Τα Μάρμαρά μας

2

Πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Τα Μάρμαρά μας

Μουσικός (κιθαρίστας) με μεγάλη δισκογραφική παρουσία, ο Νίκος Παπακώστας είναι παράλληλα σκηνοθέτης πολιτιστικών ντοκιμαντέρ («Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων - Αφηγήσεις») και δηλωμένος υποστηρικτής του παγκόσμιου κινήματος επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας (τους). Περισσότερο ως ακτιβιστική κίνηση συνειδητοποίησης και λιγότερο ως ταινία τεκμηρίωσης με κινηματογραφικές απαιτήσεις, λοιπόν, τα «Μάρμαρά μας» εξιστορούν το πώς από τα χέρια του Φειδία, του Αγοράκριτου και του Αλκαμένη μερικά από τα σπουδαιότερα γλυπτά που είδαν ποτέ το φως κατέληξαν στα πλοία του λόρδου Έλγιν και τελικά στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Παράλληλα διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι –από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη και τον αστροφυσικό Ξενοφώντα Μουσά στον συγγραφέα Αλέξανδρο Ασωνίτη, στον ποιητή Γιώργο Μπλάνα και στην αρχαιολόγο Ισμήνη Τριάντη– εξηγούν την αδήριτη ανάγκη τα κλεμμένα μάρμαρα να επιστρέψουν στο Μουσείο Ακρόπολης και να ενωθούν με τα υπόλοιπα διασωζόμενα. Λόγοι ζωντανοί, ως επί το πλείστον τεκμηριωμένοι και συχνά παθιασμένοι, σε ένα σαφώς πληροφοριακό και «στρατευμένο» χρονικό τηλεοπτικής λογικής, το οποίο προσπαθεί να σταθεί μακριά από εθνικιστικές κορόνες.

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 66΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μάρμαρά μας

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 62 '
  • Νίκος Παπακώστας

Η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα από την κατασκευή μέχρι την κατάληξή τους στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ιστορικοί και διανοούμενοι μιλούν για την ανάγκη επιστροφής τους στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.