Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς

Η διοργάνωση ενισχύει οικονομικά τους σκηνοθέτες που ταξιδεύουν με τις ταινίες τους στο εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς

Τον περασμένο Νοέμβριο και στο πλαίσιο του εορτασμού του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η διοργάνωση ανακοίνωνε την πρωτοβουλία στήριξης των νέων Ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι συμμετέχουν με την πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία τους στο επίσημο πρόγραμμα σημαντικών διεθνών φεστιβάλ. Πρόκειται για μια ενέργεια έμπρακτης οικονομικής ενίσχυσης, η οποία συνίσταται από μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στηρίζει έμπρακτα τους νέους δημιουργούς - εικόνα 1
«Pari»

Έπειτα λοιπόν από τις ανακοινώσεις των προγραμμάτων των φεστιβάλ Βερολίνου και Ρότερνταμ στα οποία συμμετέχουν οι Τζώρτζης Γρηγοράκης («Digger»), Σιαμάκ Ετεμάντι («Pari») και Τζάνις Ραφαηλίδου («Kala-a-zar»), ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να προσφέρει 3.000€ σε κάθε δημιουργό. Η ενίσχυση αυτή αφορά ταινίες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), ενώ το καθαυτό ποσό αποτελεί συμπλήρωμα της υποστήριξης που επίσης προσφέρει το ΕΚΚ.

Στη συνέχεια, ο παραγωγός της κάθε ταινίας οφείλει μαζί με το αίτημα καταβολής της ενίσχυσης να καταθέσει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα εξής:
- Αντίγραφο του πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας κινηματογραφικού έργου (σύμφωνα με τη διαδικασία έκδοσης του ΕΚΚ).
- Αντίγραφο εγγράφου που επιβεβαιώνει τη συμμετοχή της ταινίας στο επίσημο πρόγραμμα του συγκεκριμένου Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Αμέσως μετά η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνεται άμεσα, μετά και την αξιολόγηση των απαραίτητων δικαιολογητικών και πριν το φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχει η ταινία. Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω φεστιβάλ, ο υπεύθυνος παραγωγός έχει περιθώριο ενός μήνα να καταθέσει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον οικονομικό απολογισμό της διάθεσης της ενίσχυσης. Η κάθε ταινία έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει μία φορά αυτήν την χρηματοδότηση, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της σε παραπάνω από ένα φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νικητές και τα βραβεία του 2ου New Generation Film Festival

H ανταπόκριση του νεανικού - σινεφίλ κοινού της Αθήνας, για τις 32 ταινίες μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο " Μικρόκοσμος", στο πλαίσιο του 2ου New Generation Film Festival, ήταν μεγάλη.

30/09/2022

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.

Δείτε τις πριν τις κατεβάσουν: Οι ταινίες που "χάνονται" από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που προβάλλονται μόνο στο φεστιβάλ και ποτέ ξανά!

Η Γυναίκα Βασιλιάς

Η χολιγουντιανή συνταγή του ηρωικού έπους παραλλάσσεται σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών χωρίς να αμφισβητείται κανένα από τα αφηγηματικά και μελοδραματικά κλισέ της.

Χαμογέλα

Ως ορισμός της χαμένης ευκαιρίας, η ταινία υποβάλλει με την ανατριχιαστική απεικόνιση των συνεπειών του μετατραυματικού άγχους, αποτυγχάνει όμως στην απόπειρά της να ισορροπήσει ανάμεσα στον ατμοσφαιρικό υπαινιγμό και τη σεναριακή σαφήνεια.

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.