Μπίλυ ο Ψεύτης

4

Ένα εξαίσιο δείγμα του φρι σίνεμα, ένα φιλμ το οποίο στέκεται χωρίς ρυτίδες στο σήμερα, μιλώντας στην καρδιά κάθε νέου που διψά για ανεξαρτησία.

Μπίλυ ο Ψεύτης

Ο Μπίλυ θα μπορούσε άνετα να ζει σήμερα ανάμεσά μας. Τι κι αν η ταινία διαδραματίζεται στα ’60s, ο ήρωάς της μοιράζεται πολλά κοινά με τη νεαρή γενιά του ίντερνετ· ασφυκτιά στο οικογενειακό σπίτι, διότι δε βγάζει αρκετά χρήματα για να φύγει, η φαντασία του οργιάζει ακούραστα όλη μέρα, ενώ οι υποσχέσεις ενός ρομάντζου είναι ικανές να του προσφέρουν ενέργεια για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, το φιλμ του τεχνίτη Τζον Σλέσινγκερ αποδεικνύεται πολλαπλά διορατικό. Στο πρόσωπο του Μπίλυ, τον οποίο ενσαρκώνει ένας εξαίσιος Τομ Κόρτνεϊ, αντανακλάται το πνιγηρό άλγος των νέων της μεταπολεμικής Αγγλίας. Συγκεκριμένα, εκείνων της εργατικής τάξης, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά αποτίνασσαν με κρότο μέρος της απαξίωσης που συνάντησαν στις πατριαρχικές οικογένειές τους και τις συντηρητικές εκπαιδευτικές δομές, μέσω του απελευθερωμένου σεξ και της ριζοσπαστικής τέχνης. Είτε αυτή ήταν ο κινηματογράφος –το εν λόγω φιλμ αποτελεί υπέροχο δείγμα του φρι σίνεμα– είτε αργότερα της μουσικής (mods, rockers, punks). Αυτή η μικρή επανάσταση, όμως, προϋποθέτει το θάρρος της διεκδίκησης της προσωπικής χειραφέτησης. Κάτι που συνειδητοποιεί ο μελαγχολικός Μπίλυ στον πικρό επίλογο.

Αγγλία. 1963. A/M. Διάρκεια: 98΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπίλυ ο Ψεύτης

Billy Liar
4
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζον Σλέσινγκερ

Ένας ονειροπόλος νέος αναζητά διαφυγή από την πνιγηρή καθημερινότητά του στην επαρχιακή Αγγλία, χωρίς όμως να καταφέρνει να αποφύγει τις οικογενειακές, επαγγελματικές και ρομαντικές υποχρεώσεις του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.