Persona Non Grata

2

Σαιξπηρικών προβληματισμών θρίλερ σε νεονουάρ αποχρώσεις, το οποίο αφήνει ανεκμετάλλευτη την ιντριγκαδόρικη πλοκή του, εξαιτίας της χωρίς πυγμή σκηνοθεσίας και ενός μοντάζ δίχως σφρίγος.

Persona Non Grata

Ένας από τους πλέον εργατικούς Γάλλους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Ροσντί Ζεμ έχει αναπτύξει σιωπηλά μια ενδιαφέρουσα φιλμογραφία ως σκηνοθέτης, η οποία πλέον φτάνει τις πέντε ταινίες. Η ιντριγκαδόρικη κεντρική ιδέα, βέβαια, του «Persona Non Grata» πηγάζει από το βραζιλιάνικο θρίλερ «O Invasor» (Μπέτο Μπραντ) και θέλει δύο στενούς συνεργάτες κατασκευαστικής εταιρείας να προσλαμβάνουν επαγγελματία εκτελεστή, ώστε να «καθαρίσει» τον προϊστάμενο που μπαίνει εμπόδιο στα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Ο πληρωμένος δολοφόνος, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να εξαφανιστεί από τη ζωή τους έτσι απλά.

Σε ρόλο ηθοποιού-σκηνοθέτη ο Ζεμ τα πηγαίνει σαφώς καλύτερα ενσαρκώνοντας τον βλοσυρό χίτμαν, τον οποίο υποδύεται με ανατριχιαστικό coolness. Πίσω από την κάμερα, όμως, αδυνατεί να οργανώσει μια αφήγηση όπου το σασπένς θα εκτοξευθεί γύρω από τον ωκεανό ψεμάτων στον οποίο βυθίζονται οι αμοραλιστές ήρωες. Η σαιξπηρικών προβληματισμών πλοκή ξεδιπλώνεται με τρόπο που ναι μεν αποτυπώνει την ικανότητα του κακού να παρεισφρέει σα δηλητήριο, αλλά υστερεί σε σκηνοθετική πυγμή. Εκείνη θα συμμάζευε το ισχνό μοντάζ που αποδυναμώνει τη δράση (οι ανατροπές περνούν απαρατήρητες), σκορπώντας τις χειροπιαστές σεναριακές προοπτικές.

Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Persona non Grata

2
  • Θρίλερ
  • 2019
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ροσντί Ζεμ

Δύο συνεργάτες σε κατασκευαστική εταιρεία προσλαμβάνουν επαγγελματία εκτελεστή για να βγάλει από τη μέση τον προϊστάμενό τους. Ο πληρωμένος δολοφόνος, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να εξαφανιστεί από τη ζωή τους έτσι απλά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ταινίες με πρωταγωνίστρια (και) τη βροχή

Εμπνευσμένοι από το σημερινό γκρίζο σκηνικό, συγκεντρώσαμε 7 εμβληματικές ταινίες που χρησιμοποιούν τη βροχή για να γράψουν ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/01/2026

Ποιο είναι το ντοκιμαντέρ "Και ΕΛ και ΑΛ", που παρουσιάζεται σήμερα στη Στέγη

Παρουσία του σκηνοθέτη, Ιλίρ Τσούκο, και συντελεστών της ταινίας θα προβληθεί σήμερα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αλβανική μετανάστευση.

"Το δράμα της κατεδάφισης": Δωρεάν προβολή και συζήτηση για τη βιομηχανία ακινήτων στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που καταρρέουν έως τον αδιάκοπο κύκλο κατεδάφισης και νέας οικοδόμησης, η ταινία εξερευνά τις πρακτικές κερδοφορίας.

Sneak peak στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με πέντε ντοκιμαντέρ και την αφίσα της διοργάνωσης

Ντοκιμαντέρ για σημαντικές προσωπικότητες και μια αφίσα δια χειρός του γνωστού εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη ανακοίνωσε η διοργάνωση του φεστιβάλ.

Αν σου άρεσε το 'Marty Supreme', τσέκαρε κι αυτές τις 12 ταινίες

Ήρωες που καλούνται να επιβιώσουν σε έναν αφιλόξενο κόσμο, ακολουθώντας τη δύσκολη πορεία προς το American Dream, που τους γεμίζει ηθικά διλήμματα. Ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας του Τιμοτέ Σαλαμέ.

"Οι Δικοί μου Άνθρωποι": Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ-ύμνο στην αγάπη και το θάρρος

Στις 22 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την The Film Group το ντοκιμαντέρ της Άννας Ρεζάν που φωτίζει τη λησμονημένη ιστορία των Ελλήνων Εβραίων.

Οι 10 καλύτερες σκηνές του Ντέιβιντ Λιντς

Βλέπουμε ξανά τα στιγμιότυπα της φιλμογραφίας του σκηνοθέτη που μας έμειναν αξέχαστα, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της γέννησής του.