Θα Έρθει η Φωτιά

3

Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη και βραβείο στις Κάνες για ένα σιωπηλό, βραδυφλεγές αγροτικό δράμα, σκηνοθετημένο με ποιητικό οίστρο, ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό και μια αβίαστη φυσικότητα (ρυθμού και ταχύτητας) που καθηλώνει.

Θα Έρθει η Φωτιά

Το άγριο μα πανέμορφο ορεινό σκηνικό της Γαλικίας, επαρχία της βορειοδυτικής Ισπανίας δίπλα στις Αστούριες, κυριαρχεί σε κάθε γενικό πλάνο της καινούργιας ταινίας του γεννημένου στη Γαλλία Ίβηρα Όλιβερ Λάσε, τον οποίο γνωρίσαμε με το «Mimosas». Ένα μυστικιστικό, ονειρικό «γουέστερν» γυρισμένο στο Μαρόκο, το οποίο μοιράζεται με τη «…Φωτιά» τους ίδιους αργούς, τελετουργικούς διηγηματικούς ρυθμούς και τον καθοριστικό ρόλο του φυσικού τοπίου. Ο ήρωάς της Αμαδόρ έχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του, νιώθοντας ελεύθερος καθώς κάνει βωβός τις αγροτικές δουλειές και φροντίζει τις αγελάδες της ηλικιωμένης μητέρας του. Καταδικασμένος για εμπρησμό, έχει μόλις αποφυλακιστεί και επιστρέψει στο χωριό του, όπου κάποιοι θυμούνται το παρελθόν του και τον κοροϊδεύουν, άλλοι, όπως ο γείτονάς του Ινάσιο, του προτείνει να δουλέψει στον τουριστικό ξενώνα που ετοιμάζει, ενώ εκείνος μοιάζει να γοητεύεται από την Έλενα, την κτηνίατρο της περιοχής.

Ο Αμαδόρ νιώθει αποξενωμένος από έναν κοινωνικό περίγυρο ο οποίος αλλάζει με άγνωστες γι’ αυτόν ταχύτητες. Ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους τον δυσκολεύει· το παρελθόν τον εμποδίζει να προσεγγίσει την Έλενα, δεν καταλαβαίνει τους στίχους του «Suzanne» που παίζει το κασετόφωνο, δεν βρίσκει νόημα στη δημιουργία του ξενώνα. Ξέρει μόνο να συμπεριφέρεται «φυσικά» όταν χάνεται μέσα στα βουνά και τα δάση, όταν έχει να κάνει με προαιώνιες αλήθειες και συμπεριφορές (όπως εκείνη των ριζών του ευκαλύπτου) που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Μπορούν, όμως, αλήθεια, να παραμείνουν για πάντα έτσι;

Θα Έρθει η Φωτιά - εικόνα 1

Στα πρώτα πλάνα της ταινίας, ένα γιγαντιαίο υλοτομικό μηχάνημα ισοπεδώνει στο διάβα του κάθε ψηλό δέντρο που βρίσκει μπροστά του. Η φωτιά, από φυσική αιτία ή από ανθρώπινο χέρι, αργά ή γρήγορα «θα έρθει», όπως μας έχει δηλώσει εξαρχής ο τίτλος της ταινίας. Μιας ταινίας που μας βρίσκει ανέτοιμους απέναντι στις απρόβλεπτες εξελίξεις της ζωής, καταδικασμένους να αναζητούμε το μέλλον μέσα στο παρελθόν, την ομορφιά μέσα στη σκληρότητα και την ανθρώπινη επαφή μέσα στην πολύβουη μοναξιά.

Ισπανία, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Θα Έρθει η Φωτιά

O Que Arde / Fire Will Come
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 86 '
  • Όλιβερ Λάσε

Όταν βγει από τη φυλακή, ο καταδικασμένος για εμπρησμό Αρίας επιστρέφει στο πατρικό του, σε ένα χωριό στα βουνά της Γαλικίας. Η καθημερινή ζωή με την ηλικιωμένη μητέρα του είναι γεμάτη δυσκολίες και στερήσεις, ώσπου μια καινούργια φωτιά θα αλλάξει τη ζωή του με δραματικό τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.