Γκαμπριέλ Λε Μπομάν: «Ο Σαρλ Ντε Γκωλ αγαπούσε τη δημοκρατία»

Ο σκηνοθέτης της σινε-βιογραφίας για τον ιστορικό στρατιωτικό και πολιτικό μιλά στο «α».

Γκαμπριέλ Λε Μπομάν: «Ο Σαρλ Ντε Γκωλ αγαπούσε τη δημοκρατία»

«Σας ευχαριστώ που είστε γαλλόφωνος». Να κάτι που δεν ακούς πολύ συχνά σε συνεντεύξεις κι όμως, έτσι με καλωσόρισε ο Γκαμπριέλ Λε Μπομάν στη συνάντησή μας μέσω του Zoom, η οποία έγινε με αφορμή τη νέα ταινία του «Ντε Γκωλ». Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει από τον τίτλο, το φιλμ αποτελεί βιογραφία του ιστορικού στρατηγού και επί χρόνια προέδρου της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκωλ (Λαμπέρ Γουιλσόν), η οποία αφιερώνεται στα χρόνια το Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο επιφανής άντρας αναδείχθηκε σε πρόσωπο της γαλλικής αντίστασης. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να γυρίσει κανείς μια ταινία γύρω από τον Ντε Γκωλ, ήταν αδύνατο να μη ξεκινήσω την κουβέντα μας με το Λε Μπομάν από το προφανές.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτό το φιλμ σήμερα;
Στο παρελθόν έχω γυρίσει ντοκιμαντέρ και ταινίες γύρω από την εμπειρία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία, οπότε ήμουν ήδη εξοικειωμένος με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις μιας περιόδου που ανέκαθεν με ενθουσίαζε. Συνειδητοποίησα, ωστόσο, πως στη μυθοπλασία η προσωπικότητα του Ντε Γκωλ είχε περάσει απαρατήρητη. Την ίδια ώρα, οι Άγγλοι κι οι Αμερικάνοι παράγουν συνεχώς ταινίες γύρω από σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας τους. Πρέπει να φτάνουν τις 30 μόνο οι βιογραφίες που αφορούν τον Τσόρτσιλ, καμία όμως δεν υπάρχει για τον Ντε Γκωλ. Για αυτό μπορεί να φταίει που δεν είχαν το ίδιο χιούμορ... Αφού, λοιπόν, αποφάσισα να κάνω μια ταινία για εκείνον, μαζί με τη συν-σεναριογράφο μου Βαλερί Ρανσόν-Ενγκουάλ επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην εποχή που σμιλεύτηκε η περσόνα του Ντε Γκωλ. Όταν, δηλαδή, βγήκε από την αφάνεια στο προσκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο απεγκλωβιστήκαμε από την «υποχρέωση» των σινε-βιογραφιών η οποία θέλει την αφήγηση να καλύπτει ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου. Επιπλέον, την περίοδο που καλύπτει η ταινία μας ο Ντε Γκωλ υπήρξε συχνά εύθραυστος και σε δύσκολη θέση, κάτι που δραματουργικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.

Όχι μόνο αυτό, αλλά αποκαλύπτετε πολλά συμβάντα της προσωπικής ζωής του που στον περισσότερο κόσμο δεν είναι γνωστά.
Πράγματι, αυτές οι πτυχές συνιστούν το δεύτερο άξονα στον οποίο βασίζεται η ταινία, ο οποίος μας βοηθά να εντρυφήσουμε στην προσωπικότητα του Ντε Γκωλ. Διότι ναι, τότε ήταν ένας συνταγματάρχης ο οποίος αγωνιούσε για την τύχη της χώρας, αλλά ταυτόχρονα ήταν ένας σύζυγος πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του. Το βλέπουμε στα γράμματα που ανταλλάσουν, τα οποία είναι βασισμένα στα πραγματικά που έγραφαν ο ένας στον άλλο. Συν τοις άλλοις, μη ξεχνάμε το παιδί του, το οποίο αγαπούσε τρομερά και έκανε τα πάντα για να βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Γκαμπριέλ Λε Μπομάν: «Ο Σαρλ Ντε Γκωλ αγαπούσε τη δημοκρατία» - εικόνα 1

Έχετε αναρωτηθεί πώς θα τον αντιμετώπιζε ο πολιτικός κόσμος σήμερα; Γιατί δεν υπήρξε παραδοσιακός πολιτικός, προερχόταν από το στρατό, μια εμπειρία που δεν απώλεσε ποτέ του.
Εδώ έχετε απόλυτο δίκιο, ο Ντε Γκωλ πάνω από όλα ήταν ένας στρατιωτικός. Όλη η κουλτούρα και η πνευματική υποδομή του στηρίζεται σε μια στρατιωτική λογική, δηλαδή στη σκέψη που διαμορφώνεται με βάση τις υφιστάμενες ισορροπίες δυνάμεων. Εκείνη, εξάλλου, ήταν που ενεργοποίησε τα πολιτικά αντανακλαστικά του Ντε Γκωλ, όταν τον Ιούνιο του 1940 συνειδητοποίησε πως οι πολιτικοί που βρίσκονταν στην εξουσία δεν είχαν καμία πρόθεση να αναλάβουν ενεργά δράση για να προστατέψουν τη χώρα. Τώρα, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, ομολογώ πως δεν είμαι σίγουρος. Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Με δεδομένο, πάντως, ότι ο Ντε Γκωλ ήταν ένας άνθρωπος που απεχθανόταν την ηττοπάθεια και την προσκόλληση στα προβλήματα αντί να βρίσκονται λύσεις, εικάζω πως θα άνηκε μεταξύ εκείνων που θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο όλα τα θετικά μιας δεδομένης συγκυρίας.

