Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #11: «Napoleon Dynamite»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #11: «Napoleon Dynamite»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 ο θρυλικός προπονητής των Spurs Γκρεγκ Πόποβιτς εμφανίστηκε στις κάμερες φορώντας μια μπλούζα που έγραφε με κεφαλαία: «Vote for Pedro». Εκτός από προφανή σπόντα στην πολιτική αναμέτρηση των Χίλαρι Κλιντον - Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρεία, ο προπονητής και κάτοχος πέντε πρωταθλημάτων του NBA απότεινε φόρο τιμής σε μία από τις πρώτες cult ταινίες των '00s.

Το «Napoleon Dynamite» (2004) γυρίστηκε με μικροσκοπικό προϋπολογισμό -για τα αμερικανικά δεδομένα- 400.000 δολαρίων, για να αποφέρει τελικά κάτι παραπάνω από 45 εκατομμύρια στο box office. Η απροσδόκητη αποδοχή της ταινίας που βασίστηκε αρκετά στις σχολικές εμπειρίες του σκηνοθέτη Τζάρεντ Χες και της συζύγου του Τζερούσα Χες, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο, ήταν το αποτέλεσμα μιας έξυπνης καμπάνιας προώθησης που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το κυρίαρχο ατού της ταινίας: τους εκκεντρικούς χαρακτήρες της.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #11: «Napoleon Dynamite» - εικόνα 1

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται εκείνος που δανείζει το όνομά του στην ταινία και τον οποίο ενσαρκώνει ο Τζον Χέντερ, στο ρόλο με τον οποίο έχει ταυτιστεί μέχρι σήμερα. Ο ηθοποιός υποδύεται τον Ναπόλιον, έναν κοινωνικά άβολο σπασίκλα, ο οποίος αποκτά καινούριο φίλο στο σχολείο (τον ισπανόφωνο Πέδρο), τον οποίο πείθει να διεκδικήσει την προεδρεία του δεκαπενταμελούς παρά το γεγονός πως δεν τον ξέρει κανένας.

Στη βαθμίδα των weird κωμωδιών το «Napoleon Dynamite» βρίσκεται με ευκολία πολύ κοντά στην κορυφή, μιας και το off beat χιούμορ του πηγάζει τόσο από την παράξενη συμπεριφορά των πρωταγωνιστών του όσο και από τις παράλογες καταστάσεις στις οποίες βρίσκονται μπλεγμένοι. Εκείνο όμως που έκανε την ταινία να ξεχωρίζει είναι πως προσεγγίζει από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία τις εφηβικές φιλίες και τη σχολική πραγματικότητα εν γένει. Οι Χες αφηγούνται την ιστορία τους από τη μεριά των nerds, των περιθωριοποιημένων κάθε είδους, εκείνων που δε βρίσκουν το χώρο που τους αναλογεί στο σχολείο εξαιτίας της όψης και του παράταιρου κώδικα επικοινωνίας που υιοθετούν.

Ο Ναπόλιον, ο αδερφός του, αλλά και ο Πέδρο διαγράφουν το δικό τους δρόμο κόντρα στην κυριαρχία των cool εφήβων. Τα κατάφεραν όχι μόνο στην ταινία, χάρη στον επικό χορό που ρίχνει αυτοσχεδιάζοντας ο Χέντερ, αλλά και εκτός της σκοτεινής αίθουσας. Το «Napoleon Dynamite» ήταν από τις πρώτες ταινίες που σχετίζονταν με την κουλτούρα των geeks και οι οποίες έσπασαν τα ταμεία. Όλα αυτά, λίγα χρόνια πριν κάτσει για πρώτη φορά στον καναπέ η παρέα τού «The Big Bang Theory»...

Βρείτε όλες τις must see ταινίες για την καραντίνα εδώ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.