Η Οροσειρά των Ονείρων

3

Μετά τα «Νοσταλγώντας το Φως» και «Το Μαργαριταρένιο Κουμπί», ο κορυφαίος ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουσμάν ολοκληρώνει την τριλογία του πάνω στη σχέση του χρόνου και του φυσικού τοπίου με τη φιλοσοφία και την πολιτική.

Η Οροσειρά των Ονείρων

Από το «Νοσταλγώντας το Φως» και την έρημο της Ατακάμα του χιλιανού Βορρά στο «Μαργαριταρένιο Κουμπί» και στους «ανθρώπους του νερού» στον Νότο, ο κορυφαίος ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουσμάν («Η Μάχη της Χιλής») έχει προσεγγίσει κινηματογραφικά τη σύγχρονη Ιστορία της πατρίδας του μέσα από δύο συγκινητικές, εικαστικά συναρπαστικές πολιτικές καταγγε­λίες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα ένα διπλό υπαρξιακό δοκίμιο πάνω στο χρόνο, στη φιλοσοφία, την τραγική ανθρώπινη ύπαρξη και την αδιάφορη αιώνια φύση.

Ολοκληρώνοντας την τριλογία του, στρέφει το φακό του στη γεωγραφική ραχοκοκαλιά της νοτιοαμερικανικής ηπείρου, την οροσειρά των Άνδεων. Φυσικό σύνορο της Χιλής με την Αργεντινή αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελεί μια καθοριστική παρουσία στην καθημερινότητα, την κουλτούρα και τη μυθολογία της χώρας. Ο Γκουσμάν αναζητά την αόρατη «υπογραφή» της στις πιο απρόβλεπτες γωνιές της χιλιανής πραγματικότητας, από την καλλιτεχνική έκφραση και την ορειβασία στην αίσθηση του περιορισμένου ορίζοντα και τη δικτατορία του Πινοσέτ. Ίσως με λιγότερη πρωτοτυπία από τα προηγούμενα δύο ντοκιμαντέρ, με την ίδια όμως πολιτική οξυδέρκεια και κινηματογραφική σοφία.

Χιλή, Γαλλία. 2019. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Οροσειρά των Ονείρων

La Cordillera de los Suenos
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2019
  • Διάρκεια: 84 '
  • Πατρίσιο Γκουσμάν

Η οροσειρά των Άνδεων, φυσικό σύνορο της Χιλής με τον υπόλοιπο κόσμο, και η σχέση της με τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.