Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς

Η διοργάνωση ενισχύει οικονομικά τους σκηνοθέτες που ταξιδεύουν με τις ταινίες τους στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς

Τον περασμένο Νοέμβριο και στο πλαίσιο του εορτασμού του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η διοργάνωση ανακοίνωνε την πρωτοβουλία στήριξης των νέων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι συμμετέχουν με την πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία τους στο επίσημο πρόγραμμα σημαντικών διεθνών φεστιβάλ. Πρόκειται για μια ενέργεια έμπρακτης οικονομικής ενίσχυσης, η οποία συνίσταται από μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς - εικόνα 1
«Pari»

Έπειτα λοιπόν από τις ανακοινώσεις των προγραμμάτων των φεστιβάλ Βερολίνου και Ρότερνταμ στα οποία συμμετέχουν οι Τζώρτζης Γρηγοράκης («Digger»), Σιαμάκ Ετεμάντι («Pari») και Τζάνις Ραφαηλίδου («Kala-a-zar»), ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να προσφέρει 3.000€ σε κάθε δημιουργό. Η ενίσχυση αυτή αφορά ταινίες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ενώ το καθαυτό ποσό αποτελεί συμπλήρωμα της υποστήριξης που επίσης προσφέρει το ΕΚΚ.

Στη συνέχεια, ο παραγωγός της κάθε ταινίας οφείλει μαζί με το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης να καταθέσει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα εξής:
- Αντίγραφο του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου (σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης του ΕΚΚ).
- Αντίγραφο εγγράφου που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της ταινίας στο επίσημο πρόγραμμα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Αμέσως μετά η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται άμεσα, μετά και την αξιολόγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και πριν το φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχει η ταινία. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω φεστιβάλ, ο υπεύθυνος παραγωγός έχει περιθώριο ενός μήνα να καταθέσει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον οικονομικό απολογισμό της διάθεσης της ενίσχυσης. Η κάθε ταινία έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει μία φορά αυτήν την χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της σε παραπάνω από ένα φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.