Ντοκουμέντο: Η Μάχη της Αθήνας

1,5

Αρχειακού υλικού και τηλεοπτικής κοπής ντοκιμαντέρ, το οποίο μετά από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες μοιάζει πια εντελώς ξεπερασμένο κινηματογραφικά.

Ντοκουμέντο: Η Μάχη της Αθήνας

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, βοηθούσης και της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, μια σειρά από ντοκιμαντέρ τα οποία κοιτούσαν την πρόσφατη Ιστορία της χώρας μας από μια επί δεκαετίες απαγορευμένη οπτική έφτασαν στη μεγάλη οθόνη (το «Άρης Βελουχιώτης: Το Δίλημμα», μάλιστα, έκοψε πάνω από 200.000 εισιτήρια).

Το «Ντοκουμέντο» του πανεπιστημιακού, λογοτέχνη και ντοκιμαντερίστα Τάσου Λέρτα είναι μια απόλυτα πιστή στο πνεύμα αυτής της «αποκατάστασης» μαρτυρία, αφηγούμενη τα σημαντικότερα γεγονότα τα οποία, ξεκινώντας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, οδήγησαν στα Δεκεμβριανά και στη μάχη της Αθήνας το 1944. Πρόκειται για ένα αφηγηματικά απλό και πολιτικά μονοδιάστατο χρονικό, βασισμένο αποκλειστικά σε αρχειακό υλικό, το οποίο ύστερα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μοιάζει πια εντελώς ξεπερασμένο κινηματογραφικά, προορισμένο για τηλεοπτική κατανάλωση.

Α/Μ. Ελλάδα. 1982. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ντοκουμέντο: Η Μάχη της Αθήνας

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 1984
  • Διάρκεια: 82 '
  • Τάσος Λέρτας

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 έως τα Δεκεμβριανά του 1944.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.