Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #15: «Σκοτεινό Αστέρι»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #15: «Σκοτεινό Αστέρι»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Φίλοι και συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο του USC στην Καλιφόρνια, ο Τζον Κάρπεντερ («Η Νύχτα με τις Μάσκες», «Απόδραση Από την Νέα Υόρκη», «Κριστίν») και ο Νταν Ο’Μπάνον (σεναριογράφος τού «Άλιεν» και σκηνοθέτης τού «Τα Ζόμπι δεν Είναι Χορτοφάγα», ανάμεσα σε πολλά άλλα) αποφάσισαν το 1970 να γυρίσουν από κοινού μια μικρού μήκους ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό που είχαν στο νου τους ήταν μια 45λεπτη σάτιρα τού «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», με την παραγωγή του φιλμ να κρατάει κοντά τέσσερα χρόνια, να εξελίσσεται σε μεγάλου μήκους, να κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Filmex και να βρίσκει τελικά διανομή στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 1985. Η υποδοχή τού «Σκοτεινού Αστεριού» («Dark Star») ήταν χλιαρή, αλλά οι καλές κριτικές το κράτησαν σε περιορισμένο κύκλωμα προβολών για αρκετά χρόνια και το βίντεο τού χάρισε μια δεύτερη καριέρα και προοδευτικά ένα ζηλευτό cult status.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #15: «Σκοτεινό Αστέρι» - εικόνα 1

Γράφοντας μαζί το σενάριο, ο Κάρπεντερ επέλεξε να περάσει πίσω από την κάμερα και να συνθέσει το μουσικό σκορ, ενώ ο Ο’Μπάνον ανέλαβε χρέη μοντέρ, σκηνογράφου, επικεφαλής των ειδικών εφέ και τον ρόλο του Πίνμπακ. Ενός από τους πέντε αστροναύτες του Dark Star, το οποίο τον 23ο αιώνα ταξιδεύει εδώ και 20 χρόνια στο διάστημα, ανατινάζοντας «ασταθείς πλανήτες», ακατάλληλους για ανθρώπινο εποικισμό. Εν τω μεταξύ, ένα βραχυκύκλωμα έχει τραυματίσει θανάσιμα τον κυβερνήτη, ο οποίος αν και… τοποθετημένος σε βαθιά κατάψυξη συνεχίζει να συνεννοείται με το πλήρωμα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων: τη χρόνια απομόνωσή του στο αχανές διάστημα, έναν εξωγήινο με μορφή μπάλας του μπάσκετ(!) που κρύβεται στο διαστημόπλοιο και τέλος μια από τις έξυπνες ατομικές βόμβες που κουβαλά, η οποία, σαν άλλος HAL 9000, αρχίζει να φιλοσοφεί για το νόημα της ζωής και να αναρωτιέται «να ανατιναχτεί κανείς ή να μην ανατιναχτεί;»

Με το φτηνό προϋπολογισμό, το φευγάτο χιούμορ και την αναρχική διάθεσή της, αυτή η παλαβή sci-fi κωμωδία αντανακλά με απολαυστικό θράσος το αντισυστημικό πνεύμα των αρχών της δεκαετίας του ’70, αντιπαραθέτοντας στην λαμπερή διαστημική εποποιία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ την ελάχιστα θεαματική, ρουτινιάρικη κι αντιηρωική πλευρά των γαλαξιακών ταξιδιών. Γεμάτη ανατρεπτικά γκαγκς, αλλόκοτα punch lines και ένα διάχυτο κυνισμό, εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με την cool ευρηματικότητά της, η οποία δεν εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια μιας απλής σινεφίλ παρωδίας.

Βρείτε όλες τις must see ταινίες για την καραντίνα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".