Ο Λένιν τον Οκτώβρη

3

Πρώτο μέρος μιας διλογίας (ακολουθεί το «Ο Λένιν το 1918»), που αποτυπώνει αγιογραφικά και μέσα στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής το κινηματογραφικό πορτρέτο του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Ο Λένιν τον Οκτώβρη

Ο Μιχαήλ Ρομ είναι ένας από τους ελαχιστότατους σκηνοθέτες που κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους ένα διαχρονικό έργο, δουλεύοντας πάντα μέσα στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού (5 Βραβεία Στάλιν). Σπουδαίος ντοκιμαντερίστας («Αληθινός Φασισμός»), δίδαξε στη διάσημη σχολή του VGIK κι επηρέασε σχεδόν όλους τους μεταπολεμικούς Σοβιετικούς δημιουργούς, από τον Αντρέι Ταρκόφσκι έως τον Νικίτα Μιχάλκοφ.

Το 1937, σε μια οργανωμένη κίνηση για τη δημιουργία ηρωικών ιστορικών σινε-πορτρέτων, ο Ρομ αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει αυτό του Λένιν. Πρώτα καταγράφοντας τη συμμετοχή του στα γεγονότα του Οκτώβρη του 1917, όταν από τη Φινλανδία επέστρεψε κρυφά στην Πετρούπολη και οργάνωσε την ένοπλη εξέγερση ενάντια στον τσάρο, κι έπειτα με το… σίκουελ «Ο Λένιν το 1918».

Πρόκειται για μια δυναμικά σκηνοθετημένη αγιογραφία του κομμουνιστή ηγέτη, στημένη με επαναστατική αφέλεια και πιστή στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής. Έτσι οι αόρατοι Τρότσκι, Κάμενεφ και Ζινόβιεφ παρουσιάζονται ως στρατηγικά ανίκανοι και ο Στάλιν ως φυσικός διάδοχος του Λένιν, αν και τα δικά του πλάνα εξαφανίστηκαν από την ταινία την εποχή της αποσταλινοποίησης!

Α/Μ. Σ. Ένωση. 1937. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Λένιν τον Οκτώβρη

Lenin v Oktyabre / Lenin in October
3
  • Ιστορική
  • 1937
  • Διάρκεια: 105 '
  • Μιχαήλ Ρομ

Καταφθάνοντας στην Πετρούπολη από τη Φινλανδία τον Οκτώβρη του 1917, ο Βλαντίμιρ Λένιν προετοιμάζει τους μπολσεβίκους για ένοπλη εξέγερση ενάντια στον τσάρο και στην κυβέρνησή του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.