Γκαμπριέλ Λε Μπομάν: «Ο Σαρλ Ντε Γκωλ αγαπούσε τη δημοκρατία» - εικόνα 2

Ήταν επίσης κάποιος ο οποίος επικαλούταν συνεχώς τη δημοκρατία, η οποία σήμερα υποφέρει παγκοσμίως αλλά και φυσικά στη Γαλλία.
Έτσι είναι, αγαπούσε τη δημοκρατία, είχε εμφυσήσει το δημοκρατικό πνεύμα τόσο στους θεσμούς της γαλλικής δημοκρατίας όσο και στο στρατό. Δεν είχε τάσεις συγκεντρωτισμού, ούτε ισχυροποίησε τη θέση του στρατεύματος σε σχέση με την εξουσία. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα όλοι αναφέρονται τιμητικά στον Ντε Γκωλ, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, τους αποπνέει ένα διαχρονικό σεβασμό. Σας θυμίζω, επίσης, πως στην εποχή του είχε πολεμηθεί σκληρά από την άκρα δεξιά. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν είχε απολυταρχικές τάσεις.

Φυσικά, δε θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω πώς καταλήξατε στην επιλογή του Λαμπέρ Γουιλσόν για το ρόλο του Ντε Γκωλ;
Ήταν εξαιρετικά εύκολο, η απόφαση λήφθηκε τάχιστα. Με τη Βαλερί είχαμε σκεφθεί το ενδεχόμενο να δοκιμάσουμε πολλούς και διαφορετικούς ηθοποιούς προτού διαλέξουμε οριστικά κάποιον, αλλά όταν βρεθήκαμε με το Λαμπέρ κάθε άλλη εναλλακτική δεν είχε νόημα. Όχι μόνο αυτό, αλλά μας ενθουσίασε τόσο ώστε εάν τυχόν δεν αποδεχόταν τη συνεργασία, δε θα κάναμε την ταινία. Επίσης, είναι προς τιμήν του ότι είχε την τόλμη να ενσαρκώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο, το οποίο ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε υποδυθεί κάποιος στο σινεμά. Δούλεψε με μεγάλη έμπνευση και προσωπικά είμαι τρομερά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντε Γκωλ

De Gaulle
2
  • Δραματική
  • 2020
  • Διάρκεια: 110 '
  • Γκαμπριέλ Λε Μπομάν

Την ώρα που οι ναζιστικές δυνάμεις χτυπούν την πόρτα του Παρισιού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας άγνωστος ακόμα στρατηγός, ο Σαρλ Ντε Γκωλ, αναλαμβάνει δράση για να σώσει τη Γαλλία με κάθε κόστος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ράιαν Γκόσλινγκ εναντίον Γκάρφιλντ

Σε μια εβδομάδα όπου τα σινεμά υπολειτουργούσαν και οι θεατές είχαν το νου τους στον οβελία, ο "Γκάρφιλντ" κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ δυναμικό ήταν το άνοιγμα του "Κασκαντέρ" από την Δευτέρα του Πάσχα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
10/05/2024

Είναι επίσημο: Έρχονται νέες ταινίες "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"

Το στούντιο της Warner Bros. έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη δύο ταινιών υπό την επίβλεψη του Πίτερ Τζάκσον.

Το Cine Paris επέστρεψε! Δείτε πώς άλλαξε το ιστορικό θερινό σινεμά

Βρεθήκαμε στην άτυπη "πρόβα τζενεράλε" του πλήρως ανανεωμένου κινηματογράφου ο οποίος ανοίγει ξανά από το Cinobo.

Arkadiko Film Festival: Στο "Any Day Now" του Χαμί Ραμεζάν το Βραβείο Κοινού

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το online φεστιβάλ που διοργάνωσε το Cinobo μαζί με τα Filmin και MyMovies, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά.

Τζέσικα Χάουσνερ: "Υπάρχει μια κοινωνικά υστερική εμμονή για ομορφιά"

Η Αυστριακή σκηνοθέτρια του "Club Zero" μιλάει για τη στιλάτη και διεισδυτική σάτιρά της με πρωταγωνίστρια τη Μία Γουασικόφσκα, η οποία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών.

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Σίκουελ με ποιότητες ικανές να διατηρήσουν το ικανοποιητικό επίπεδο του αναβιωτικού franchise, το οποίο όμως αποδυναμώνεται από την ανοικονόμητη σκηνοθεσία και το άνισο γράψιμό του.

Club Zero

Κοινωνική σάτιρα με έντονα σαρδόνιο χιούμορ και weird σκηνοθετικό στιλιζάρισμα. Αν και θεματικά ενδιαφέρουσα, η ψυχρότητά της μοιάζει εκβιαστική και η πικρή ειρωνεία της επιτηδευμένη.