Τα δύο μεγάλα αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Στο πλούσιο πρόγραμμα του επετειακού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας την προσοχή μας κλέβουν δύο ενότητες που ρίχνουν φως σε λιγότερο γνωστά διαμάντια της μεγάλης οθόνης, τα οποία μας συστήνουν έναν πρωτότυπο, θαυμαστό κινηματογραφικό κόσμο.

Τα δύο μεγάλα αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μετά το πανηγυρικό άνοιγμα της αυλαίας στο Παλλάς στις 18/9 και την προβολή των «Παρασίτων», της ταινίας του Νοτιοκορεάτη Μπονγκ Τζουν-χο, η οποία απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, οι Νύχτες Πρεμιέρας (18-29/9) μπαίνουν στο καθαυτό τους πρόγραμμα. Κρατήστε λοιπόν τα must-see που σας συγκεντρώσαμε εδώ και δώστε βάση στα δύο μεγάλα αφιερώματα του φεστιβάλ, με ταινίες δίχως ψεγάδια.

Το ξύπνημα της άνοιξης: άγρια άνθη του τσέχικου Νέου Κύματος

Τα δύο μεγάλα αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 1
«Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους»

Την ώρα που ο κόσμος θαύμαζε το ριζοσπαστικό σινεμά των auteurs της νουβέλ βαγκ, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα γεννιόταν το κίνημα που ανανέωσε εις βάθος την 7η τέχνη στα ’60s. Στην τότε Τσεχοσλοβακία, το καθεστώς αποφάσισε να χαλαρώσει τον έλεγχο στη διαδικασία παραγωγής των ταινιών, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί μια χρυσή γενιά σκηνοθετών. Ονόματα όπως ο Μίλος Φόρμαν («Οι Έρωτες μιας Ξανθιάς», Άστορ, 20/9) και ο Γιαν Νέμετς («Η Αναφορά για το Πάρτι και τους Καλεσμένους», Odeon Όπερα 1, 23/9) αναστάτωσαν το ευρωπαϊκό σινεμά, γνωρίζοντας ακόμη κι εμπορική επιτυχία – στη συνέχεια ο Φόρμαν βρήκε βέβαια καλλιτεχνική διέξοδο στις ΗΠΑ.

Στο αφιέρωμα των Νυχτών Πρεμιέρας συγκεντρώνονται 12 σπουδαία φιλμ εκείνης της περιόδου, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το βραβευμένο με Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν» (Γίρι Μένζελ, Δαναός 1, 24/9), το πρωτοποριακό animation «Ο Υπέροχος Βαρόνος Μινχάουζεν» (Κάρελ Ζέμαν, Δαναός 2, 28/9) και τον… μακάβριο «Αποτεφρωτή» (Γουράι Χερζ, Ιντέαλ, 23/9).

Αστικοί μύθοι: το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ

Τα δύο μεγάλα αφιερώματα που δεν πρέπει να χάσετε στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας - εικόνα 2
«Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα»

Συνήθης ύποπτος στις απανταχού λίστες κριτικών και κινηματογραφιστών με τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, ο πρόωρα χαμένος σκηνοθέτης (1947-2007) από την Ταϊβάν έβαλε για τα καλά τη χώρα του στον κινηματογραφικό χάρτη και το όνομά του δίπλα σε εκείνα των σπουδαίων δημιουργών. Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό το σύνολο της φιλμογραφίας του, από το οποίο δεν πρέπει να χάσετε τα συγκινητικά αριστουργήματα «Μια Λαμπρότερη Καλοκαιρινή Μέρα» (Ιντεάλ, 22/9) και «Και Ένα... Και Δύο... Οικογενειακοί Ρυθμοί» (Άστορ, 20/9).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".