Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5

Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. 

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

Αναζητώντας τα ίχνη μιας εναλλακτικής νεοελληνικής ποπ κουλτούρας, ο Μελέτης Μοίρας αποπειράθηκε να καταγράψει στο ντοκιμαντέρ «Diamonds in the Night Sky» (2019) τι σήμαινε ο Jazz Fm για τη ραδιοφωνική μας πραγματικότητα στη στροφή του καινούργιου αιώνα. Τώρα επιχειρεί κάτι ανάλογο για μια εξίσου ρομαντική πολιτιστική πρόταση, το εμβληματικό περιοδικό των κόμικς Βαβέλ.

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη - εικόνα 1

Η Βαβέλ πρωτοεκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 1981, συνέχισε τη βραχύβια δονκιχωτική περιπέτεια του Κολούμπρα και, επηρεασμένη από τα ιταλικά Linus και Frigidaire, σύστησε στο παρασυρμένο από τον οίστρο της δεύτερης μεταπολίτευσης ελληνικό κοινό την ένατη τέχνη. Και όχι μόνο – όπως ήταν το μότο της. Υπερασπίστηκε το ανατρεπτικό χιούμορ, τη μοντέρνα αντικουλτούρα και μια σειρά από αντισυμβατικές πολιτικοκοινωνικές θέσεις, κάτι το οποίο συνέχισε με επιτυχία και το πρωτοποριακό φεστιβάλ της. Αρθρογράφοι, σκιτσογράφοι και στελέχη της ηρωικής αυτής εκδοτικής προσπάθειας μιλούν για την αλλαγή μιας εποχής, αποτυπωμένης σε χειροποίητες εικόνες και θαρραλέες απόψεις. Απλά, με χιούμορ και περίσσια νοσταλγία μπροστά σε μια καταγραφική κάμερα. Μαζί προβάλλεται η εννιάλεπτη μικρού μήκους του Μελέτη Μοίρα «Silence» (2020).

Ελλάδα. 2020. Διάρκεια: 73΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2020
  • Διάρκεια: 73 '
  • Μελέτης Μοίρας

Η ιστορία του περιοδικού Βαβέλ και του ομώνυμου φεστιβάλ, τα οποία έκαναν γνωστή στη χώρα μας την τέχνη του (ενήλικου) κόμικς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.