Προβολή της "Καρδιάς του Κτήνους" του Ρένου Χαραλαμπίδη σε αποκατεστημένη κόπια

i_kardia_tou_ktinous1

Η τρίτη ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη με τίτλο "Η Καρδιά του Κτήνους" (2004) αποκαταστάθηκε ψηφιακά με τη συνδρομή του Cinobo και η νέα κόπια παρουσιάζεται στο κοινό τη Δευτέρα 20/12 (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

Το χειροποίητο φιλμ, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Πέτρου Τατσόπουλου, είναι στην ουσία ένα buddy movie στο οποίο ο Στέφανος (Χαραλαμπίδης), άρτι απολυθείς από το στρατό, κληρονομεί τα χρέη της μακαρίτισσας μητέρας του. Τότε συνεργάζεται με δύο παλιούς συμμαθητές του ώστε να ληστέψουν μια τράπεζα. Πρωταγωνιστούν ακόμα οι Γιώργος Βουλτατζής και Μάνος Βακούσης.

Η προβολή γίνεται παρουσία του Ρένου Χαραλαμπίδη και του Πέτρου Τατσόπουλου. Την ίδια μέρα, η ψηφιακά αποκατεστημένη "Καρδιά του Κτήνους" θα είναι διαθέσιμη μέσω streaming στο Cinobo.

Με αφορμή την αποκατάσταση και προβολή της ταινίας, ο Ρένος Χαραλαμπίδης έγραψε το παρακάτω σημείωμα:
"Οι ταινίες μου πάντα δυσκολεύονταν να βρουν τον εαυτό τους. Και πιο πολύ δυσκολεύτηκε η Καρδιά του Κτήνους. Με το σκανάρισμα του αρνητικού σε υψηλή ανάλυση, σαν το φιλμ να έκλεισε εσωτερικούς λογαριασμούς της ταυτότητάς του. Η ψηφιακή επεξεργασία ανέδειξε το αισθητικό μου μανιφέστο, τον συνδυασμό της οπτικής του ζωγράφου Edward Hopper - υψηλό κοντράστ, ζυγισμένο καδράρισμα σε εξωτερικούς χώρους - με "ψυχορραγούντα" χρώματα μαζί με κάδρα και σκηνικά των εσωτερικών χώρων σε "ντοκιμαντερίστικη" ακαταστασία, βασισμένα στην αισθητική των εγκαταστάσεων του εικαστικού Joseph Beuys.

Με την Καρδιά του Κτήνους, στα μέσα της δεκαετίας του ‘00, ταξίδεψα σε πολλά φεστιβάλ του κόσμου με σημαντικότερη στιγμή το βραβείο στο φεστιβάλ του Χιούστον. Οι κριτικές στην Ελλάδα ήταν πολύ καλές, ίσως οι καλύτερες που έχω πάρει για όλες τις ταινίες μου. Μάλιστα πήρα και το βραβείο του "Σκηνοθέτη της χρόνιας" του STATUS. Αλλά η μεγαλύτερη προσωπική στιγμή που μου χάρισε η ταινία ήταν πολλά χρόνια μετά, όταν διασταυρώθηκα με τον Σαββόπουλο τον Ιούνιο του 2017 στην πλατεία της Χώρας της Σερίφου. Μου είπε "…η ταινία σου έχει ποιητικό πυρήνα" και τα μάτια του λάμψανε.

Μέσα από το Cinobo, Η Καρδιά του Κτήνους δεν σταματά να χτυπά, πιάνοντας κουβέντα για τρίτη δεκαετία με το κινηματογραφόφιλο κοινό. Και μάλιστα θεωρώ καλό οιωνό το ότι η πρεμιέρα γίνεται κοντά στα Χριστούγεννα γιατί ξαναπιάνοντας στα χέρια μου το αρνητικό για την ψηφιακή επεξεργασία, συνειδητοποίησα ότι είναι ίσως η μόνη ελληνική ταινία που παρουσιάζει τη στολισμένη χριστουγεννιάτικη Αθήνα των μέσων της δεκαετίας του 2000.

Ρένος Χαραλαμπίδης, Δεκέμβρης 2021"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.