Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5

 Δραματικό νεο-νουάρ με αφηγηματικό νεύρο, κινηματογραφικό ένστικτο, κοινωνικό προσανατολισμό και θρησκευτικές ανησυχίες. Σεναριακά ανοικονόμητο και συχνά πομπώδες, δυσκολεύεται να βάλει σε τάξη τις πληθωρικές ιδέες του.

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

Κάθε ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης», «Έκρηξη») θαρρείς πως είναι η πρώτη και ταυτόχρονα η τελευταία του. Γεμάτη πληθώρα ιδεών, μεταφέρει την παροξυσμική οργή των χαρακτήρων της, όλοι τους σε μετωπική σύγκρουση με την πραγματικότητα γύρω τους, σε ένα σενάριο (υπερ)φορτωμένο με ηχηρές δραματικές συγκρούσεις, έντονα αλληγορική διάθεση και πολυμέτωπη κοινωνική κριτική.

Για άλλη μία φορά, λοιπόν, ο 41χρονος Θεσσαλονικιός θέλει να τα πει όλα, σε ένα αστυνομικό δράμα που ξεκινάει εντυπωσιακά, χωρίς να αποφεύγει τη γραφικότητα: το 2006 η αντιτρομοκρατική εισβάλλει σε μια γιάφκα –γυμνών και χαζοβιόληδων– αντιεξουσιαστών, με τον χτυπημένο επικεφαλής τους να μένει σιωπηλός στην ανάκριση που ακολουθεί και να μονολογεί (θρησκευτικούς;) χρησμούς. Προοικονομεί όσα θα ακολουθήσουν όταν, δέκα χρόνια αργότερα, η διαδρομή ζωής της αστυνομικού που ηγούνταν της επιχείρησης, κι έχει μετατεθεί στο Μεσολόγγι, και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Το ιερό και το χυδαίο διασταυρώνονται και αυτά στις εικόνες μιας θαρραλέας βυθοσκόπησης της νεοελληνικής καθημερινότητας, η οποία έχει εγκλωβίσει στα θολά νερά της κάθε προσπάθεια διαφυγής, ανάλογης του ταξιδιού των χελιών μέχρι τις Σαργάσσες, από την ανθρωποφάγα κόλασή της. Με αφηγηματικό νεύρο και κινηματογραφικό ένστικτο (το δυναμικό μοντάζ, η παρουσία της φύσης, η ευρηματική σκηνογραφία), ο Τζουμέρκας τη ζωντανεύει οδυνηρά και πικρόχολα μέσα στις συμβάσεις ενός μοντέρνου νουάρ. Αντί όμως να δέσει σφιχτά αυτήν τη σχέση πάνω σε μια συμπαγή πλοκή, απλώνεται ανοικονόμητα σε κραυγαλέες απλουστεύσεις (το επίσημο γεύμα των τοπικών «παραγόντων»), περιττές υποπλοκές, σχηματικούς χαρακτήρες και υπερτονισμό της κοινωνικής καταγγελίας, τυλίγοντας όλα αυτά σε μια πομπώδη χριστιανική παραβολή που μοιάζει να έχει πέσει… από τον ουρανό.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 121΄.Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών

2,5
  • Δραματική
  • 2019
  • Διάρκεια: 121 '
  • Σύλλας Τζουμέρκας

Η διαδρομή ζωής μιας αστυνομικού που έχει μετατεθεί από την αντιτρομοκρατική στο Μεσολόγγι και μιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών θα διασταυρωθεί με αναπάντεχα μακάβριο τρόπο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.