Το 13ο Animasyros γίνεται «phygical»

Το φεστιβάλ animation της Σύρου έρχεται τον Σεπτέμβρη με θεματικές για το περιβάλλον και την LGBTQI+ κοινότητα, συνεργασίες με διεθνή φεστιβάλ, εκπαιδευτικά εργαστήρια και τον οσκαρικό Τομ Μουρ.

Το 13ο Animasyros γίνεται «phygical»

Ως «phygical» αυτοπροσδιορίζεται το φετινό Animasyros, που θα λάβει χώρα από τις 23-27/9, με βάση στην Ερμούπολη, αλλά και σε μικρότερους οικισμούς της Σύρου. Στην 13η χρονιά της, η διοργάνωση δίνει δυνατότητα live streaming σημαντικού μέρους του προγράμματός της, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικές προτάσεις κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο. Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν μέχρι το νησί, θα βρουν περισσότερες από 2.600 ταινίες να τους περιμένουν σε προβολές στην κυκλαδίτικη ύπαιθρο.

Πέρα από το διαγωνιστικό (Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους, Τηλεοπτικές και κατά Παραγγελία ταινίες), οι λάτρεις του animation θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διεθνές πανόραμα με LGBTQI+ ταινίες σε συνεργασία με το Animapride, καθώς και ειδικές προβολές ταινιών μεγάλου μήκους στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Chaniartoon. Στην κατηγορία K.ID.S το φεστιβάλ συμπορεύεται με το Athens International Children Film Festival, και προβάλλονται animation που έχουν δημιουργηθεί από παιδιά, ενώ οι θεατές θα ταξιδέψουν μέχρι την Τσεχία, με παραγωγές από την φετινή τιμώμενη χώρα.

Το 13ο Animasyros γίνεται «phygical» - εικόνα 1

Από τις πολλές συνεργασίες του Animasyros13 ξεχωρίζει αυτή με την MIFA-Animation du Monde στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανιμέισον του Ανεσί στη Γαλλία. H Αγορά στην 6η έκδοσή της διοργανώνει ένα τετραήμερο pitching forum στη Σύρο και αναζητά το πρότζεκτ που θα ταξιδέψει στο Ανεσί το 2021. Η κορυφαία στιγμή στο πρόγραμμα της Αγοράς έρχεται με την παρουσίαση του making of της ταινίας «Wolvewalkers», της τελευταίας δουλειάς του υποψήφιου για δύο Όσκαρ illustrator Τομ Μουρ («Το τραγούδι της θάλασσας», «The Secret of Kells») και του συν-σκηνοθέτη Ρος Στιούαρτ. Οι δύο δημιουργοί, αφού έφτιαξαν ένα λυρικό παραμύθι με πινελιές ιρλανδικού φολκ και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ταξιδεύουν στο νησί για να μας αποκαλύψουν το παρασκήνιο της δημιουργικής διαδικασίας.

Το περιβάλλον θα απασχολήσει αρκετά τους επισκέπτες του φεστιβάλ και συγκεκριμένα τους μαθητές Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, στο πλαίσιο του εργαστηρίου που διοργανώνουν οι ανιμέιτορ Φωκίων Ξένος και Ελένη Μούρη. Τα παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν επισκέπτες κάθε ηλικίας, τους εφήβους με ένα εργαστήριο animation και καλλιγραφίας με την Μαρία Γενιτσαρίου και τους ενήλικες, επαγγελματίες ή φοιτητες, με το masterclass του καλλιτέχνη Νταν Ρίτσαρντς. Οι αιτήσεις συμμετοχής στα εργαστήρια θα ξεκινήσουν τέλος Αυγούστου.

Αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.