Προβολές εμπνευσμένες από το Χρήστο Βακαλόπουλο στην Κυψέλη

Η θεατρική εταιρία «Θέρος» παρουσιάζει έξι νέες μικρού μήκους ταινίες επηρεασμένες από το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη.

Προβολές εμπνευσμένες από το Χρήστο Βακαλόπουλο στην Κυψέλη

Έξι ταινίες μικρού μήκους από έξι διαφορετικούς καλλιτέχνες θα προβληθούν από την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου (8.30μ.μ. και 10:00μ.μ.) στην Κάμιρο της εταιρείας θεάτρου «Θέρος» σε μία ευφάνταστη κινηματογραφική συνάντηση.

Ο επόμενος «σταθμός» για την Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και τους συνεργάτες της, η «Κυψέλη» εγκαινιάζεται με τις έξι αυτές πρωτότυπες παραγωγές. Η καλλιτεχνική ομάδα, μετράει τις Μεταμφιέσεις της «Γραμμής του Ορίζοντος», ραδιοφωνικές εκπομπές, μία εικαστική έκθεση και μία θεατρική παράσταση στο ιστορικό των προηγούμενών της δράσεων.

Προβολές εμπνευσμένες από το Χρήστο Βακαλόπουλο στην Κυψέλη - εικόνα 1

Αφορμή για την παραγωγή των ταινιών μικρού μήκους και συνάμα πηγή έμπνευσης στάθηκε το βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου «Η Γραμμή του Ορίζοντος» . Οι δημιουργοί κλήθηκαν μέσα από την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού να δώσουν τη δική τους ματιά, γιατί «σημασία δεν έχει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για τη δημιουργία αυτή, σημασία έχει η ιστορία. Διότι όλοι έχουμε μερικά τιμαλφή κρυμμένα μέσα μας. Κάποιοι τα έχουμε καταχωνιάσει σε ένα συρτάρι, κάποιοι άλλοι τα έχουμε πάνω στο κομοδίνο», δήλωσε η καλλιτεχνική επιμελήτρια Μαρίλη Ζάρκου.

Κατάλογος των ταινιών μικρού μήκους:

Φωτεινή Κορρέ, «Αυτό που κρατούσε τα πράγματα»
Είναι η ιστορία της Ρ., που εγκλωβισμένη στο διαμέρισμά της στη Κυψέλη, με τη ζέστη να μαίνεται, περιμένει… κάτι να συμβεί.

Μαρία Σιδηροπούλου, «Θεανώ, ελαφρά ντυμένη»
Η ιστορία των δύο γυναικών, της Θεανούς και της Μαρίας και τα σκαμπανεβάσματα μιας δεκαετούς φιλίας με διαλείμματα, αλλά και αέναης.

Δήμητρα Σιούκα, «Αυτή η στιγμή λείπει» Ένας εσωτερικός διάλογος μεταξύ της αναγνώστριας με το βιβλίο, η νοητή συνύπαρξή της με τους πρωταγωνιστές, με τον συγγραφέα και με τον εαυτό της.

Προβολές εμπνευσμένες από το Χρήστο Βακαλόπουλο στην Κυψέλη - εικόνα 2

Χρήστος Τόλης, «H Ρέα τον Αύγουστο (A dream sequence)»
Ένα κομμάτι ξύλο που ξέβρασε η θάλασσα, η Ρέα, χιλιοδαρμένο και πολυταξιδεμένο από τα κύματα, ανοίγει έναν συμβολικό κόσμο, ως ένα «άλλο» σύμβολο του «αιώνιου καλοκαιριού».

Μελίνα Λασηθιωτάκη, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Αίγλη Δράκου, Νεφέλη Παπαϊωάννου (Καλλιτεχνική ομάδα Μ.Α.Δ.Α.Ν.), «Αττικό Καλοκαίρι»
Μία αφήγηση στα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, μία προσωπική ιστορία της πρωταγωνίστριας, της 32χρονης Ρέας και οι ψυχολογικές και υπαρξιακές μετατοπίσεις της.

Θέρος, «Ορισμένα Ηχογράμματα»
Τα ηχογράμματα των ερωτευμένων, είναι εκείνα που τρέχουν πιο γρήγορα από όλα, για να διανύσουν την απόσταση των πρωταγωνιστών, τα 145 ναυτικά μίλια που τους χωρίζουν. Τα γράμματα που στέλνει ο ένας στον άλλον, η μία στην άλλη και λένε τα ανείπωτα μέσα από την απόσταση.

Γενική Είσοδος: €8, κρατήσεις: 2117251384, 6989945228

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
12/12/2025

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 11 Δεκεμβρίου.

Στο "Αν Είχα Πόδια Θα σε Κλοτσούσα", η Ρόουζ Μπερν διεκδικεί το πρώτο της Όσκαρ

Στη νέα δραματική ταινία της Μέρι Μπρόνσταϊν, η Αυστραλή ηθοποιός ισορροπεί ανάμεσα στην απόγνωση και τη μαύρη κωμωδία, αποσπώντας την Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2025.

Η αριστουργηματική "Γκαρσονιέρα" του Μπίλι Γουάιλντερ σε μία δωρεάν χριστουγεννιάτικη προβολή

Η βραβευμένη με πέντε Όσκαρ κομεντί μας επιστρέφει πίσω στην εποχή του χρυσού Χόλιγουντ.