Ένα Τέλειο Σχέδιο

2

Δράμα δωματίου πάνω στην αντρική νοοτροπία και τις ψυχολογικές παγίδες της, το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει από τη θεατρική λογική και δραματουργία στην οποία βασίζεται.

Ένα Τέλειο Σχέδιο

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία με υπόθεση του Μαδριλένιου Πόλο Μενάργκεθ βασίζεται σε θεατρικό έργο (του Ιγκνάσι Βιδάλ) και φαίνεται. Καταρχήν γιατί διαδραματίζεται σχεδόν όλη σε ένα διαμέρισμα, στο οποίο τρεις φίλοι, άνεργοι εδώ και καιρό, έχουν δώσει πρωινό ραντεβού. Το σχέδιο –το δικό τους και του τίτλου του φιλμ– είναι μια εκδρομή της οποίας ο σκοπός και ο προορισμός παραμένουν ως το τέλος άγνωστοι, καθώς η μέρα ξεκινάει ανάποδα.

Το αυτοκίνητο του Αντράντε παθαίνει μηχανική βλάβη και παρκαρισμένο δίπλα στην είσοδο της πολυκατοικίας του Πάκο, όπου και η συνάντηση, περιμένει την οδική βοήθεια. Στην παρέα έχει ήδη προστεθεί ο Ραμόν, με το αμήχανο τρίο να προσπαθεί να βρει εναλλακτική λύση στο σχέδιό του, ξεκινώντας μια κουβέντα που σταδιακά φέρνει στην επιφάνεια προσωπικά μυστικά και απωθημένα που θα δοκιμάσουν την πολύχρονη φιλία τους.

Ένα Τέλειο Σχέδιο - εικόνα 1

Η φιλοδοξία των Βιδάλ και Μενάργκεθ, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο, είναι να σχολιάσουν μέσα από ένα τριπλό πορτρέτο, αυτό του σύγχρονου Ισπανού, την αντρική νοοτροπία και τις ψυχολογικές παγίδες της. Η ματιά τους είναι προσανατολισμένη κοινωνικά (ανεργία, οικογενειακά προβλήματα), οι ανασφάλειες των χαρακτήρων τους βαθιές και διαχρονικές, αλλά το στήσιμο αυτού του –κωμικού αρχικά– δράματος δωματίου δεν μπορεί να ξεφύγει από τη θεατρική λογική και δραματουργία στην οποία βασίζεται. Καλοστημένο ως διαλογικό σινεμά ερμηνειών (εξαιρετικοί και οι τρεις έμπειροι πρωταγωνιστές), με περιορισμένες όμως κινηματογραφικές δυνατότητες, καθώς εδώ όλα λέγονται, ξαναλέγονται, αναλύονται και επεξηγούνται μέχρι κεραίας, ενώ η (υπερ)δραματική έκπληξη του φινάλε έρχεται περισσότερο ως εκβιαστική επιλογή (με μήνυμα) παρά ως καλοχτισμένη ανατροπή της «αθόρυβης» ως τότε ιστορίας μας.

Ισπανία. 2019. Διάρκεια: 79΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα Τέλειο Σχέδιο

El Plan
2
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 79 '
  • Πόλο Μενάργκεθ

Τρεις φίλοι, άνεργοι από καιρό, οργανώνουν μια εκδρομή και συναντιούνται στο σπίτι ενός απ’ αυτούς έτοιμοι να ξεκινήσουν. Το σχέδιό τους, όμως, κολλάει από την αρχή, καθώς το αμάξι τους έχει μηχανική βλάβη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.