«Η Ιταλία επί Σκηνής»: Ένα δωρεάν πολύμηνο σινε-φεστιβάλ για τις ομορφιές της Ιταλίας

Κλασικές ταινίες, εμβληματικά έργα τέχνης και μόδας, αλλά και η γαστρονομία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πληθωρικής διοργάνωσης που μόλις ξεκίνησε.

«Η Ιταλία επί Σκηνής»: Ένα δωρεάν πολύμηνο σινε-φεστιβάλ για τις ομορφιές της Ιταλίας

Από σήμερα 5/11 και μέχρι τις 16/11 ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα λαμβάνει χώρα με πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου. Πρόκειται για το δωρεάν φεστιβάλ σύγχρονου ιταλικού πολιτισμού «Η Ιταλία επί Σκηνής», το οποίο με επίκεντρο την πλατφόρμα https://iicateneonline.gr/, διοργανώνει διαδικτυακές προβολές, με πάνω από 90 σύγχρονες και κλασικές ιταλικές ταινίες οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την τέχνη, τη μόδα και τη γαστρονομία. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα τις ενότητες και τους τίτλους που απαρτίζουν το φεστιβάλ.

Ο ιταλικός κινηματογράφος χτες και σήμερα (5/11-9/1)

Το εν λόγω τμήμα απαρτίζεται από οκτώ ταινίες που εκπροσωπούν διαφορετικές τάσεις του ιταλικού σινεμά. Εδώ βρίσκουμε σπουδαία φιλμ όπως ο «Κονφορμίστας» του Μπερνάρνο Μπερτολούτσι, αλλά και κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Πάολο Ταβιάνι («Μια Προσωπική Ιστορία») και η Λιλιάνα Καβάνι («Ο Θυρωρός της Νύχτας»).

Ντοκιμαντέρ και δραματοποιημένες βιογραφίες (8/11-2/1)

Τέσσερις ταινίες φέρνουν στη μεγάλη οθόνη σπουδαίες προσωπικότητες της Ιταλίας. Ο Ετόρε Σκόλα μιλά για τη φιλία του με το Φελίνι στο «Τι Περίεργο να σε Λένε Φεντερίκο!», η ζωή του εκκεντρικού ζωγράφου Αντόνιο Λιγκάμπουε παίρνει σάρκα και οστά στο «Ήθελα να Κρύβομαι» (Έλιο Τζερμάνο), του ρομαντικού ποιητή Τζιάκομο Λεοπάρντι στο «Ένας Υπέροχος Νέος» (Μάριο Μαρτόνε), ενώ ο φίλος και συνεργάτης του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Νταβίντ Γκρέκο, επισκέπτεται ξανά την υπόθεση της δολοφονίας του σκηνοθέτη στη «Μηχανορραφία».

6ο αφιέρωμα στις σύγχρονες ιταλικές μικρού μήκους (8/11-31/12)

Οι σινεφίλ που αναζητούν νέες προκλήσεις ας σημειώσουν τη συγκεκριμένη ενότητα, όπου παρουσιάζονται δέκα ταινίες ανερχόμενων δημιουργών, τα οποία καλύπτουν μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών από το δράμα και τα animation, μέχρι την επιστημονική φαντασία και τα θρίλερ.

«Ο Αλιγάτορας» (5/11-9/1)

Προβάλλονται και τα οκτώ επεισόδια από την αστυνομική σειρά τηλεοπτικών ταινιών «Ο Αλιγάτορας», η οποία βασίζεται στα ομώνυμα μυθιστορήματα του Μάσιμο Καρλότο. Η υπόθεση αφορά το Μάρκο Μπουράτι, έναν πρώην τραγουδιστή blues με το παρατσούκλι «Αλιγάτορας», ο οποίος ύστερα από επτά χρόνια στη φυλακή, αν και αθώος, επιστρέφει στην κοινωνία με μετατραυματικό στρες και εμμονή με τη δικαιοσύνη. Εκμεταλλεύεται, έτσι, τις επαφές που απέκτησε στη φυλακή για να γίνει ένας ιδιαίτερος ιδιωτικός ντετέκτιβ.

«Η Ιταλία επί Σκηνής»: Ένα δωρεάν πολύμηνο σινε-φεστιβάλ για τις ομορφιές της Ιταλίας - εικόνα 1
«Μάρτιν Ίντεν»

Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα (24/12-16/1)

Μπαίνουμε στο κλίμα των εορτών βλέποντας ταινίες όπως το εξαιρετικό «Μάρτιν Ίντεν» (Πιέτρο Μαρτσέλο) ή την κωμωδία «Όταν Λείπει η Μαμά» (Αλεσάντρο Τζενοβέζι). Στο αφιέρωμα πρόκειται να προστεθούν ακόμα τέσσερα φιλμ της πρόσφατης ιταλικής παραγωγής.

