Στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας «το σινεμά ονειρεύεται»

Το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέρνει στο προσκήνιο αριστουργήματα που φέρνουν απτή μαγεία στις σκοτεινές αίθουσες.

Στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας «το σινεμά ονειρεύεται»

Στην «αποθέωση του ονειρικού και του γοητευτικά απόκοσμου, της κινηματογραφικής αποπλάνησης και της ομορφιάς, που δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε καμία μικρότερη οθόνη, σε καμία on-line συνθήκη, παρά μόνο σε αίθουσα» όπως λέει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Κατσίκας, μας προσκαλούν οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας (23/9-4/10) μέσω του αφιερώματος «A Dream within a Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται».

Με έμφαση σε αψεγάδιαστες ταινίες όπως τα «Οδός Μαλχόλαντ» (Ντέιβιντ Λιντς, 2001), «Πέρσι στο Μάριενμπαντ» (Αλέν Ρενέ, 1961) και «Το Χρώμα του Ροδιού» (Σεργκέι Παρατζάνοφ, 1973), παροξυσμικά φιλμ που πάνε το σινεμά στα άκρα σαν τα «Υγρός Ουρανός» (Σλάβα Τσούκερμαν, 1985), «Το Ιερό Βουνό» (Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι, 1973) και «Κογιανισκάτσι» (Γκόντφρεϊ Ρέτζιο, 1982), το φετινό κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ θέλει αποκαταστήσει τη μαγεία που συνοδεύει τη συλλογική εμπειρία της κινηματογραφικής θέασης μιας ταινίας. Αυτήν ακριβώς που μας έλλειψε περισσότερο από ποτέ όσο βρισκόμασταν στην καραντίνα την περασμένη άνοιξη.

Εκτός όμως από διαχρονικά σινε-διαμάντια, το αφιέρωμα φιλοξενεί αρκετές πρωτιές. Όπως την ελληνική πρεμιέρα του τρισδιάστατου «Μεγάλου Ταξιδιού της Μέρας στη Νύχτα» του Μπι Γκαν και την προβολή για πρώτη φορά στη χώρα μας της «Έκστασης» του Ιβάν Θουλουέτα.

Στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας «το σινεμά ονειρεύεται» - εικόνα 1
«Πέρσι στο Μάριενμπαντ»

Το αφιέρωμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικών με το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ντοκιμαντέρ «Fellini of the Spirits» (Ανσέλμα Ντελ’ Όλιο) και «The Capote Tapes» (Εμπς Μπάρνοου).

H διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Δαναός 1 και Odeon Όπερα 1, ενώ ειδικά για φέτος λόγω των συνθηκών, οι προβολές θα φιλοξενηθούν και στους θερινούς Λαΐς – Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ριβιέρα, Στέλλα και Τεχνόπολη. Επίσης, ένα μέρος του προγράμματος θα προβληθεί διαδικτυακά, στην ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr), όπου οι θεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε όλη την Ελλάδα.

Στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας «το σινεμά ονειρεύεται» - εικόνα 2
«Υγρός Ουρανός»

Σχετικά με τις συνθήκες των προβολών οι άνθρωποι του φεστιβάλ δηλώνουν τα παρακάτω:
«Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας.

Η πραγματοποίηση της διοργάνωσης σε αίθουσες θα καταστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ένα από τα πρώτα και λίγα Φεστιβάλ στον κόσμο που θα υλοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά slot ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού τηρώντας τις αποστάσεις και να απολυμαίνονται οι αίθουσες πριν και μετά από κάθε προβολή.

Για την ιδιαίτερη φετινή διοργάνωση, οι προβολές μας θα πραγματοποιηθούν και σε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες τις οποίες εντάσσουμε στον προγραμματισμό με μεγάλη χαρά, καθώς την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ (23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου) ο καιρός στην Αθήνα είναι ακόμη ήπιος και ζεστός.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει και φροντίζει για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον».

Η προπώληση των εισιτηρίων και των καρτών διαρκείας έχει ήδη ξεκινήσει, με αναλυτικές πληροφορίες για τις τιμές και τους τρόπους απόκτησής τους να βρίσκετε εδώ.

Στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας «το σινεμά ονειρεύεται» - εικόνα 3
«Το Χρώμα του Ροδιού»

Οι ταινίες του αφιερώματος:

Η ΠΑΝΔΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ / PANDORA AND THE FLYING DUTCHMAN (1951) του Άλμπερτ Λιούιν
ΠΕΡΣΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙΕΝΜΠΑΝΤ / LAST YEAR AT MARIENBAD (1961) του Αλέν Ρενέ
ΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑ / THE SARAGOSSA MANUSCRIPT (1965) του Βόιτσεκ Χας
Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ / HOUR OF THE WOLF (1968) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ / THE COLOR OF POMEGRANATES (1969) του Σεργκέι
Παρατζάνοφ
Η ΒΑΛΕΡΙ ΚΑΙ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ / VALERIE AND HER WEEK OF
WONDERS (1970) του Γιάρομιλ Γιρές
ΤΟ ΙΕΡΟ ΒΟΥΝΟ / THE HOLY MOUNTAIN (1973) του Αλεχάνδρο Χοδορόφσκι
ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΓΥΑΛΙ / HEART OF GLASS (1976) του Βέρνερ Χέρτσογκ
ΕΚΣΤΑΣΗ / ARREBATO (1979) του Ιβάν Θουλουέτα
ΚΟΓΙΑΝΙΣΚΑΤΣΙ / KOYAANISQATSI (1982) του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο
ΥΓΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / LIQUID SKY (1982) του Σλάβα Τσούκερμαν
ΑΛΙΚΗ / ALICE (1988) του Γιάν Σβανκμάγιερ
ΜΠΑΡΤΟΝ ΦΙΝΚ / BARTON FINK (1991) των Τζόελ και Ίθαν Κοέν
ΟΔΟΣ ΜΑΛΧΟΛΑΝΤ / ΜULHOLLAND DRIVE (2001) του Ντέιβιντ Λιντς
ΑΘΩΟΤΗΤΑ / INNOCENCE (2004) της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς
ENTER THE VOID (2009) του Γκασπάρ Νοέ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ 3D / LONG DAY'S JOURNEY INTO
NIGHT 3D (2018) του Μπι Γκαν

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.