Γιάννης Αγγελάκας, Lemmy και Nick Cave στο δωρεάν Backstage Online Film Festival

Το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ αφιερωμένο στα μουσικά ντοκιμαντέρ σηκώνει αυλαία και υπόσχεται σχεδόν ένα μήνα δυνατόν κινηματογραφικών συγκινήσεων.

Γιάννης Αγγελάκας, Lemmy και Nick Cave στο δωρεάν Backstage Online Film Festival

Η νέα πραγματικότητα που έφερε την πανδημία, η οποία υποχρέωσε μεγάλα κινηματογραφικά event να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους online, αλλά και τις συναυλίες να αναβληθούν επ’ αόριστον, την ίδια στιγμή λειτούργησε ως γόνιμο έδαφος για να γεννηθούν νέες ιδέες. Κάπως έτσι προέκυψε το Backstage Film Festival, το πρώτο ελληνικό αφιερωμένο στα μουσικά ντοκιμαντέρ φεστιβάλ, το οποίο ανάβει τους ψηφιακούς προβολείς του σήμερα (22/6) και μέχρι τις 19/7.

Γιάννης Αγγελάκας, Lemmy και Nick Cave στο δωρεάν Backstage Online Film Festival - εικόνα 1

Εάν κλικάρετε στην επίσημη ιστοσελίδα της e-διοργάνωσης, θα μεταφερθείτε στο φιλόξενο ψηφιακό σαλόνι όπου καθημερινά στις 22.00 θα γίνονται οι δωρεάν προβολές του φεστιβάλ. Η έναρξη γίνεται με το «Danny Says» (Μπρένταν Τόλερ, 2015) το οποίο σκιαγραφεί το ρόλο του Ντάνι Φιλντς στη μουσική βιομηχανία, του ανθρώπου ο οποίος χάρη στη δουλειά του βοήθησε να αναδειχθούν σχήματα όπως οι Doors, Stooges και ο Lou Reed.

Με μια σύντομη ματιά στο υπόλοιπο πρόγραμμα βρίσκουμε δύο ταινίες που σχετίζονται με τον Γιάννη Αγγελάκα. Φυσικά, η μία από αυτές είναι το εξαιρετικό νεονουάρ «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα» (Νίκος Νικολαΐδης, 2002 – 23/6), ενώ υπάρχει επίσης το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου «Ταξιδιάρα Ψυχή» (2012 – 6/7), στο οποίο ο πρώην frontman των Τρυπών ξεδιπλώνει τη ζωή του μεταξύ συναυλιών και ηχογραφήσεων.

Οι θαυμαστές του Nick Cave δεν πρέπει να χάσουν στις 24/6 το «Straight to You» (Νάνι Γιάκομπσον, 1994), το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον αγαπημένο δημιουργό που γυρίστηκε με την άδειά του. Την ίδια μέρα προβάλλεται επίσης το «Ladies and Gentlemen… Mr. Leonard Cohen» (Ντον Όουεν & Ντόναλντ Μπρίτεν, 1965), ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο τραγουδοποιό, στο οποίο επιστρέφει στο Μόντρεαλ για να διαβάσει ποίηση σε ένα ενθουσιώδες κοινό.

Επιλογές υπάρχουν και για τους σινεφίλ μεταλάδες, με το «Lemmy!» (Γκρεγκ Όλιβερ & Γουές Ορσχόσκι, 2010 - 28/6) να ξεχωρίσει. Ο αξεπέραστος frontman των Motorhead εξομολογείται στην κάμερα γνωστές και μη πτυχές της αμίμητης καριέρας του, με γνωστά ονόματα της metal σκηνής να μοιράζονται επίσης τις εμπειρίες τους με τον Ίαν Λέμι Κιλμίστερ. Σημειώστε βέβαια και δύο ταινίες – ορόσημα της Πενέλοπι Σφίρις, που κάθε μουσικόφιλος πρέπει να δει, τα «Suburbia» (1984 – 15/7) και «The Decline οf Western Civilization Part II: The Metal Years» (1988 – 9/7).

Τέλος, μη χάσετε δύο ακόμα ελληνικά ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο Backstage. Φρέσκο από την πρεμιέρα του στο πρόσφατο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το «Μάρκος» (Νίκος Σκαρέντζος - 30/6) αναζητά τις ρίζες και το αντίκτυπο του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από το έργο του μοναδικου Μάρκου Βαμβακάρη. Από την άλλη, στο «Ζητείται Διέξοδος» (Σέργιος Βαφειάδης, 2017 - 12/7) Κωνσταντίνος Βήτα, Παύλος Παυλίδης και Θάνος Ανεστόπουλος μεταξύ άλλων, αφηγούνται τις περιπέτειες της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, περνώντας τα πράγματα μέσα από ένα έντονο κοινωνικο-πολιτικό φίλτρο.

Βρείτε εδώ όλους τους τίτλους και το πρόγραμμα προβολών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.