Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

3,5

Με μοναδικό υλικό τα πλάνα αρχείου και ταινιών της εποχής, η ταινία παραθέτει τα ιστορικά γεγονότα με αφοπλιστική αιχμηρότητα, υπογραμμίζοντας το πάθος με το οποίο ακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι την απατηλή γοητεία του ναζισμού.

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

​Παρότι πλάνα ναζιστικών συγκεντρώσεων, παρελάσεων, πογκρόμ και ομιλιών έχουν γεμίσει πολλάκις τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, η εικόνα ενός κατάμεστου σταδίου με χιλιάδες οπαδούς του Αδόλφου Χίτλερ να υψώνουν τα χέρια τους στον ουρανό εκστασιασμένοι, εξακολουθεί να σοκάρει. Έτσι αφοπλιστικά ξεκινάει και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Λουτζ Μπέκερ, το οποίο σκιαγραφεί την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια μέχρι την παντοδυναμία στην ηγεσία του Ράιχσταγκ. Ο Μπέκερ κατασκευάζει μια αφήγηση με αποκλειστικό υλικό πλάνα αρχείου, αλλά και ταινιών του Μεσοπολέμου, ώστε να αφήσει τα γεγονότα να μιλήσουν από μόνα τους.

Όσο παραπαίει η Δημοκρατία της Βαϊμάρης και η οικονομική κρίση βαθαίνει τόσο τα στίφη των ναζιστών αυξάνονται, ενώ όποιες μορφές αντίστασης μοιάζουν μάταιες. Στον αντίποδα ο πολιτισμός ανθούσε, με το φιλμ να δείχνει τον Μπάστερ Κίτον και την Τζόζεφιν Μπέικερ να επισκέπτονται το Βερολίνο, ενώ ένα ολόκληρο έθνος ερωτευόταν τη Μαρλέν Ντίτριχ στον «Γαλάζιο Άγγελο». Αντίστοιχα γοητεύτηκε από τη δηλητηριώδη αυτοπεποίθηση των ναζί, εκείνων που περιχαρείς έκαιγαν βιβλία και παρέλαυναν με πυρσούς, αγνοώντας πως έτσι έσκαβε το λάκκο του.

Α/Μ. Μ. Βρετανία. 1973. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δικέφαλος Αετός του Ναζισμού

Double Headed Eagle: Hitler's Rise to Power 1918-1933
3,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1973
  • Διάρκεια: 93 '
  • Λουτζ Μπέκερ

Η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, από την αφάνεια στα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης έως την απόλυτη κυριαρχία στο Ράιχσταγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’30.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.

Florian Fernandez, ο νέος επικεφαλής του "Short Film Hub"

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με την διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.