Η Νύφη Φορούσε Μαύρα

3,5

Θρίλερ εκδίκησης που αποτίνει έναν κομψό φόρο τιμής στον Χίτσκοκ και υπερασπίζεται με σκοτεινό ρομαντισμό τον τρελό έρωτα.

Η Νύφη Φορούσε Μαύρα

Απομακρυνόμενος όλο και περισσότερο από τη νουβέλ βαγκ, καθώς είχε μόλις σκηνοθετήσει στο Λονδίνο το «Φαρενάιτ 451», ο Φρανσουά Τριφό συνεχίζει με μια ταινία είδους, η οποία βασίζεται σε μυθιστόρημα του Αμερικανού crime novel σπεσιαλίστα Κόρνελ Γούλριτς («Η Σειρήνα του Μισισιπή»), εδώ με το ψευδώνυμο Γουίλιαμ Άιρις. Μόνο που ο Γάλλος δημιουργός επεμβαίνει καθοριστικά στη λογοτεχνική ιστορία της Ζιλί, μιας γυναίκας που, έπειτα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, φεύγει από την πόλη της κι επανεμφανίζεται στην Κυανή Ακτή, όπου γνωρίζει, αρραβωνιάζεται και σπρώχνει από το μπαλκόνι έναν άντρα.

Ακολουθεί η φονική γνωριμία της με άλλους τέσσερις, με τον Γούλριτς να κρατάει για το φινάλε την αποκάλυψη των κινήτρων της, την οποία ο Τριφό κάνει πολύ γρήγορα. Διότι, στα χνάρια του δασκάλου του Άλφρεντ Χίτσκοκ, δεν τον ενδιαφέρει το απλό μυστήριο, αλλά το κινηματογραφικό σασπένς. Το χτίζει με στιλ κι έναν ανυπόκριτο θαυμασμό για τη Ζαν Μορό, η οποία ενσαρκώνει με γήινη θηλυκότητα μια γυναίκα-αράχνη κι έναν περίπλοκο, παθιασμένο χαρακτήρα που υπερασπίζεται με σκοτεινό ρομαντισμό τον τρελό έρωτα.

Γαλλία. 1968. Διάρκεια: 107΄. Διανομή: SUMMER CLASSICS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Νύφη Φορούσε Μαύρα

La Mariée Etait en Noir
3,5
  • Θρίλερ
  • 1968
  • Διάρκεια: 107 '
  • Φρανσουά Τριφό

Έπειτα από μια απόπειρα αυτοκτονίας, η Ζιλί φεύγει από την πόλη της κι επανεμφανίζεται στην Κυανή Ακτή, όπου γνωρίζει, αρραβωνιάζεται και σπρώχνει από το μπαλκόνι έναν άντρα. Ακολουθεί η φονική γνωριμία της με άλλους τέσσερις…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τελικά, αξίζει να δούμε το νέο "Avatar: Φωτιά και Στάχτη";

Με αφορμή την πρεμιέρα της τρίτης ταινίας του μπλε franchise επιστημονικής φαντασίας, εξερευνούμε τον αντι-αποικιοκρατικό (;) κόσμο του Τζέιμς Κάμερον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
18/12/2025

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 18 Δεκεμβρίου.

Film Factory: Ένα τριήμερο κινηματογραφικών masterclasses με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη

Μία από τις πιο δημιουργικές και επιτυχημένες εκπαιδευτικές δράσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιστρέφει για δέκατη τέταρτη χρονιά.

Avatar: Φωτιά και Στάχτη

Τρίτη παραλλαγή της ίδιας ακριβώς ιστορίας. Όσο όμως το θέαμα διογκώνεται προς το (ακόμα) εντυπωσιακότερο, τόσο όλα τα υπόλοιπα (χαρακτήρες, πλοκή, οικολογική αλληγορία) γίνονται απλοϊκότερα, μελοδραματικότερα και αφελέστερα. | Powered by Uber.

Η Αγγελία

Ψυχολογικό θρίλερ διαδοχικών ανατροπών, το οποίο, από την εξέλιξη της πλοκής έως τις ερωτικές σκηνές, μοιάζει αναποφάσιστο μέχρι τέλους για το αν θα ήθελε να είναι μια σαρκαστική παρωδία. | Powered by Uber.

Αυτά που Σκοτώνεις

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Σάντανς για ένα αγωνιώδες δράμα, το οποίο στήνει μια υποβλητική ατμόσφαιρα μυστηρίου, θολώνοντας δεξιοτεχνικά τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας. | Powered by Uber.

Αλευρίνο, "Το Σπέρμα του Σύμπαντος"

Άλλο ένα χιουμοριστικό, χαοτικό και κατασκευαστικά ερασιτεχνικό σινε-δοκίμιο από τον αθεράπευτα παιγνιώδη και απολαυστικό παραμυθά δημιουργό τού "Πέφτουν οι Σφαίρες σαν το Χαλάζι…" | Powered by Uber.