Αφιέρωμα στον Καραβάτζο (15/11-16/1)

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου, προς τιμήν του παρουσιάζονται τρία έργα γύρω από τη ζωή του. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Καραβάτζο - Η Ψυχή και το Αίμα», η κινηματογραφημένη παράσταση «Μετάνοια ενός Αλόγου» και η τηλεοπτική σειρά «Καραβάτζο».

Σύγχρονη τέχνη στη Σικελία (5/11-16/1)

Δύο εμβληματικά για το νησί site specific έργα, εμπνέουν δύο ταινίες που προβάλλονται στο φεστιβάλ. Το πρώτο έχει τίτλο «Μεγάλο Ρήγμα» και το έφτιαξε ο Αλμπέρτο Μπούρι στη Τζιμπελίνα, η οποία ισοπεδώθηκε από έναν μεγάλο σεισμό το 1968. Αυτό που έκανε ήταν να καλύψει τα ερείπια της πόλης με λευκό σκυρόδεμα, του οποίου κάποιες ρωγμές λειτουργούν σαν περίπατοι, καλύπτοντας μια περιοχή περίπου 80.000 τ.μ. Το άλλο έργο λέγεται «Θέατρο Ανδρομέδα» (Λορέντσο Ρεΐνα), το οποίο έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από πέτρες σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Δύο ακόμα ταινίες καλύπτουν τη ζωή και το έργο του σημαντικού στη σικελική σύγχρονη τέχνη Σαλβατόρε Ρισούτι, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παλέρμο.

Μόδα - Forever Green (8/11-16/1)

Σε συνεργασία με το Athens Fashion Film Festival προβάλλεται μια επιλογή ιταλικών ταινιών γύρω από τη μόδα, οι οποίες επικεντρώνονται στην όλο και αυξανόμενη τάση του green fashion. Ήτοι των περιβαλλοντικά μη βλαβερών τρόπων που ο χώρος της μόδας οφείλει να ενστερνιστεί για την προστασία της φύσης.

Ιταλικό street food (5/11-16/1)

Μία σειρά γύρω από τη συνήθεια του φαγητού στο χέρι που αναβιώνει στα ιστορικά κέντρα ιταλικών πόλεων. Οι συντελεστές διέσχισαν όλη τη χώρα και παρουσιάζουν ιστορίες, γεύσεις, μυρωδιές, ανθρώπους και καταστάσεις που σμιλεύουν τη σύγχρονη ιταλική street food κουλτούρα.

«Η Ιταλία επί Σκηνής»: Ένα δωρεάν πολύμηνο σινε-φεστιβάλ για τις ομορφιές της Ιταλίας - εικόνα 2
«Μια Προσωπική Υπόθεση»

Γιαγιάδες της Ιταλίας στην κουζίνα (8/11-16/1)

Μια ακόμα σειρά, διαδικτυακή αυτήν τη φορά με την υπογραφή του Ντανιέλε «Ντον Πάστα» Ντε Μικέλε, στην οποία η γευστική παράδοση της Ιταλίας περνά κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια πολύπειρων γυναικών οι οποίες φτιάχνουν θεσπέσιες συνταγές στις κουζίνες τους.

6η Εβδομάδα Ιταλικής Κουζίνας (22-28/11)

Έξι ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μας... ανοίγουν την όρεξη, απεικονίζοντας τη γαστρονομική μαγεία των ιταλικών προϊόντων, τα οποία παράγονται με γνώμονα την παράδοση.

Βιώσιμα παραδοσιακά χωριά (15/11-9/1)

Στα μικρά βίντεο που απαρτίζουν το «Βιώσιμα χωριά του Πιεμόντε: προορισμοί για έναν πιο υπεύθυνο τουρισμό», αναδεικνύεται η αυθεντικότητα των χωριών του Πιεμόντε, τα οποία επιπλέον συνάπτουν την ιδανική σχέση ανάμεσα στην πολιτιστική προσφορά και το οικολογικό αποτύπωμα.

Νέα γνωριμία με τη Νάπολη (8/11-16/1)

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Νάπολι, η Πομπηία αλλά και το διάσημο αρχαιολογικό μουσείο της, παρουσιάζονται διεξοδικά σε τρεις ταινίες, οι οποίες υπογραμμίζουν τους λόγους που η πόλη θεωρείται αντίπαλο δέος της Ρώμης.

Μια βραδιά με τον Αλμπέρτο Άντζελα (29/11-9/1)

Με τον παραπάνω τίτλο προβλήθηκε η σειρά του πρώτου καναλιού τους ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης (Rai 1), στο οποίο ο Αλμπέρτο Άντζελα παρουσιάζει τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Στο φεστιβάλ προβάλλονται τα επεισόδια που αφορούν τη Βενετία, την Πομπηία και το Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.