3 λιγότερο γνωστά διαμάντια του φρι σίνεμα

Ευκαιρία να θυμηθούμε τρεις από τις καλύτερες, πλην παραγνωρισμένες ταινίες, του άτυπου κινήματος, με αφορμή την επανέκδοση του φιλμ «Μπίλυ ο Ψεύτης».

3 λιγότερο γνωστά διαμάντια του φρι σίνεμα

Το κινηματογραφικό ρεύμα που γεννήθηκε στην Αγγλία των ’50s, το οποίο έδινε έμφαση στον κοινωνικό ρεαλισμό και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, επανέρχεται στο προσκήνιο με την επανέκδοση του φιλμ «Μπίλι ο Ψεύτης» (Τζον Σλέσινγκερ). Ευκαιρία, λοιπόν, να θυμηθούμε τρεις από τις καλύτερες, πλην παραγνωρισμένες ταινίες, του άτυπου κινήματος.

«The Leather Boys» (1964) - Σίντεϊ Τζ. Φιούρι

3 λιγότερο γνωστά διαμάντια του φρι σίνεμα - εικόνα 1

Μια νέα ρομαντική ιστορία τύπου «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» είχε παραγγείλει ο εκδότης του στο συγγραφέα Γκίλιαν Φρίμαν όταν έγραφε το «The Leather Boys» το 1961. Λίγα χρόνια μετά, όμως, στα χέρια του Σίντνεϊ Τζ. Φιούρι η σινε-μεταφορά του βιβλίου αναδείχθηκε σε ένα τολμηρό για τα τότε δεδομένα «kitchen sink» δράμα. Η υπόθεση επικεντρώνεται σε ένα νεαρό ζευγάρι νεόνυμφων, με το σύζυγο να ανήκει στους ρόκερς και να οδηγεί μανιωδώς τη μηχανή του. Η εν λόγω κουλτούρα έχει την τιμητική της στην ταινία, όπως και το έστω και διακριτικό θίξιμο της ομοφυλοφιλίας, όταν στη σχέση των παντρεμένων παρεισφρέει ένας ακόμα άντρας.

«Girl with Green Eyes» (1964) - Ντέσμοντ Ντέιβις

3 λιγότερο γνωστά διαμάντια του φρι σίνεμα - εικόνα 2

Οι σχέσεις ανάμεσα σε μεγαλύτερους άντρες και νεαρότερες γυναίκες είναι, έτσι κι αλλιώς, ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο και μεγεθύνεται όταν περνά σε ένα σενάριο. Η ταινία του Ντέιβις, όμως, έχει στον πυρήνα της μια πυκνά γραμμένη κεντρική ηρωίδα, η οποία χάρη στην πολυσήμαντη ερμηνεία της εξαιρετικής Ρίτα Τάσινγκαμ αποκτά επιβλητική φιλμική παρουσία. Πρόκειται για μια κοπέλα που μόλις αποφοιτά, ερωτεύεται έναν κατά πολύ μεγαλύτερό της συγγραφέα. Το ξεχωριστό στην ταινία είναι ο τρόπος που η σχέση τους εξελίσσεται μέσα από το πρίσμα της πρωταγωνίστριας, η οποία διεκδικεί, απαιτεί και υπερασπίζεται τις επιθυμίες της. Πρόκειται, επίσης, για μια παραγωγή της Woodfall, εταιρείας που θεμελίωσε και σταθεροποίησε την επιτυχία του φρι σίνεμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία κλασικών ταινιών του ρεύματος.

«Four in the Morning» (1965) - Άντονι Σίμονς

3 λιγότερο γνωστά διαμάντια του φρι σίνεμα - εικόνα 3

Ίσως από τη φωτογραφία ορισμένοι μπορέσουν να αναγνωρίσουν τη σπουδαία Τζούντι Ντεντς, η οποία στο «Four in the Morning» βρισκόταν μόλις στη δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή της καριέρας της και στον πρώτο α΄ ρόλο, σε ηλικία 31 ετών. Εδώ, η ηθοποιός δίνει μια υπερηχητική, βραβευμένη με BAFTA ερμηνεία ενσαρκώνοντας μια απογοητευμένη μητέρα, εγκλωβισμένη σε έναν δυσάρεστο γάμο. Παράλληλα, ένα άλλο ζευγάρι έχει μόλις γνωριστεί και ερωτευτεί, αλλά διστάζει να έρθει σε ερωτική επαφή, φοβούμενο τα επικριτικά σχόλια. Τι θα μπορούσε να συνδέει αυτούς τους αγνώστους με το πτώμα μιας γυναίκας που βρέθηκε ξαφνικά στον ποταμό Τάμεση; Η απάντηση έρχεται αναπάντεχα, με το φιλμ να αποσπά διθυράμβους και τη Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Λοκάρνο.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπίλυ ο Ψεύτης

Billy Liar
4
  • Δραματική
  • 1963
  • Διάρκεια: 98 '
  • Τζον Σλέσινγκερ

Ένας ονειροπόλος νέος αναζητά διαφυγή από την πνιγηρή καθημερινότητά του στην επαρχιακή Αγγλία, χωρίς όμως να καταφέρνει να αποφύγει τις οικογενειακές, επαγγελματικές και ρομαντικές υποχρεώσεις του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.