Κεν Λόουτς: «Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή πολιτική ανάλυση»

Ο πάντα πιστός σε ένα κοινωνικά ευαίσθητο και βαθιά ανθρώπινο σινεμά Βρετανός σκηνοθέτης μιλάει για το πολιτικοποιημένο δράμα του «Δυστυχώς Απουσιάζατε», την ευρωπαϊκή αριστερά και τις αρχαιοελληνικές τεχνικές αφήγησης.

Κεν Λόουτς: «Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή πολιτική ανάλυση»

Ο πάντα πιστός σε ένα κοινωνικά ευαίσθητο και βαθιά ανθρώπινο σινεμά Βρετανός σκηνοθέτης μιλάει για το πολιτικοποιημένο δράμα του «Δυστυχώς Απουσιάζατε», την ευρωπαϊκή αριστερά και τις αρχαιοελληνικές τεχνικές αφήγησης.

Ο ήρωας της ταινίας δουλεύει ως κούριερ και αρχικά μοιάζει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελός του. Τελικά όμως αποδεικνύεται πως αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μέθοδο ελέγχου και καταπίεσής του...
Η τεχνολογία έχει γίνει όπλο στα χέρια των ισχυρών κι ένας τρόπος να μας ελέγχουν περισσότερο. Η εκμετάλλευση παραμένει η ίδια βέβαια, αλλά οι τρόποι της αλλάζουν. Όλο και περισσότεροι νόμοι ψηφίζονται υπέρ των τραπεζών, όλο και λιγότεροι φόροι πληρώνονται από τους έχοντες. Η γνώση χρησιμοποιείται υπέρ των οικονομικά ισχυρότερων, των οποίων οι εργασιακές ευθύνες μειώνονται διαρκώς.

Κεν Λόουτς: «Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή πολιτική ανάλυση» - εικόνα 1

Νιώθετε πιο απαισιόδοξος με το πέρασμα του χρόνου; Σε σχέση με τα όσα πιστεύατε την εποχή του «Riff-Raff» και του «Βροχή Από Πέτρες» ας πούμε.
Το μέλλον βρίσκεται στα χέρια της νέας γενιάς, όμως οι καιροί κάνουν τη σκέψη των ανθρώπων πιο εγωκεντρική και τη ζωή τους πιο απομονωμένη, πιο μοναχική. Αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε στην ταινία, παρουσιάζοντας την αδυναμία της οικογένειας να συναντηθεί γύρω από το ίδιο τραπέζι, να μιλήσει ο ένας στον άλλον και να μοιραστούν τα προβλήματά τους. Ο πατέρας δεν μπορεί, δεν προλαβαίνει να καταλάβει τον γιο του και το αντίστροφο, καθώς η προσοχή και των δυο τους είναι αναγκαστικά στραμμένη στον εαυτό τους.

Το πρόβλημα αναδεικνύεται κατά βάση πολιτικό.
Και είναι 100%. Όλα, άλλωστε, ξεκινούν από τη σωστή πολιτική ανάλυση. Από το πού ξεκινούν τα προβλήματα.

Πιστεύετε πως η ευρωπαϊκή αριστερά έχει πειστικές απαντήσεις σε αυτό;
Είναι σαφές πως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν αποτύχει, κι εκλογικά, και ουσιαστικά. Στην κοινωνική παρεμβολή τους, στα θέματα της οικολογίας, της εργασιακής ισότητας των δύο φύλων... Την ίδια στιγμή η ακροδεξιά γιγαντώνεται. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή αριστερά, η οποία θα μιλήσει πειστικά πάνω στο πώς τα προβλήματα προέρχονται από τις ταξικές ανισότητες και τα κέρδη των πολυεθνικών, πού οφείλεται η υψηλή ανεργία, ποιον ωφελεί και γιατί. Ποιος και γιατί απαξιώνει τα πανεπιστημιακά πτυχία και θεωρεί ωφέλιμη τη γνώση μόνον όταν εκείνη συνεπάγεται δουλειά με πολλά λεφτά. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αν μιλάμε για τη Βρετανία, έχει πολλές ιδέες πάνω σε αυτό. Οι υποστηρικτές του Μπλερ όμως του επιτίθενται.

Κεν Λόουτς: «Τα πάντα ξεκινούν από τη σωστή πολιτική ανάλυση» - εικόνα 2

Μπορούν άραγε αυτές οι ιδέες να μετατραπούν σε συναρπαστικό και όχι διδακτικό, στρατευμένο σινεμά;
Θα σας πω το εξής: όταν πηγαίνω στον κινηματογράφο, θέλω να μην αναγνωρίζω ηθοποιούς, χώρους ή καταστάσεις. Θέλω οι ταινίες να με εκπλήσσουν με τη φρεσκάδα τους, με το ρίσκο που παίρνουν. Η απάντηση λοιπόν είναι πως τα θέματα μπορεί να αλλάζουν, αλλά ο πυρήνας του δράματος και οι τεχνικές της αφήγησης βρίσκονται στην αρχαιοελληνική τραγωδία και σε αυτές πρέπει να επιστρέψουμε. Αυτές μας οδηγούν και σήμερα κι αν τις υπηρετήσουμε σωστά, τότε και αυτά που θέλουμε να πούμε θα φανούν στην οθόνη αληθινά. Θα γίνουν πειστικά χωρίς να είναι διδακτικά ή βαρετά.

