Απόστρατος

3

Βραβεία Κοινού και Νεότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για μια απόλυτα ορθογραφημένη δραμεντί με τολμηρή, εύστοχη όσο κι ευρηματική προσέγγιση στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Απόστρατος

Χαριτωμένο, αν και άνισο, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαχαρία Μαυροειδή «Ο Ξεναγός» (2011) διέθετε μια χαλαρή, ανάλαφρη γοητεία, η οποία στον διπλά βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη (Κοινού και Νεότητας) «Απόστρατο» έχει μετατραπεί σε αφηγηματική ωριμότητα που εκπλήσσει ευχάριστα. Όπως και η πικάντικη περιπέτεια ενηλικίωσης του «ξεναγού αρχιτεκτόνων» Ιάσονα έχει μετατραπεί στην απρόσμενη αναμέτρηση του ανώριμου τριαντάρη Άρη με το οικογενειακό, εθνικά υπερήφανο παρελθόν του. Διότι ο Μαυροειδής επιμένει να εστιάζει σε αποπροσανατολισμένους ήρωες, που αναζητούν ταυτότητα σε μια αθηναϊκή πραγματικότητα γεμάτη εκπλήξεις.

Έτσι, άλλα σχέδια έχει ο εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο κι εργένης Γλυφαδιώτης Άρης Νικολόπουλος όταν μετακομίζει στο σπίτι του παππού του στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά κι εντελώς διαφορετικά εξελίσσεται η ζωή του στο αποστειρωμένο προάστιο των απόστρατων. Εκεί, ενώ θα προσπαθήσει να πιάσει την καλή με μια γερή παραγγελία, θα ξανασμίξει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Απόστρατος - εικόνα 1

Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα κινηματογραφικά ορθογραφημένο σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό σχόλιό του. Διότι όλα όσα περιτριγυρίζουν τον ήρωα (η συνοικία του Παπάγου, ο στρατιωτικός παππούς, ο κομμουνιστής φίλος του) φέρνουν στο προσκήνιο μια αόρατη αντιπαράθεση που βιώνει, λόγω των πρόσφατων κοινωνικών αναταραχών, η Ελλάδα: τη σχέση της με το παρελθόν – ο Εμφύλιος, η Μεταπολίτευση, οι πασοκικές παχιές αγελάδες και η σύνδεσή τους με το χρεοκοπημένο παρόν.

Ο Άρης βιώνει αυτήν την κληρονομιά ως δέος και άχθος ταυτόχρονα, ενδύεται (σε μασκέ πάρτι!) τη στολή του παππού και μπαίνει στο πετσί του, για να φτάσει, μέσα από την αποκάλυψη ενός επώδυνου μυστικού, στην καλά κρυμμένη αλήθεια. Συγκινητική; Απομυθοποιητική; Απελευθερωτική; Όπως και να ’χει, αυτή θα προσγειωθεί στο σήμερα με τολμηρό και ειλικρινή τρόπο.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 99΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Απόστρατος

3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 99 '
  • Ζαχαρίας Μαυροειδής

Τριαντάρης εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο, ο εργένης Γλυφαδιώτης Άρης μετακομίζει στο σπίτι του παππού του Αριστείδη στου Παπάγου μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, την ιστορία του οποίου αρχίζει να ανακαλύπτει με περιέργεια και απανωτές εκπλήξεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αυτές είναι οι υποψήφιες για Χρυσές Σφαίρες ταινίες που μπορούμε να δούμε στη Nova

Τα κινηματογραφικά φαβορί της 83ης τελετής θα δούμε στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
15/12/2025

10 περιπτώσεις στις οποίες ο Άγιος Βασίλης ήταν πραγματικά "λέρα"

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα μερικές από τις φορές που ο καλοσυνάτος άντρας μας έχει απογοητεύσει στη μεγάλη οθόνη.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 18/12

Άλλο ένα ταξίδι στην Πανδώρα του Τζέιμς Κάμερον, η Σίτνεϊ Σουίνι και η Αμάντα Σέιφριντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

To PLEASURE & DISOBEDIENCE επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο CYPHER

Art films, exploitation films, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια πειραματικού βίντεο και άλλα καινοτόμα φορμά έρχονται σε πρώτο πλάνο στη φετινή διοργάνωση.

Ταινίες με σασπένς που βλέπουμε στους κινηματογράφους (11-17/12)

Απαγωγές, απρόβλεπτες καταστάσεις και τραγικές εξελίξεις θα βρείτε στις προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Νεφέλη Γκαμπάντ, ποια είναι τα highlights του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Η επιμελήτρια και προγραμματίστρια του φεστιβάλ μας προτείνει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε λίγο πριν το φινάλε.

Οι μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις του 38ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Τρία διαφορετικά masterclasses από τον κριτικό κινηματογράφου Δημήτρη Καλιοδήμο και τον σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Μενέλαο Κυρλίδη και ξεχωριστές προβολές στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.