Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι

Με τους «Gentlemen» ο Βρετανός σκηνοθέτης μας θύμισε την ικανότητά του να σκαρφίζεται εκκεντρικούς όσο και αξέχαστα βίαιους γκάνγκστερ.

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι

Ο Γκάι Ρίτσι έχτισε το όνομά του γυρίζοντας 100% βρετανικές γκανγκστερικές ταινίες, με λούμπεν ήρωες μεγαλωμένους στο δρόμο ζώντας στην παρανομία. Έγινε επίσης διάσημος για την ικανότητά του να σκαρφίζεται κοφτερές ατάκες που εξαπολύονται με την ίδια ταχύτητα ενός ημιαυτόματου, όπως απολαυστικά συμβαίνει στις πρώτες του ταινίες («Δύο Καπνισμένες Κάνες», «Η Αρπαχτή»).

Η τελευταία του «The Gentlemen» αποτελεί μια επιστροφή στις ρίζες και προσφέρει μια νέα φουρνιά εκκεντρικών παρανόμων. Όπως τον οσκαρικό Μάθιου ΜακΚόναχι στο ρόλο ενός βαρόνου της μαριχουάνας, τον Χιου Γκραντ ως ιδιωτικό ντετέκτιβ και alter ego του Ρίτσι, αλλά και τον Κόλιν Φάρελ στο ρόλο ενός αγχωμένου πλην τίμιου Ιρλανδού προπονητή μποξ. Έτσι λοιπόν βρέθηκε η ιδανική ευκαιρία να βάλουμε σε σειρά του πέντε αγαπημένους μας χαρακτήρες των ταινιών του Ρίτσι, υπολογίζοντας μόνο τα crime movies του.

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 1
Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, ένας πραγματικός τζεντλεμαν

Προτού προχωρήσουμε στη λίστα, μερικές ειδικές μνείες. Στον Ρέι Λιότα, ο οποίος κλέβει την παράσταση στο «Revolver» στο ρόλο του διαταραγμένου Ντόροθι Μάκα και στον Χένρι Κάβιλ. Ο κύριος Σούπερμαν παραδίδει μαθήματα βρετανικού φλέγματος και στιλ στο «Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E» και έτσι αποκτά ξεχωριστή θέση στο… πάνθεον του Γκάι Ρίτσι. Τέλος, αλησμόνητος ο μικρός ρόλος του Στίβεν Μάρκους ως ο δειλός Νικ δε Γκρικ στις «Δυο Καπνισμένες Κάνες», εκεί όπου επίσης αξέχαστος Ρόρι Μπρίκερ (Βας Μπλάκγουντ) με τη μοναδική αφάνα του χαρίζει την ατάκα: «Your stupidity might be your only saving grace».

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 2
Ο Βας Μπλάκγουντ στις «Δύο Καπνισμένες Κάνες»

5. Χάντσομ Μπομπ (Τομ Χάρντι, «RocknRolla»)

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 3

Ανοιχτά ομοφυλόφιλος, από ένα σημείο και έπειτα στην ταινία, με αυτόν τον χαρακτήρα ο Ρίτσι επιχείρησε να ανατρέψει τα μάτσο στερεότυπα των γκάνγκστερ και σχεδόν τα κατάφερε χάρη στην ερμηνευτική κυρίως αξία του Χάρντι.

4. Τομ (Τζέισον Φλέμινγκ, «Δύο Καπνισμένες Κάνες»)

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 4

Εδώ θα μπορούσε να υπάρχει και ο Ντάρεν της «Αρπαχτής», αλλά στο ντεμπούτο του Ρίτσι ο υποτιμημένος Φλέμινγκ έχει ίσως την πιο ευφάνταστη «επιχειρηματική» ιδέα όλων των εποχών, η οποία περιλαμβάνει μεγάλα ποσά και μια κραυγαλέα NSFW ονομασία εταιρίας. Ταιριαστά θα λέγαμε, ο ηθοποιός σήμερα είναι ιδιοκτήτης λονδρέζικης παμπ (της Duchess) ενώ συνεχίζει να δουλεύει στο σινεμά.

3. Μάικι Ο’Νιλ (Μπραντ Πιτ, «Η Αρπαχτή»)

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 5

Το λες και κατόρθωμα ότι ένας άσημος Βρετανός σκηνοθέτης κατάφερε να πείσει τον σούπερ σταρ Πιτ, φρέσκο από σωρεία επιτυχιών όπως το «Fight Club», να ενσαρκώσει έναν Άγγλο τσιγγάνο με βαριά προφορά ο οποίος για να ζήσει παλεύει ως μποξέρ χωρίς γάντια. Ο Πιτ όχι μόνο παίρνει πάνω του το ρόλο αλλά απογειώνει τις κωμικές και δραματικές πτυχές του.

2. Μπέικον (Τζέισον Στέθαμ, «Δυο Καπνισμένες Κάνες»)

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 6

Ο ρόλος που εκτόξευσε τη δημοφιλία του μετέπειτα action hero συγκεντρώνει πάνω του όλα τα στοιχεία που λατρεύει ο Ρίτσι. Είναι παμπόνηρος, διαρκώς σε εγρήγορση και με το χέρι στη σκανδάλη, ενώ ξέρει πώς να ισοπεδώσει με τις λέξεις τους αντιπάλους του. Ήδη από την πρώτη σκηνή της ταινίας γίνεται ξεκάθαρο αυτό, όταν όλοι μας συστηθήκαμε στο ταμπεραμέντο του κυρίου Στέιθαμ.

1. Μπιγκ Κρις (Βίνι Τζόουνς, «Δυο Καπνισμένες Κάνες»)

Οι 5 πιο αλήτικοι χαρακτήρες του Γκάι Ρίτσι - εικόνα 7

Ο κυπελλούχος Αγγλίας με την Γουίμπλεντον Τζόουνς, σκορπούσε ήδη τον τρόμο στα γήπεδα με τα δολοφονικά τάκλιν του πολύ πριν κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο του. Ο Ρίτσι είχε γράψει αποκλειστικά για εκείνον το συγκεκριμένο ρόλο, με τον πρώην ποδοσφαιριστή να τον ερμηνεύει τόσο άνετα ώστε από το πουθενά ξεκίνησε μια ολοκαίνουρια κινηματογραφική καριέρα. Προσωπικά τον θεωρώ εξίσου επιτυχημένο και ως Μπλου-τουθ Τόνι στην «Αρπαχτή», όπου πρωταγωνιστεί στην καλύτερη σκηνή της ταινίας, στην οποία αφοπλίζει τρεις άντρες απολαμβάνοντας την Guinness του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.