Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα

2

Ιστορικό μελόδραμα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του διάσημου εικαστικού Γκέρχαρντ Ρίχτερ, αφηγημένο με μυθιστορηματική σοβαροφάνεια και καρτποσταλική καλλιέπεια από τον οσκαρικό δημιουργό τού «Οι Ζωές των Άλλων».

Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα

Υπάρχει ένα είδος ταινιών που θα μπορούσε να ονομαστεί «ξενόγλωσσο Όσκαρ». Η συγκεκριμένη ακαδημαϊκή κατηγορία έχει, βέβαια, βραβεύσει εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους φιλμ, με κατά καιρούς τολμηρές επιλογές (από Τατί και Μπουνιουέλ στον «Γιο του Σαούλ»), αλλά η κυρίαρχη τάση όσων προκρίνονται στην περίοπτη πεντάδα είναι χαρακτηριστική: δράματα βασισμένα στο καλογραμμένο σενάριο, εμπνευσμένο συνήθως από βιογραφικά μπεστ σέλερ, με ουμανιστικά μηνύματα, θεαματικές ερμηνείες, ιστορικές αναφορές, τολμηρά για τα χολιγουντιανά μέτρα θέματα και μια ελαφρά προχωρημένη, αλλά πάντα ακαδημαϊκή αφηγηματική πρόταση. Όσα δηλαδή η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία αντιλαμβάνεται ως καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, όμως η ίδια δυσκολεύεται, για ευνόητους λόγους, να υιοθετήσει.

Η τρίτη ταινία του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, μετά το βραβευμένο με Όσκαρ «Οι Ζωές των Άλλων» και τον παντελώς αποτυχημένο «Τουρίστα», είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όσων αναφέραμε πιο πάνω – γι’ αυτό και πέρυσι βρέθηκε υποψήφια στην ξενόγλωσση οσκαρική κατηγορία. Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του διάσημου εικαστικού Γκέρχαρντ Ρίχτερ, αφηγείται τη διαδρομή του γεννημένου στην προπολεμική Δρέσδη Κουρτ, ο οποίος ως φοιτητής της Καλών Τεχνών στην Ανατολική Γερμανία ερωτεύεται την κόρη ενός πρώην ναζί γιατρού που αντιτίθεται στη σχέση τους. Κανείς από τους δύο όμως δεν γνωρίζει πως τους συνδέει ένα αποτρόπαιο μυστικό από το παρελθόν.

Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα - εικόνα 1

Μοντέρνο ιστορικό μελόδραμα, το «Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα» καπελώνει εξαρχής την ενδιαφέρουσα ιστορία του με μυθιστορηματική σοβαροφάνεια και καρτποσταλική καλλιέπεια. Η διαδρομή του Κουρτ/Γκέρχαρντ από τη ναζιστική στην κομμουνιστική και από εκεί στη Δυτική Γερμανία εξαντλείται σε πολιτικά και ψυχολογικά στερεότυπα, ενώ γύρω του ξύλινοι χαρακτήρες ανταλλάσσουν προκάτ, τετριμμένες απόψεις περί ζωής και τέχνης.

Ο διευθυντής φωτογραφίας Καλέμπ Ντεσανέλ («Ο Καλύτερος», «Τα Πάθη του Χριστού»), η άλλη οσκαρική υποψηφιότητα της ταινίας, προσπαθεί να ομορφύνει «ποιητικά» ακόμη και το βομβαρδισμό της Δρέσδης ή τους θαλάμους αερίων, με τις εξ ουρανού συμπτώσεις και το συγκαταβατικό χάπι εντ να αποδίδουν τελικά ιστορική δικαιοσύνη, παρηγορώντας τον μέσο θεατή κι ενθουσιάζοντας τον οσκαρικό ψηφοφόρο.

Γερμανία, Ιταλία. 2018. Διάρκεια: 189΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα

Werk Ohne Autor / Never Look Away
2
  • Δραματική
  • 2018
  • Διάρκεια: 189 '
  • Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ

Στη μεταπολεμική Ανατολική Γερμανία ένας νεαρός φοιτητής της Καλών Τεχνών ερωτεύεται την κόρη ενός πρώην ναζί γιατρού, ο οποίος αντιτίθεται στη σχέση τους. Κανείς από τους δύο άντρες όμως δεν γνωρίζει πως τους συνδέει ένα αποτρόπαιο μυστικό από το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
02/05/2024

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.