Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #2: «This Is Spinal Tap»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Μια ταινία (την ημέρα) για την καραντίνα #2: «This Is Spinal Tap»

Κάνουμε #cinematherapy βλέποντας ταινίες που χαλαρώνουν, φτιάχνουν το κέφι και πάνε κόντρα στην κλειστοφοβική διάθεση.

Οι Spinal Tap ήταν μια βρετανική ροκ μπάντα με ιστορική δισκογραφία («Shark sandwich», «Intravenus de Milo», «The sun never sweats»), ξεχωριστή σκηνική εμφάνιση, όπως σόου επηρεασμένα από το «Άλιεν», ενισχυτές που η έντασή τους έφτανε μέχρι το… 11 και μια περίεργη κατάρα που έδερνε τους ντράμερ της, καθώς όλοι είχαν βρει μυστηριώδη θάνατο. Το «This Is Spinal Tap» είναι ένα ντοκιμαντέρ του Μάρτι ΝτιΜπέργκι πάνω στην αμερικανική τουρνέ του συγκροτήματος για την προώθηση του άλμπουμ «Smell the glove», η οποία κρύβει πολλά αποκαλυπτικά ευτράπελα.

Μόνο που οι Spinal Tap δεν υπήρξαν ποτέ(!) και η ταινία του 1984 είναι απλά το απολαυστικότερο mokumentary (ψευδοντοκιμαντέρ) της κινηματογραφικής ιστορίας. Αποτελεί δε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρομπ Ράινερ («Στάσου Πλάι μου», «Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι», «Μίζερι»), ο οποίος υποδύεται τον ΝτιΜπέργκι και συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τους πρωταγωνιστές Κρίστοφερ Γκεστ, Μάικλ Μακίν και Χάρι Σίρερ. Οι τέσσερις τους αποφάσισαν να σατιρίσουν ανελέητα τη ροκ μουσική βιομηχανία και το κατάφεραν με τον ξεκαρδιστικότερο κινηματογραφικό τρόπο.

Ρεαλιστική απεικόνιση της σκηνικής παρουσίας και των συναυλιακών παρασκηνίων μιας metal μπάντας, ζωντανοί, απόλυτα πειστικοί χαρακτήρες, casual συμπεριφορές και διάλογοι, με το σαρκαστικό χιούμορ να κρατά την αληθοφάνεια του εγχειρήματος από μια λεπτή κλωστή. Ταυτόχρονα, όλα τα κλισέ που συνοδεύουν τη ροκ μυθολογία αποδομούνται με κωμική επιδεξιότητα που προχωρά πολύ βαθύτερα από ένα αστείο γκαγκ, αναδεικνύοντας την πλήρη ματαιοδοξία, τη ρηχότητα και την απατηλή λάμψη που συνοδεύει τη (μουσική) show biz. Επιπλέον την κιτς αισθητική, τον ατέλειωτο παλιμπαιδισμό, αλλά και τη σεξιστική νοοτροπία των ειδώλων της, με τους Spinal Tap να τραγουδούν «My baby fits me like a flesh tuxedo, I’m gonna sink her with my pink torpedo».

This goes to eleven!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.