονωμένη φάρμα τους, ο Γιόχανσον δείχνει από νωρίς τις προθέσεις του με μια υποβλητικά διακριτική σκηνή: μέσα από το σκοτάδι, κάτι απόκοσμα αόρατο επισκέπτεται ένα κρύο βράδυ το χώρο όπου είναι μαντρωμένα τα πρόβατα. Όταν, λίγο αργότερα, μια προβατίνα γεννά ένα αρνάκι… διαφορετικό από τα άλλα, ο Ίνγκβαρ και η Μαρία αποφασίζουν να το μεγαλώσουν σαν παιδί τους! Η καλά προφυλαγμένη ευτυχία τους, όμως, αποδεικνύεται ευάλωτη όχι μόνο από τις φυσικές (η επίμονη μαμά προβατίνα), αλλά και από τις ανθρώπινες (ο αδελφός του Ίνγκβαρ καταφθάνει απροειδοποίητα) παρεμβάσεις.

Θαρραλέο από πολλές απόψεις, το ντεμπούτο του Βάλντιμαρ Γιόχανσον υιοθετεί μια σουρεαλιστική σεναριακή αυθαιρεσία, την οποία δεν φοβάται να σπρώξει μέχρι τα σοκαριστικά άκρα. Επιπλέον, αρνείται να δραματοποιήσει εντάσεις και να εξωτερικεύσει συναισθήματα, αφήνοντας τις σιωπηλές εικόνες και τα βλέμματα των ηθοποιών του, με επικεφαλής μια πειθαρχημένα δυναμική Νούμι Ραπάς, να στοιχειώσουν αυτό το ανησυχητικά ατμοσφαιρικό σινε-παραμύθι. Μια παγανιστική κι οικολογική αλληγορία μεταμφιεσμένη σε ταινία τρόμου, ένα ψυχολογικό δράμα με τη μορφή αγροτικού θρίλερ και μια πρωτότυπη προσέγγιση της ύβρης που διαπράττεται όταν η ανθρώπινη επιθυμία υψώνεται πάνω από τους απαράβατους φυσικούς νόμους. Ένα μοτίβο που το σινεμά πραγματεύεται σχεδόν αποκλειστικά σε αστικοποιημένα, μοντέρνα περιβάλλοντα, ενώ ο "Αμνός" το επαναφέρει στην ίδια την καρδιά της απελευθερωτικής και ταυτόχρονα απειλητικής, αδιάφορης μα και σκληρά παρεμβατικής φύσης. Ίσως υπερβολικά ελλειπτικά, ίσως ως μονοδιάστατη παραβολή, αλλά σίγουρα με μια κινηματογραφική τόλμη που θα αιφνιδιάσει, θα συγκινήσει και πιθανότατα θα… εξοργίσει.

Ισλανδία, Σουηδία. 2021. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμνός

Lamb
3
  • Θρίλερ
  • 2021
  • Διάρκεια: 106 '
  • Bαλντιμάρ Γιοχάνσον

Σε μια απομονωμένη ισλανδική φάρμα ένα άτεκνο ζευγάρι αποφασίζει να μεγαλώσει ένα «παράξενο» αρνάκι σαν δικό του παιδί. Η φύση, όμως, θα ζητήσει το τίμημά της…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ένα συναρπαστικό διήμερο για νεαρούς σινεφίλ έρχεται από την Ολυμπία στην Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες της 28ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ και της 25ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας "Camera Zizanio".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Όσκαρ 2026: Οι μεγάλες ανατροπές και τα ηχηρά "σνομπάρισματα" της Ακαδημίας

Από το απόλυτο "άδειασμα" του Wicked μέχρι τον παραγκονισμό του Guillermo del Toro και του Paul Mescal: Συγκεντρώσαμε όλες τις παραλείψεις των υποψηφιοτήτων που προκάλεσαν τις πιο έντονες αντιδράσεις

Wife & Dog: Νέος Γκάι Ρίτσι, με Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς

Το σκοτεινό παιχνίδι εξουσίας στην καινούρια δουλειά του Βρετανού σκηνοθέτη καταφθάνει τον επόμενο Οκτώβριο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.