Εσείς τι σκηνοθετική μέθοδο υιοθετείτε για να το πετύχετε αυτό;
Προσπαθώ να πετύχω έναν όσο το δυνατόν ειλικρινέστερο ρεαλισμό. Γυρίζω με χρονολογική σειρά και δίνω σταδιακά το σενάριο στους ηθοποιούς. Όχι ολόκληρο εξαρχής, ώστε και οι ίδιοι να είναι απροετοίμαστοι για τις εξελίξεις. Η επιθυμητή τεχνική είναι «να εξαφανίζομαι». Άμα αρχίζεις και σκέφτεσαι «α, τι ωραίο πλάνο!» αποσπάσαι από την αφήγηση, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως θεατής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους διαλόγους. Τους θέλω όσο πιο φυσικούς, όσο πιο καθημερινούς γίνεται, μια και μιλάμε για καθημερινούς ανθρώπους.

Πόσο μπορεί το σινεμά να αλλάξει τη δική τους ζωή;
Το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» δημιούργησε πολλές συζητήσεις, αλλά δεν άλλαξε τίποτα στην κυβερνητική πολιτική απέναντι στην ανεργία ή την κρατική περίθαλψη. Σήμερα το 18% των Σκοτσέζων προμηθεύεται φαγητό από τις Τράπεζες Τροφίμων για Απόρους, ενώ όταν γυρίζαμε τα «Γλυκά 16» εκεί, πριν από περίπου 15 χρόνια, δεν υπήρχε ούτε μία τέτοια τράπεζα στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες

Δυστυχώς Απουσιάζατε

Sorry We Missed You
3
  • Κοινωνική
  • 2019
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κεν Λόουτς

Δουλεύοντας μεροκάματο για να συντηρήσει την τετραμελή οικογένειά του, ο Ρίκι βλέπει σαν χρυσή ευκαιρία το να αγοράσει ένα φορτηγάκι και να γίνει αυτοαπασχολούμενος μεταφορέας. Η γυναίκα του, η οποία φροντίζει ηλικιωμένους, πουλάει το δικό της αμάξι, οι δυο τους χρεώνονται, αλλά τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχουν υπολογίσει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Τιτανικός" κυκλοφορεί ξανά στους κινηματογράφους σε 3D

Με αφορμή την 25η επέτειο από την πρεμιέρα της βραβευμένης με 11 Όσκαρ ταινίας, το θρυλικό φιλμ του Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει στις μαρκίζες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/02/2023

Ψυχοθεραπεία, σινεμά και "Μια Επικίνδυνη Μέθοδος"

Η σειρά προβολών "Κινηματογράφος και Ψυχιατρική" συστήνεται από την αρχή ως "Σινεμά Ψ" και σας προσκαλεί στη θέαση της ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Γιατί τόσος οσκαρικός χαμός για την Αντρέα Ραϊσμπορόου;

Η εξαιρετική ηθοποιός βρέθηκε να διεκδικεί "από το πουθενά" το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου και παραλίγο να ξεσπάσει ένα -αστείο- σκάνδαλο.

Η αφίσα του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη καρδιά

Αποκαλύφθηκε η οπτική ταυτότητα της διοργάνωσης που ξεκινά πολύ σύντομα με πλήθος ταινιών τεκμηρίωσης.

"Off The Rails": Ένα ντοκιμαντέρ για το παρκούρ έρχεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το CineDoc παρουσιάζει την ιστορία δύο εφήβων της αγγλικής εργατικής τάξης οι οποίοι αψηφούν τη βαρύτητα.

"Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα": Η επιστροφή ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μπλοκμπάστερ

Γκιγιόμ Κανέ, Ζιλ Λελούς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Βενσάν Κασέλ, ακόμα και τον ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς συναντάμε στη διανομή της νέας γαλλικής περιπέτειας που εμπνέεται από τα αγαπημένα κόμιξ των Αλμπέρ Ουντερζό και Ρενέ Γκοσινί.

Αστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα

Πρωτότυπη ιστορία που μένει πιστή στο πνεύμα των Ουντερζό και Γκοσινί, χωρίς να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ανατολίτικο εξωτισμό. Συμπαθής ο καινούριος Οβελίξ Ζιλ Λελούς, απολαυστικός ο Καίσαρας Βενσάν Κασέλ, αναιμικός ο πρωταγωνιστής (και σκηνοθέτης) Γκιγιόμ Κανέ.