Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη

Το φεστιβάλ Ολυμπίας ανταποκρίνεται στη θερμή ανταπόκριση του κοινού αυξάνοντας τη διάρκεια και τις ταινίες του προγράμματος.

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη

Παράταση έως τις 21/4 παίρνει το δωρεάν online αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης: Μια Τρίτη Ματιά», το οποίο επικεντρώνεται στο έργο του εξαιρετικά σημαντικού σκηνοθέτη και πρώτου Έλληνα δημιουργού ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα, γίνονται προσθήκες ταινιών στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ. Το αφιέρωμα φιλοξενείται στην πλατφόρμα online.olympiafestival.gr και οι επιπλέον ταινίες είναι οι εξής:

Ο Ελληνικός Κινηματογράφος στην Εξορία (1968)

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη - εικόνα 1

Πρόκειται για επεισόδιο της εκπομπής «Cinema vif» της ελβετικής τηλεόρασης, η οποία αφοσιωνόταν στο σύγχρονο κινηματογράφο. Εν προκειμένω μιλούν οι εξόριστοι σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης και Νίκος Κούνδουρος. Προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η Μελίνα Ξαναβρίσκει την Ελλάδα στο Παρίσι (1968)

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη - εικόνα 2

Η Μελίνα Μερκούρη έρχεται από το Μπροντγουέι και εγκαθίσταται στο Παρίσι. Εκεί βρίσκει μια κασέτα με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που έχει ηχογραφήσει κρυφά στην Ελλάδα. Η Μελίνα στο διαμέρισμά της, με τους μουσικούς, κάνει πρόβα τα τραγούδια και τα μεταφράζει στα γαλλικά.

Είμαστε Δυο (1970)

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη - εικόνα 3

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποφυλακίζεται από τις φυλακές Ωρωπού και καταφτάνει στο Παρίσι. Εκεί εγκαθίσταται σε διαμέρισμα που του παραχωρεί η δισκογραφική εταιρία του. Την επόμενη μέρα ξεκινά με το Ζορζ Μουστακί τις πρόβες για τα τραγούδια που έγραψε στη φυλακή με την κάμερα του Μανθούλη να είναι πανταχού παρούσα.

Η Κραυγή της Σιωπής (1974)

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη - εικόνα 4

Μέρος της σειράς «Μια χώρα μια μουσική», το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε πριν την πτώση της δικτατορίας. Καταγράφει την περιοδεία του Μίκη Θεοδωράκη στη Γαλλία, την ώρα που ο Φώτης Μεσθεναίος φτάνει στην Ελλάδα για να καταγράψει την ελληνική μουσική, υπακούοντας στις τηλεφωνικές οδηγίες του Μανθούλη ο οποίος δεν μπορεί να γυρίσει τη χώρα. Στην ταινία αναζητούνται οι ρίζες της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, κινηματογραφώντας λαϊκούς οργανοπαίκτες όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου, Δόμνα Σαμίου και άλλους.

Lilly's Story (2002)

Παράταση και προσθήκες στο online αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη - εικόνα 5

Η τελευταία ταινία του Μανθούλη με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Σε αυτήν παρουσιάζεται η περιπέτεια μιας ταινίας που δεν κατάφερε να γυρίσει την περίοδο της δικτατορίας ο σκηνοθέτης με τη Μελίνα Μερκούρη. Ο Μανθούλης τη χαρακτηρίζει ως μια ταινία της εξορίας. Στην αυτοβιογραφία του γράφει σχετικά: «Στο Lilly's Story, στην "ταινία της εξορίας" που γύρισα, βρήκα την ευκαιρία, με κάποια αφορμή, να βάλω σκηνές από προηγούμενες ταινίες που δεν είχα προλάβει να γυρίσω!». Στο αφιέρωμα προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η γαλλική εκδοχή της ταινίας, το οποίο φέρει διαφορές στο μοντάζ σε σχέση με την ελληνική και μικρότερη διάρκεια (106' και 125' αντίστοιχα).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.