Κολέκτιβ

3,5

Ένα αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ.

Κολέκτιβ

Το σύγχρονο ρουμάνικο σινεμά κοιτάζει κατάματα τη μετακομμουνιστική πραγματικότητα που το γέννησε, προσπαθώντας να αναλύσει μια περίπλοκη, εξαιρετικά αντιφατική κοινωνική δυναμική. Από τα «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες» και «Αστυνομία, Ταυτότητα» ως το «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό», όποια κινηματογραφική προσέγγιση κι αν επιλέξει, το συμπέρασμα είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. Άναρχη δομή, στρεβλή θεσμική ιεραρχία, ανεξέλεγκτη διαπλοκή και μια διάχυτη μισαλλοδοξία ορίζουν μια εφιαλτικά παράλογη καθημερινότητα, την οποία μπορεί να αντικρίσει κανείς από την πικρά αστεία ή από τη βαθιά τραγική πλευρά της.

Ο Γερμανορουμάνος ντοκιμαντερίστας Αλεξάντερ Νανάου («Toto and his Sisters») έρχεται να επιρρώσει όλα τα παραπάνω με τη δική του σινε-μαρτυρία, περιγραφή ενός σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς μεγατόνων και παράλληλα ύμνο στην αληθινά μαχόμενη δημοσιογραφία. Η υπόθεση αφορά στην πυρκαγιά που ξέσπασε το 2015 κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι και άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Κολέκτιβ - εικόνα 1

Το αφηγηματικά συναρπαστικό και πολιτικά διεισδυτικό χρονικό του Νανάου, κουρδισμένο στο τέμπο αγωνιώδους θρίλερ, υιοθετεί το ρόλο ενός ουδέτερου παρατηρητή (δίχως σχόλια off ή συνεντεύξεις), χωρίς όμως να απομακρύνεται εκατοστό από το θέμα του. Ξεφλουδίζοντάς το σαν το κρεμμύδι, αποκαλύπτει ολοένα εσωτερικότερους φλοιούς της αλήθειας, η οποία τελικά ξεγυμνώνεται χωρίς αισιόδοξες θριαμβολογίες – θεόπικρη και καφκική μέχρι το κόκαλο. Δύο οσκαρικές υποψηφιότητες (ντοκιμαντέρ και διεθνούς ταινίας), Ευρωπαϊκό Βραβείο ντοκιμαντέρ και πλήθος φεστιβαλικών και ακαδημαϊκών διακρίσεων.

Ρουμανία, Γερμανία. 2019. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: CINOBO.

Περισσότερες πληροφορίες

Κολέκτιβ

Colectiv
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 109 '
  • Αλεξάντερ Νανάου

Το 2015, μια πυρκαγιά στο κλαμπ «Colectiv» στο Βουκουρέστι αφήνει πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες. Σύντομα, οι περισσότεροι από τους τελευταίους αρχίζουν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν θα έπρεπε να είναι θανατηφόρα. Μια γιατρός σπάει τη σιωπή και ένας αθλητικός δημοσιογράφος αποκαλύπτει μια τεράστια ιατρική απάτη που θα ρίξει την ίδια την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.