Στο πολωνικό «Ποτέ δεν Κλαίω» το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ολοκληρώθηκε το Σαββάτο 4/12 με την απονομή των βραβείων η δια ζώσης νεανική σινε-γιορτή, η οποία συνεχίζεται πλέον στο διαδίκτυο.

Στο πολωνικό «Ποτέ δεν Κλαίω» το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας

Όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Σπύρου στη σαββατιάτικη τελετή απονομής των βραβείων, «αυτό ήταν το δυσκολότερο φεστιβάλ που διοργανώσαμε τα 24 χρόνια του θεσμού». Κι όμως, αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η ετήσια κινηματογραφική συγκέντρωση νεαρών δημιουργών και σινεφίλ απ’ όλο τον κόσμο στον Πύργο Ηλείας, αλλά και σε επιλεγμένες πόλεις της δυτικής Πελοποννήσου, κατάφερε να ολοκληρώσει τις προβολές της με απόλυτη επιτυχία.

Ταινίες από 70 χώρες προσέφεραν ένα εντυπωσιακό πανόραμα των ιδεών, των ανησυχιών και των ελπίδων που αφορούν παιδιά και εφήβους στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, μέσα από κάθε λογής εικόνες: μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους, όπως και φιλμάκια φτιαγμένα από… σκηνοθέτες που πηγαίνουν ακόμα δημοτικό σχολείο έως και 20 ετών (στο τμήμα «21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio»). Το φεστιβάλ, όμως, έχει ήδη μεταφερθεί στο διαδίκτυο και μέχρι τις 12/12 μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις επιλογές του εξαιρετικού προγράμματος μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.

Στο πολωνικό «Ποτέ δεν Κλαίω» το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας - εικόνα 1
«Καρδιά του Μεσκίτ»

Ο μεγάλος θριαμβευτής των φετινών διακρίσεων ήταν η πολωνική δραμεντί ενηλικίωσης «Ποτέ δεν Κλαίω» του Πιότρ Ντομαλέφσκι, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης παιδικής ταινίας και ερμηνείας (Ζόφια Στάφιεϊ), όπως και εκείνα της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Η Μεξικανοϊσπανίδα Άνα Λάουρα Καλδερόν βραβεύτηκε για τη σκηνοθεσία της στη συγκινητική «Καρδιά του Μεσκίτ», το γυρισμένο στο Μαρόκο «Σχολείο Ελπίδας» του Μοχάμεντ Ελ Αμπουντί αναδείχτηκε καλύτερο ντοκιμαντέρ, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας πήγε δικαίως στα ινδικά «Πεντόβολα» κι εκείνο της μικρού μήκους animation στο «Σαντιάγο» από την Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.