Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival

Αυτό το καλοκαίρι θα ζήσετε ένα αξέχαστο κινηματογραφικό τετραήμερο

Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival

To Athens Open Air Film Festival συνεργάζεται με την «Ελευσίνα 2023 Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μαζί διοργανώνουν ένα μαγικό κινηματογραφικό τετραήμερο στην ονειρική Ελευσίνα, από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου 2021.

Το τετραήμερο πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Παρασκευή 23 Ιουλίου, 9.15 μ.μ. « Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut»
του Φράνσις Φορντ Κόππολα (1979)
Μια από τις πλέον μυθικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου θα προβληθεί στο ολοκαίνουργιο και τελειωτικό μοντάζ που ονειρευόταν ο δημιουργός της, με εντυπωσιακή ψηφιακή αποκατάσταση που έγινε για πρώτη φορά από το αρχικό νεγκατίφ της ταινίας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δει, να ακούσει και κυρίως να βιώσει την «Αποκάλυψη» όπως ποτέ άλλοτε.
Συνοδεία πρωτότυπης, ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη Νίκο Βελιώτη.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν δωρεάν 5 φιλμ σε 5 αξιοσημείωτες περιοχές της πόλης, σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί η μοναδική εμπειρία της κινηματογραφικής προβολής στη φύση με τις καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες διάφορων καλεσμένων, κάνοντας έτσι πολύ πιο διαδραστική την θέαση των ταινιών.

Η ιδέα για την παραπάνω δράση πηγάζει από την επιθυμία των αρμόδιων της Ελευσίνας να αναδείξουν περισσότερο την ιστορία και την κουλτούρα της και να παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες, το οποίο θα ξεχωρίσει και θα εντυπωσιάσει. Οι ακριβείς τοποθεσίες προβολής των ταινιών θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival - εικόνα 1
Αποκάλυψη Τώρα: The Final Cut

- Σάββατο 24 Ιουλίου, 9.15 μ.μ. «Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου (1922)
Μια μεγαλοπρεπής ελεγεία του άσπρου και του μαύρου, του μακάβριου και του γοτθικού, του άπλετου φωτός και του απέραντου σκοταδιού, της αόρατης γέφυρας που ενώνει τον κόσμο των ζωντανών με εκείνο των νεκρών. Με το εξπρεσιονιστικό βωβό αριστούργημα του Μούρναου, εμπνευσμένο από τον ανυπέρβλητο λογοτεχνικό «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ, ξημέρωσε ένας ολόκληρος αιώνας κινηματογραφικής μυθολογίας τρόμου.
Ο Νίκος Βελιώτης θα αναπαράγει ηχητικά περιβάλλοντα που θα εμπλουτίσουν το ακουστικό αφήγημα της ταινίας.

Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival - εικόνα 2
Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου

- Κυριακή 25 Ιουλίου, 9.15 μ.μ. «Επάγγελμα: Ρεπόρτερ» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1975)
Μαέστρος της ελκυστικά κινηματογραφημένης αποξένωσης, και των ανθρωπίνων Ζωνών του Λυκόφωτος μέσα στις οποίες ταυτότητες, πεπρωμένα, χαρακτηριστικά και ολόκληρες ζωές χάνονται για να μην βρεθούν τις περισσότερες φορές ποτέ ξανά, ο Μικελάντζελο Αντονιόνι πλάθει εδώ έναν σύνθετο και πανούργο ιστό ταινίας, ένα υπαρξιακό θρίλερ το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα μια από τις θρυλικές δημιουργίες της δεκαετίας του ‘70.

-Δευτέρα 26 Ιουλίου, 9.15 μ.μ. «Το Λιμάνι της Χάβρης» του Ακι Καουρισμάκι (2011)
Στο μέσο μιας απέλπιδος πραγματικότητας, ο Καουρισμάκι ανακαλύπτει ξανά την ανθρώπινη δυνατότητα για κάτι καλύτερο, οχυρώνεται με τους ήρωές του πίσω από έναν αφοπλιστικό ρομαντισμό και συνοψίζει την έννοια της συγκινητικής αγάπης στο υπέροχο πρωταγωνιστικό ζευγάρι των Αντρέ Βιλμς και Κάτι Ούτινεν. Χειροποίητη, ανεπιτήδευτη και με το βλέμμα διακριτικά σκυμμένο χαμηλά, η «Χάβρη» επικοινωνεί τα πάντα ψιθυριστά, επαναφέρει την κινηματογραφική μαγεία των απλών πραγμάτων και διδάσκει τη μετριοφροσύνη ως αρετή στην εποχή των μεγαλόσχημων δηλώσεων.

Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival - εικόνα 3
Το Λιμάνι της Χάβρης

-Δευτέρα 26 Ιουλίου, 9.15 μ.μ. «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή (2000)
Από το 2000, χάρη στην αίσθηση που προκάλεσε η πολυβραβευμένη «Αγέλαστος Πέτρα», ο Φίλιππος Κουτσαφτής κατοχυρώθηκε ως μια σημαντική και επιδραστική φιγούρα στον χώρο του ελληνικού σινεμά τεκμηρίωσης. ΜΕ αφορμή τα 20 χρόνια από την πρεμιέρα του φιλμ θα πραγματοποιηθούν δύο συνεχόμενες προβολές, η πρώτη για το κοινό και η δεύτερη, παρουσία του περφόρμερ Τάσου Βασιλείου, θα αποτελέσει ειδική εγκατάσταση η οποία θα καθιστά την προβολή της ταινίας αντικείμενο πολλαπλής θέασης στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Κινηματογραφικές προβολές στην Ελευσίνα από το Athens Open Air Film Festival - εικόνα 4
Αγέλαστος Πέτρα

Βάσει των υγειονομικών κανονισμών, η είσοδος στους χώρους προβολής θα επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη ονομαστικού δελτίου εισόδου για κάθε άτομο. Επίσης, θα τηρηθούν οι προκαθορισμένες αποστάσεις για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.