Φως στο Σκοτάδι

3

Συναισθηματικός όσο και ρεαλιστής, ο Άφλεκ χτίζει αργά ένα δράμα υπόγειας έντασης με αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις πάνω στις αντιθέσεις ηλικιακής ωριμότητας και συναισθηματικής αθωότητας, αρσενικών και θηλυκών αναγκών, ατομικών επιθυμιών και κοινωνικών ευθυνών.

Φως στο Σκοτάδι

Λίγα πράγματα χωρίζουν τη σεναριακή ιδέα, την εικονογραφία αλλά και τη φιλοσοφική θεματική της δεύτερης σκηνοθετικής προσπάθειας του οσκαρικού ηθοποιού Κέισι Άφλεκ από τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κόρμακ ΜακΚάρθι. Και στις δύο ταινίες ένας πατέρας με το παιδί του προσπαθούν να επιβιώσουν σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς κανόνες, μόνο που εδώ η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ακόμη ένα σκοτεινότερο μέλλον: πριν από μία δεκαετία μια πανδημία είχε αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό, έτσι ο πατέρας της Ραγκ είναι υποχρεωμένος να κινείται ανάμεσα στους επιζώντες χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Ο Άφλεκ αξιοποιεί αργά και υπομονετικά το εύρημά του (υπογράφει και το σενάριο), φέρνοντας σε αντιπαράθεση, κυρίως μέσα από μια σειρά συζητήσεων, ηλικιακή ωριμότητα και συναισθηματική αθωότητα, αρσενικές και θηλυκές ανάγκες, ατομικές επιθυμίες και κοινωνικές ευθύνες. Σε έναν κόσμο χωρίς αξίες όμως με τι τρόπο όλα αυτά αναγνωρίζονται, διαχωρίζονται και μπαίνουν σε προτεραιότητα; Το αγωνιώδες και αναπάντεχα βίαιο φινάλε δίνει τις αναμενόμενες αλλά καλοδιατυπωμένες κινηματογραφικά απαντήσεις.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Φως στο Σκοτάδι

Light of my Life
3
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 119 '
  • Κέισι Άφλεκ

Μία δεκαετία ύστερα από μια πανδημία που έχει αφανίσει σχεδόν όλο τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη ένας άντρας προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μετα-αποκαλυπτικό κόσμο χωρίς να αποκαλύψει σε κανέναν το φύλο της έφηβης κόρης του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.