Ο Φύλακας

2,5

Ιρανικός ρεαλισμός, διακριτική σάτιρα και κλειστοφοβικό θρίλερ δένουν σε έναν ενδιαφέροντα κινηματογραφικό συνδυασμό, ο οποίος προδίδεται από το εύκολο κι επιπόλαιο φινάλε του.

Ο Φύλακας

Ολα τα γεγονότα θα μπορούσαν να αφορούν το σημερινό Ιράν, εξελίσσονται όμως (για ευνόητους λόγους) στη δεκαετία του 1960, με τη φωτογραφία του σάχη να κοσμεί τους τοίχους μιας φυλακής που είναι έτοιμη να κατεδαφιστεί. Ο διοικητής της, ο ταγματάρχης Γιαχέντ, οργανώνει την εκκένωσή της γεμάτος ενθουσιασμό για την επικείμενη προαγωγή του. Σύντομα ωστόσο θα δει τα γαλόνια του να κινδυνεύουν όταν ένας θανατοποινίτης κρατούμενος εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Ιρανικός ρεαλισμός, διακριτική σάτιρα και κλειστοφοβικό θρίλερ δένουν σε έναν ενδιαφέροντα κινηματογραφικό συνδυασμό, ο οποίος δεν παραμελεί την καλοστημένη πλοκή για χάρη κοινωνικών ή ψυχολογικών σχολίων. Υποδειγματική η χρήση της υποδόριας ειρωνείας (η αυταρέσκεια του ταγματάρχη, η ανικανότητα των αστυνομικών) και η σκηνοθετική προσέγγιση του άδειου «λαβύρινθου», εύκολες κι επιπόλαιες όμως οι σεναριακές αποφάσεις του φινάλε.

Ιράν. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: NEO FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φύλακας

Sorkhpoust / The Warden
2,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 100 '
  • Νίμα Τζαβίντι

Στο Ιράν της δεκαετίας του 1960 μια φυλακή στη μέση του πουθενά είναι έτοιμη να κατεδαφιστεί. Ο διοικητής της, ο ταγματάρχης Γιαχέντ, οργανώνει την εκκένωσή της γεμάτος ενθουσιασμό για την επικείμενη προαγωγή του. Σύντομα ωστόσο θα δει τα γαλόνια του να κινδυνεύουν, όταν ένας θανατοποινίτης κρατούμενος εξαφανιστεί μυστηριωδώς.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.