Πέθανε η σπουδαία και πολυβραβευμένη ηθοποιός Κλόρις Λίτσμαν

Σε σινεμά και τηλεόραση η Αμερικανίδα καθήλωνε με τις ερμηνείες της για πάνω από επτά δεκαετίες.

Πέθανε η σπουδαία και πολυβραβευμένη ηθοποιός Κλόρις Λίτσμαν

Μια σπάνια καριέρα σε εύρος, βραβεία, επίδραση και διάρκεια έλαβε τέλος, με το θάνατο της σπουδαίας Κλόρις Λίτσμαν σε ηλικία 94 ετών.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός άφησε το στίγμα της τόσο στο σινεμά όσο και στην τηλεόραση, ενσαρκώνοντας εμβληματικούς ρόλους μέχρι το τέλος της ζωής της. Η ενασχόλησή της με την υποκριτική ξεκίνησε σε ηλικία 20 ετών, όταν το 1946 φοίτησε στο περίφημο Actors Studio της Νέας Υόρκης υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου σκηνοθέτη Ελία Καζάν. Αμέσως μετά ακολούθησε η συμμετοχή της σε θεατρικές παραστάσεις, με αξιοσημείωτο το σαιξπηρικό «As You Like It», όπου την επέλεξε για συμπρωταγωνίστρια η ίδια η Κάθριν Χέπμπορν. Παράλληλα ξεκίνησαν οι πρώτες τηλεοπτικές εμφανίσεις της, με χαρακτηριστικές εκείνες στη σειρά «Lassie» και αργότερα στο εμβληματικό «Twilight Zone» του Ροντ Σέρλινγκ, στο επεισόδιο «It's a Good Life» (1961).

Όταν η Λίτσμαν έκανε το πέρασμα στον κινηματογράφο, «χτύπησε» και το πρώτο της αριστούργημα. Ο λόγος για το αψεγάδιαστο φιλμ νουάρ «Kiss Me Deadly» (Ρόμπερτ Όλντριτς, 1955), στο οποίο η ηθοποιός εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή, κάνοντας τρομοκρατημένη ωτοστόπ σε έναν απομονωμένο δρόμο στην καρδιά της νύχτας, φορώντας μόνο ένα παλτό.

Η υπόλοιπη δεκαετία και τα '60s σήμαιναν ακόμα περισσότερη τηλεοπτική δουλειά για τη Λίτσμαν, ενώ κινηματογραφικά μπορεί να μην την είδαμε σε σπουδαία φιλμ, αλλά συνεργάστηκε με διάσημα ονόματα όπως ο Πολ Νιούμαν, με τον οποίο βρέθηκε μπροστά από την κάμερα τρεις φορές («The Rack», «WUSA»). Η πιο ξεχωριστή ήταν στο κλασικό γουέστερν του Τζορτζ Ρόι Χιλ «Οι Δύο Ληστές» (1969), όπου εκτός από τον Νιούμαν η Λίτσμαν βρέθηκε πλάι και στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Τα '70s, ωστόσο, αποδείχθηκαν η πρώτη χρυσή περίοδος της καριέρας της ηθοποιού. Το 1971 πρωταγωνιστή στο σαρωτικό «The Last Picture Show» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, δίνοντας μια αξέχαστη ερμηνεία που της χάρισε βραβείο Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου. Αυτή έμελλε να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα βρισκόταν υποψήφια από την Ακαδημία.

Με τον Μπογκντάνοβιτς συνεργάστηκε εκ νέου στο «Ντέζι Μίλερ» (1974), όμως ήταν ένας άλλος ρόλος που ανέλαβε την ίδια χρονιά, ο οποίος εκτίναξε στα ύψη τη δημοφιλία της. Ήταν αυτός της Φράου Μπλούχερ στο «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς, μια από τις καλύτερες κωμωδίες που 'χουν γυριστεί ποτέ, χάρη στην οποία η Λίτσμαν μας χάρισε ένα από τα πιο ξεκαρδιστικά... χλιμιντρίσματα όλων των εποχών. Με τον Μπρουκς ένωσε τις δυνάμεις της ακόμα δύο φορές στα «Λίγο Πολύ Τρελούτσικος» (1978) και «Η Τρελή Ιστορία του Κόσμου» (1981), αν και δίχως την ίδια επιτυχία.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία της στη μικρή οθόνη. Με 8 βραβεία Emmy και ένα Primetime Emmy έχει τα περισσότερα μαζί με την Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, ενώ είναι η μόνη την ιστορία του θεσμού με 20 υποψηφιότητες. Πρώτος επιτυχημένος της ρόλος ήταν ως Φίλις Λίντσρομ στο «The Mary Tyler Moore Show», χαρακτήρας που αργότερα απέκτησε το spin-off «Phyllis», για το οποίο η Λίτσμαν βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα. Βέβαια, η ηθοποιός συνέχισε να δουλεύει στην τηλεόραση μέχρι πρόσφατα, μετρώντας μεταξύ άλλων συμμετοχές στα «American Gods», «Raising Hope» (στο ρόλο της αξιαγάπητης γιαγιάς Maw Maw) και «Malcolm in the Middle».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 26/11.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
22/11/2025

Το Ethnofest είναι και πάλι εδώ!

Η 16η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με αφιέρωμα στην εκτός σχεδίου Ελλάδα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.

Πού θα δεις όλες τις ταινίες του Γιάννη Οικονομίδη

Λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του ταινίας, όλη η φιλμογραφία του Γιάννη Οικονομίδη αποκλειστικά στο cinobo.com

Ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Μπαίνοντας δυναμικά στη δεύτερη δεκαετία του, το πετυχημένο σινε-event της Καλαμάτας σηκώνει αυλαία και από τις 21 έως τις 30/11 παρουσιάζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα 108 ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα πλούσιο καλειδοσκόπιο παράλληλων δράσεων.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (20-26/11)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Χλίνουρ Πάλμασον έκανε μια ταινία για την "Αγάπη που Απομένει"

Μιλήσαμε με τον διακεκριμένο Ισλανδό δημιουργό που σκηνοθετεί ένα βραδυφλεγές οικογενειακό δράμα με φόντο τα επιβλητικά τοπία του απομακρυσμένου νησιού.