Οι Μάγισσες

1

Αλληγορικό παραμύθι του Ρόαλντ Νταλ («Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας») που πνίγει κάθε δημιουργική φαντασία σε έναν ορυμαγδό από ψηφιακά εφέ.

Οι Μάγισσες

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την έκδοσή του, το αλληγορικό παραμύθι του Βρετανού Ρόαλντ Νταλ («Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ») «Οι μάγισσες» φαντάζει πολλαπλά επίκαιρο στην Αμερική της πολιτικής ορθότητας - αν και στην εποχή του κατηγορήθηκε για μισογυνισμό. Η αμήχανη κινηματογραφική διασκευή του από τον Νίκολας Ρεγκ το 1990 χαρακτηρίστηκε «εντελώς απωθητική» από τον ίδιο το συγγραφέα, ο οποίος πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε τι θα σκεφτόταν για την… ψηφιακή βερσιόν του Ρόμπερτ Ζεμέκις (σε σενάριο δικό του, του Κένια Μπάρις και του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο). Λάτρης των ειδικών εφέ, ο οσκαρικός δημιουργός των «Επιστροφή στο Μέλλον» και «Φόρεστ Γκαμπ» αφήνει την CGI τεχνολογία να πάρει το πάνω χέρι στην ιστορία ενός ορφανού Αφροαμερικανού, ο οποίος στην Αλαμπάμα του 1967 (το μυθιστόρημα εξελίσσεται στη Μεγάλη Βρετανία με Λευκούς πρωταγωνιστές) πρέπει να σταματήσει μαζί με την πολυμήχανη γιαγιά του τα σχέδια μιας ομάδας μαγισσών να μετατρέψουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε ποντίκια.

Παγιδευμένες ανάμεσα στην κοφτερή, «σκοτεινή» γραφή του Νταλ και τις εμπορικές απαιτήσεις μιας χολιγουντιανής παραγωγής, οι «Μάγισσες» καταφεύγουν στη σχηματική, σχεδόν γκροτέσκα υπερβολή για να αποδώσουν την απειλητική κι αγωνιώδη ατμόσφαιρα. Χιούμορ και τρόμος δεν βρίσκουν ποτέ τη ζητούμενη ισορροπία, τα ψηφιακά εφέ πνίγουν κάθε δημιουργική φαντασία και οι αιχμηρές ιδέες του Νταλ τρέπονται σε φυγή, πανικοβλημένες από τις διαδοχικές κιτς επιλογές, με πρώτη και χειρότερη αυτήν (του χαρακτήρα) της Αν Χάθαγουεϊ.

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Ζεμέκις. Πρωταγωνιστούν: Αν Χάθαγουεϊ, Οκτάβια Σπένσερ, Τζαζίρ Μπρούνο, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Ροκ (φωνή). ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: TANWEER

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Μάγισσες

The Witches
1
  • Φαντασίας
  • 2020
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ρόμπερτ Ζεμέκις

Στην Αλαμπάμα του 1967 ένας ορφανός Αφροαμερικανός και η γιαγιά του πρέπει να σταματήσουν τα σχέδια μιας ομάδας μαγισσών να μετατρέψουν όλα τα παιδιά του κόσμου σε ποντίκια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
13/12/2025

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Ο Ράντου Ζούντε δεν πιστεύει πως οι ταινίες του θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά θα σας κάνουν να σκεφτείτε το πώς

Συναντήσαμε τον κορυφαίο Ρουμάνο σκηνοθέτη λίγο πριν έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει τη νέα ταινία του "Kontinental ‘25" στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αναπλιού επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αναδείξει την πολυμορφία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία της περιοχής του Ναυπλίου, συνδυάζοντας καλλιτεχνική ποιότητα και εκπαιδευτική στόχευση.

Τσίε Χαγιακάουα: Από τον Χιροκάζου Κόρε-έντα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μετά το φουτουριστικό "Πλάνο 75", η Γιαπωνέζα σκηνοθέτρια του "Ρενουάρ" αλλάζει ύφος και μιλάει για την τρυφερή, ονειρική και ιμπρεσιονιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία την οδήγησε ως το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (11-17/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.